TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zehirsiz Sofralar Mümkün: Pestisitlere Muhtaç Değiliz!

Ciddi halk sağlığı sorunlarına neden olan pestisitlerin yasaklanmasını isteyen Zehirsiz Sofralar Platformu, bilinçsiz pestisit kullanımının hem insan sağlığına hem de tarıma zarar verdiğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 14:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Zehirsiz Sofralar Mümkün: Pestisitlere Muhtaç Değiliz!

SULTAN GÜMÜŞ

Gıda güvenliği fiziksel, biyolojik-mikrobiyolojik ve kimyasal nitelikli etkenlerden kaynaklanabilecek zararların ortadan kaldırılması amacıyla yapılan çalışmalar bütününü ifade eder. İklim krizinin derinleşmesi ile bu etkenlerden kaynaklanan sorunlarda artışlar olacağı tahmin ediliyor. Biyolojik ve mikrobiyolojik etkenler özellikle sular açısından önemli. Dolayısıyla içme suyu temininde bu etkenlerin bulaşmasını önleyecek, rutin kontrolünü ve izlemesini yapacak altyapıyı oluşturmak kritik önem taşıyor.

Bu konuda umut verici bir oluşum olan Zehirsiz Sofralar Platformu ise gıda, tarım, çevre, ekoloji, tüketici hakları başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu bir platform. Platformun temelini Buğday Derneği öncülüğünde çok sayıda sivil toplum örgütü ile birlikte yürütülen bir çalışma olan Zehirsiz Sofralar Ağı oluşturuyor. Platformun en büyük mücadelesi ise ‘zehir’ olarak adlandırdıkları pestisitlerin önüne geçmek.

PLATFORM İKLİM KRİZİNİ DİKKATE ALIYOR

Çok sayıda örgütün bir araya gelerek yaklaşık iki yıldır yürüttüğü çalışmalar nihayet çok önemli bulduğum bir platformun oluşumu ile büyüyerek devam edecek gibi görünüyor. Platform soframıza gelen gıda ile gıda dışı tarımsal ürünlerin bulunabilir, erişilebilir, sağlıklı ve güvenilir olmasını sağlamak için yapılacak bütün faaliyetlerde söz sahibi olmayı hedefliyor. Kamusal refahı, gelecek kuşakların ve tüm canlıların yaşam hakkını gözetecek, ekosistemi koruyacak, iklim krizini de dikkate alarak, uzun vadeli, ihtiyaçlara odaklı, yerelliği ve kendine yeterliliği öncelik olarak alan, kadim bilgi ve pratikleri de dikkate alan, adil bir bakış açısını egemen kılmak platformun ana amacını oluşturuyor.

Giderek derinleşecek gıda güvencesi ve güvenliği sorunlarına müdahil olmamızı sağlayacak bu tip oluşumları yerelde çoğaltmaya büyük bir ihtiyaç var.

PESTİSİTLER DOĞRUDAN ZEHİR

Buğday Derneği İletişim Koordinatörü Turgay Özçelik, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘çok tehlikeli’ olarak belirtilen pestisitlere tarım ilacı denildiğini hatırlatarak, “İlaç bir hastalığa çare olan, düzelten, onaran anlamındadır. Bu doğrudan zehir. Pestisit hedeflediği şeyi öldürmek için kullanılıyor. Bu bir böcekse, mantarsa, hastalıksa yok etmek için. Oysa sadece yüzde ikisi hedeflediği organizmaya ulaşıyor. Yüzde doksan sekizi havaya ve suya karışarak diğer canlılara, doğaya zarar veriyor. Projeyi, pestisit kullanımını Türkiye’de azaltmak hatta ortadan kaldırmak, çok tehlikeli olan pestisit türlerini yasaklatmak için hazırladık” şeklinde konuştu.

DÜNYAYI DOYURMAK İÇİN SAVUNULUYOR

Pestisitlerin, dünyanın artan nüfusu karşısında herkese yetecek kadar gıda üretilmesi için savunulduğunu belirten Özçelik, “Dünyayı doyurmak için hala bu savunuluyor. Oysa görüyoruz; bu pestisitlere muhtaç değiliz. Onlar olmadan da tarım yapabilmek, herkesi doyurabilmek mümkün. Bu konuda bilimsel araştırmalar, örnekler var hem Türkiye’de hem dünyada. Pestisit kullanmadan tarım yapan ve bu konuda hem kendi ekonomisini düzgün sürdürülebilir halde ilerleten hem de verimli bir şekilde üretim yapan insanlar var. Türkiye’de pestisit kullanımını azaltmak ve alternatif yöntemlere dikkat çekmek bu konuda alternatif yöntemlerin de başarılı olabileceğini göstermek istiyoruz” bilgisini paylaştı.

PESTİSİTLERE MAHKUM DEĞİLİZ!           

Pestisitlerin kullanımının durdurulmasıyla birlikte güvenli gıda konusunda farkındalık yaratmak istediklerini de dile getiren Özçelik, “Pestisitlere mahkum değiliz, alternatif yöntemlerle tarım yapmak mümkün. Bunu hem üreticilere hem tüketicilere göstermek istiyoruz. Çünkü bu ciddi bir halk sağlığı problemi. Özellikle kanser vakalarına ve Türkiye’deki sağlık istatistiklerine baktığımız zaman son yıllarda giderek arttığını görüyoruz. Bu klasik bir tabirle buz dağının sadece görünen kısmı” bilgisini aktardı.

İNSAN VÜCUDUNDA KALINTIYA UĞRUYOR     

“Birçok pestisit insan vücudunda kalıntıya uğruyor yani birikme yoluyla bir hastalığa neden oluyor, zarar veriyor” diyen Özçelik, “Genelde pestisitlerle ilgili araştırmalar tek bir tanesinin zararları üzerine yoğunlaşıyor. Oysa birçok üründe birkaç pestisit birden kullanılıyor. Bunların kolektif olarak etkisi üzerine bir araştırma yapılmış değil. Yani şu an kobay olarak ortalıkta dolaşıyoruz. Pestisitlerin birlikte kullanıldığı zaman neye dönüştüğünü henüz bilmiyoruz. O yüzden henüz bilinmeyen bir şeyin insanlar üzerinde denenmesinin tamamen yasak olması gerekiyor” çağrısında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.