TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gaziemir’in çınarları yoga ile gençleşiyor

Gaziemir Belediyesi’nin 60 yaş üstü bireylere hizmet verdiği Ata Evi’nde düzenlenen yoga derslerine katılan üyeler, hem psikolojik hem de fiziksel olarak daha güçlü hale geliyor

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2023 08:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gaziemir’in çınarları yoga ile gençleşiyor

Gaziemir Belediyesi, 60 yaş üstü bireylere hizmet verdiği Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde, yaş almış vatandaşların yaşamla bağlarını koparmalarının önüne geçerek, onların evlerinden çıkıp sosyalleşmelerine olanak tanıyor. Merkezde yeni arkadaşlıklar kurmanın, yeteneklerine göre hobiler geliştirmenin, etkinliklere katılmanın mutluluğunu yaşayan üyeler, düzenlenen spor etkinlikleri sayesinde de sağlıklı bir yaşam sürüyor. Yoga Eğitmeni Kezban Güçlü’nün hazırladığı özel program doğrultusunda haftada bir gün yoga yapan Ata Evi’nin üyeleri, fiziksel sorunlarını aşıyor ve daha güçlü bir bedene sahip oluyor. Müzik eşliğinde yoga yaparak azalan vücut dengelerine yeniden kavuşan çınarlar, egzersizler sayesinde kas gruplarını güçlendirme ve nefes egzersizleriyle de bedenlerinin enerjiyle dolması olanağına kavuşuyor.  
Yaklaşık iki yıldır Ata Evi’nde yoga dersleri veren Kezban Güçlü, yoganın beş bin yıllık sağlıklı yaşama ve iyileşme sanatı olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı yaşam için önerdiği bir yol olduğuna vurgu yaptı. Yoga sayesinde Ata Evi üyelerinin ruhen ve bedenen güçlendiklerinin altını çizen Güçlü, “Eklem ağrıları, bel-boyun fıtığı ve diz problemi yaşayan üyelerimiz var. Üyelerimiz, sağlık durumlarına göre bir bölümü sandalyede bir bölümü de yerde yoga yapıyor. Yoga, büyüklerimizin hareket etme kapasitelerini ve yaşam enerjilerini artırıyor. Derslerimizde sıkça nefes teknikleri uyguluyoruz. Bedenimizin oksijene ihtiyacı var. Nefes bizim yaşam enerjimiz. Nefesle hareketleri senkronize ettiğimizde ve sistematik bir şekilde çalışma yaptığımızda bedenin enerjiyle dolmasını ve bütün iç organların masaj görmesine, sinir ve dolaşım sisteminin rahatlamasını sağlıyor” diye konuştu. 
“Gaziemir Belediyemizin Ata Evi’nde verdiği bu hizmeti çok değerli buluyorum” diyen Kezban Güçlü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa ülkelerinde 65 yaş üstü bireylerin hareket etme ve spor etkinliklerine katılma oranı yüzde 40-50’lerdeyken ülkemizde bu oran yüzde 4.7! Bu yaşlardaki bireylerin yoga yapması imkânsız gibi gösteriliyor. Biz bu önyargıyı kırmak istedik. Burada her yaş grubunun yoga yapabileceğini, bedensel olarak rahatsızlıkları varsa bu rahatsızlıklara uygun terapilerle, bilinçli ve sistemli bir çalışmayla yoga çalışmalarına dahil edilebileceğini gösterdik. Bu çalışmanın ülkemizin tamamına örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.

"SAĞLIKLI YAŞ ALIYORUZ"
İlk açıldığı yıldan bu yana Ata Evini sürekli kullanan ve yoga derslerinin hiç birini kaçırmadığını ifade eden Gülcan Deniz, “Ata Evi deyince birliktelik, arkadaşlık, sosyalleşme ve bir sürü etkinlik geliyor aklıma. Ata Evi’ndeki hizmet bizi yaşama bağlıyor. 72 yaşındayım ve sporu hiç bırakmadım. Ata Evi’nde düzenlenen yoga derslerine katılıyorum. Yoga hayatımıza girdiğinden beri hem psikolojik hem de fiziksel olarak bizi olumlu etkiledi ve sağlıklı olarak yaş almamızı sağladı. Bu sporun yaşımıza çok uygun olduğunu düşünüyorum. İyi ki Ata Evi var. Yaş almış insanların yararını düşünen belediyemize çok teşekkür ediyorum” dedi.

"ANNE, BABAM NE GÜZEL GÜLÜYORMUŞ"
Eşinin sağlık sorunları nedeniyle zor günler yaşadıklarını, doktorun önerisiyle tanıştıkları Ata Evi’nde zor günlerin üstesinden geldiklerini ifade eden Şevkiye Demirel, “5 yıl önce İzmir’e taşındık. Eşim yedi kez ameliyat oldu. Bu süreçte hastalıkları nedeniyle eşimi kaybedeceğimi ve yalnız kalacağımı düşünerek bunalıma girdim. Doktorumun tavsiyesiyle Ata Evi’yle tanıştım. Eşim de araştırdı ve dört yıldır ikimiz Ata Evi’nin üyesiyiz. Eşim buraya geldikten, özellikle yogaya başladıktan sonra hayatı değişti. Burada yaptığımız kahkaha yogasında, 46 yıllık eşimin ilk defa böyle güzel güldüğünü, bu kadar mutlu olduğunu gördüm. Eşimin videosunu çocuklarıma gönderince, ‘Anne, babam ne kadar güzel gülüyormuş’ dediler. Yani yoga, bizi hayata bağladı, yaşama sevincimizi artırdı. Yogayla, nefes almamız, hayatımız değişti. Yepyeni bir insan olduk Ata Evi’ne geldikten sonra” diye konuştu.

SAĞLIK SORUNLARINDAN YOGAYLA KURTULDU
Geçirdiği diz protezi ameliyatı sonrası yaşadığı sağlık sorunlarından yoga yaparak kurtulduğunu ifade eden 72 yaşındaki Havva Kesen, “Ata Evi’yle ilk tanıştığımda bu yaştan sonra okula mı gideceğim diye düşünmüştüm ama çok memnunum buraya geldiğim için. Dizimde platin var. Yogaya başlamadan önce bacağım açılmıyordu. Şimdi hem yürüyüşüm düzeldi hem de sağlığım” dedi.
Ata Evi’ndeki birçok etkinliğe katıldığını ve bu merkezdeki yoga dersleri sayesinde yaşadığı fiziki sorunların azaldığını ifade eden Bayram Özdemir, “Oturup kalkmakta çok zorlanıyordum. Fizik tedavi, spor ve yoga çalışması, yaşadığım fiziksel sorunlarımın azalmasını sağladı. Yoga çalışması hayatıma renk kattı. Yoganın birçok organımızın sağlıklı çalışmasını sağlayan bir spor olduğunu düşünüyorum. Hocamız bize çok faydalı çalışmalar yaptırıyor. Ata Evi’nde verilen hizmetler için teşekkür ediyorum” sözleriyle düşüncelerini dile getirdi. 

"BAKIŞ AÇIM DEĞİŞTİ"
Ata Evi’nde verilen hizmetleri arkadaşından öğrenerek merkeze kayıt olduğunu ifade eden Ayşe Yener, yoga derslerinin olduğunu günü sabırsızlıkla beklediğini vurgulayarak şunları söyledi: “Bu yaşıma kadar hiç yoga yapmadım, burada yogayla tanıştım. Panik atak gibiydim, aceleci bir tavrım vardı. Yoga yaparak bunlardan kurtuldum ve diyaframdan nefes almayı öğrendim. Yoga sayesinde kendime ve etrafımdaki insanlara bakış açım değişti. Kendime daha çok zaman ayırmaya başladım. Yoga beni çok rahatlatıyor. Yoga derslerimi iple çekiyorum, sabah erkenden kalkıyorum.” HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.