TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarımı İyi Olan Ülkeler Ayakta Kalır!

Mardin’de uzun yıllardır tarımla uğraşan üretim yapan Mehmet Timurağaoğlu, GAP projesinin önemine dikkat çekerek “Tarımı iyi olan ülkeler ayakta kalır” açıklamasında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 12:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tarımı İyi Olan Ülkeler Ayakta Kalır!

MEHMET TİMURAĞAOĞLU

Mardin’de uzun yıllardır tarımla uğraşan Mehmet Timurağaoğlu, GAP projesinin önemine dikkat çekerek sulamanın başlaması ile gayrisafi yurtiçi milli hasılasının katlanacağını belirtti. Timurağaoğlu, “GAP’ın tamamlanması, tüm bölgeye ulaşması birçok soruna çözüm olacaktır. Bununla beraber Türkiye tarımına katkısı azımsanmayacak büyüklükte olacaktır. GAP deyip geçmemek gerekir, ‘Maalesef yılan hikayesine döndü’ diye bir atasözümüz var. 40-50 yıllık bir projeden bahsediyoruz. GAP, hem Türkiye’nin enerjisi için çok çok önemli, hem de Türkiye tarımı için can suyudur. GAP, nispeten elektrik üretimi noktasında belli aşamalara getirdi. Onu da acaba doğru kullanıyorlar mı?” açıklamasında bulundu.

PROGRAM 10 YIL GECİKTİ

“GAP’ta üretilen elektrik bence doğru kullanılmıyor” diyen Timurağaoğlu, “Hele tarım için hiç verimli kullanılmıyor. 40-50 yıllık bu projeden şimdiye kadar Şanlıurfa’nın Haran bölgesindeki araziler sulanabiliyor. Eğer daha fazla arazi sulansaydı, Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi milli hasılası bölgemiz için bine (1000) katlanırdı” ifadelerini kullandı. Mardin Ovası’na su verilmesi için 2008’de hükümet programına alındığını belirten Timurağaoğlu, “2012 senesinin ikinci yarısında Mardin Ovası’na (Mezopotamya) su verilecekti. 2015 tarihinde hükümetimiz ana kanal açılışını yaptı. Normal programdan tam 10 yıl geciktiği halde maalesef Mardin Ovası’na halen su verilemedi” dedi.

ÇİFTÇİ ARAZİYİ SATSA ÖDEYEMEZ

2021 yılı rakamlarına göre 100 dönüm arazide pamuk sulamak için maliyet farkını hesaplayan Timurağaoğlu, “Sulama birliği ile sulama =33.000 TL, elektrik ile sulama=148.000 TL aradaki fark 115.000 TL. Yukarıda basit bir hesap ile maliyet farkını görmektesiniz. Bu rakamlarla hem devletim zarar görüyor, hem de çiftçi zarar görüyor. 2022 yeni elektrik birim fiyatlarına göre 270 bin TL civarı olur. Çiftçi araziyi satsa bu parayı ödeyemez” diye konuştu.

TARIMI İYİ OLAN AYAKTA KALIR

“Geleceğin stratejik ürünü tarımdır” diyen Mehmet Timurağaoğlu, açıklamalarını şu şekilde tamamladı: “Tarımı iyi olan ülkeler ayakta kalır. Tarımı iyi olmayan ülkeler de bu günkü Afrika gibi olur. Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) öncülüğünde bilimsel ve teknolojik çalışma ile yakın, orta ve uzun vadeli planlamalarla yıllarca insanlığa beşiklik yapmış Mezopotamya Ovasındaki tarımı geleceğe taşır inşallah.”

Mehmet Timurağaoğlu, önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

1- Mardin Ovası Gölet’i çok hızlı bir şekilde bitirilsin.

2- Elektrik sorunumuz kalmaz.

3-Devlet kazanır

4-Çiftçi kazanır

5-Binlerce kuyu atıl kalır.

6-Yer altı suyumuz gelecek nesillerimize kalır.

7- Ürün çeşitliliği artar.

8-Yıılık üç ürün alınır bu bölgede

9-Su anda 2 ürün rahatlıkla alınıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.