TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Toprak Analizi Zorunlu Olmalı!

Artan bilinçsiz gübre kullanımına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, “Toprak tahlil raporu olmayan çiftçiye gübre satışı yapılmamalıdır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 14:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Toprak Analizi Zorunlu Olmalı!

NURETTİN BAKİ

Pandemi süreci ve iklim değişikliği yeterli gıda üretiminin ve güvenli gıdaya ulaşmanın önemini her geçen gün daha da arttırıyor. Uzmanlara göre bunun tek yolu toprağı bilinçli biçimde işlemekten geçiyor. Türkiye gübre sektörünün verilerine göre son 10 yılda yıllık 5,8 milyon ton civarında kimyevi gübre satışı gerçekleştirildi. Tüketimde ise Türkiye’nin Avrupa Birliği ve Dünya ülkelerine kıyasla geride kaldığı görüldü. Buna göre gübre tüketimi AB ülkelerinde hektar başına 140 kilo seviyesine yakın iken dünya ortalaması 110 kilo düzeyinde. Türkiye’de ise gübre tüketimi hektar başına 98 kilo seviyesinde kaldı.

GÜBRE DENGESİZ SATILIYOR

Uzmanlara göre bu düşüsün nedenlerinden biri ürünler ve bölgelerarası dengesiz gübre kullanımı satışı. Bugün çoğu üründe ve bölgede eksik gübreleme söz konusuyken, gereğinden fazla ve aşırı gübreleme yapıldığı biliniyor. Türkiye’nin gübre imalinde kullanılan hammaddeler açısından dışa bağımlı olması da gübrede düşüş yaşanmasının bir diğer nedeni. Konuyla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çakıcı gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

GÜBRE KULLANIMI DENETLENMELİDİR

Gübre kullanımında denetleme vurgusu yapan Dr. Çakıcı, çevre sorunları ve ekonomik sıkıntıların kaynakların daha etkin kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Çakıcı, “Gübre kullanımını artırmak kadar gübreyi tekniğine uygun kullanımını sağlamaya da önem verilmelidir. Çevre sorunları ve ekonomik sıkıntılar, kaynakların daha etkin kullanılmasını ve korunmasını gerektiriyor. Bundan sonra gübre kullanımını teşvik politikalarıyla birlikte, ekonomiyi ve çevreyi de içine alan, toprağın yapısını koruyan, toprak analizi sonuçlarına göre tekniğine uygun gübre kullanımını teşvik edici politikalara ağırlık verilmelidir. Gübre kullanım önerileri mümkün olduğunca, ekonomik optimum ürün düzeyi dikkate alınarak yapılmalıdır. Üreticilere toprak analizi desteği sürdürülürken kamu ve özel sektörde hizmet veren toprak ve bitki analiz laboratuvarlarında düzenleme ve denetlemeler yapılmalıdır” diye konuştu.

GÜBRE SATIŞI YAPILMAMALIDIR…

Dr. Çakıcı, laboratuvarlara uluslararası akreditasyon zorunluluğu getirilerek etkin ve kaliteli hizmet sunmalarının devamlılığının hedeflenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Toprak tahlil raporu olmayan çiftçiye gübre satışının yapılmaması konusunda da uyarılar yapan Dr. Çakıcı, "Devlet bu konuda destekleyici, denetleyici ve düzenleyici rol almalıdır. Çiftçiler için toprak analizi yaptırmaları zorunlu hale getirmeli, toprak tahlil raporu olmayan çiftçiye gübre satışı yapılmamalıdır. Ayrıca gübre satışının zirai ilaç konusunda olduğu gibi yetkilendirilmiş Ziraat Mühendisleri tarafından toprak analiz raporuna göre yapılması sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.