TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Tarımına Katkısı Olacak

GAP ve Mardin Ovasına suyun ulaştırılması konusunda konuşan Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, GAP projesinin tamamlanması ile bölgenin Türkiye tarımına katkısının artacağını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 11:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Türkiye Tarımına Katkısı Olacak

ADNAN AVUKA

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP), Mardin Ovasına ulaştırılması ile bölgeye yapacağı katkılar üzerine konuştu. Vali Demirtaş, “Bilindiği üzere GAP, dünyadaki örneklerine bakıldığında dünyanın sayılı, ülkemizin ise en büyük kalkınma programı olarak uygulanmaktadır. GAP Projesinin tamamlanmasıyla birlikte; tarımsal verimlilik artacak, çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi yoluyla kırsal bölgelerde yaşayan insanlarımızın gelir düzeyi ve yaşam kaliteleri yükselecek, tarımsal sanayilere yeterli girdi sağlanacak, istihdam olanaklarını artırarak kırsal nüfusun dışa göç etme eğilimi en aza indirilecek ve ihraç edilebilir ürünlerin üretilmesine katkıda bulunularak ülkemize ciddi ekonomik katkılar sağlayacaktır” dedi.

YILDA 2 ÜRÜN YETİŞEBİLECEK

GAP’ın devamı olan Mardin Mezopotamya Ovasının su ile buluşmasının önemine değinen Vali Demirtaş, “İlimizdeki 309 bin 163 hektarlık tarımsal faaliyet alanının 150 bin hektarlık alanı sulanmaktadır. Bu da mevcut tarım arazisinin yüzde 48.5’ine tekabül etmektedir. Halihazırda tarımsal alanların yüzde 45,1’i ilimizdeki toplam 8 bin adet sondaj kuyularından sağlanan su ile sulanmaktadır. Bu durum kullanılan enerji maliyetini artırmaktadır. 2021 yılında ilimizde en çok yetiştirilen tarla ürünlerimiz olan buğdayda 480 TL, mısırda 871 TL, pamukta ise 998 TL olan dekar başına ortalama enerji maliyeti GAP ile birlikte, buğday da 35 TL, mısırda 60 TL, pamukta ise 80 TL gibi seviyelere gelerek ciddi maliyet tasarrufu sağlayacaktır. Ayrıca DSİ’nin GAP kapsamında Mardin İli Mezopotamya Ovasında yürüttüğü Tarımsal Sulama Projelerinin tamamlanmasıyla birlikte 150 bin hektarlık tarımsal alanda yüzde 12.5’lik bir artış ile 171 bin hektarlık tarımsal alan suya kavuşmuş olacak. İlave olarak, 171 bin hektarlık alanın tamamında yılda 2 ürün yetişebilecek, bu alanın birçok kısmında yetiştirme periyodu kısa ürünler yetiştirildiğinde ise yılda 3 ürün yetiştirme şansı bile olacaktır. Sözün özü GAP’ın bölgemize katkıları, bölge halkımızın gelir düzeyi ve yaşam kalitesinde yükselme, tarımsal verimlilik, kırsal bölgedeki insanlarımızın göç sorununun ortadan kalkması, ürün çeşitliliğinin artması, girdi maliyetlerinde azalma, tarımsal sanayiye yeterli girdi sağlanması ve istihdam gibi çok önemli getirileri olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

ÇİFTÇİLERİMİZE REHBERLİK EDİLECEK

Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlı Ziraat Fakültesinin kurulmasının önemine değinen Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kadim kentimiz, Mardin’imiz, Mezopotamya’nın en bereketli topraklarına sahip illeri arasında bulunmaktadır. Elimizdeki bu değeri en doğru şekilde işleyerek hem ürün çeşitliliğini hem de ekonomik değeri yüksek olan ürünlerin üretimini yaygınlaştırmak önceliklerimiz arasında. Bu nedenle Artuklu Üniversitemiz bünyesinde kurulması planlanan Ziraat Fakültemiz sayesinde yetiştirilecek ziraat mühendislerimiz, çiftçilerimize rehberlik ederek verimliliğin arttırılması konusunda büyük gelişmeler kaydetmiş olacağız. Ziraat Fakültesinin ilimizin tarım alanında gelişmesine önemli katkılar sunacağına ve zirveye taşıyacağına inanıyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.