TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mardin Ovası Artık GAP Suyuna Kavuşsun

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, 47 yıldır babalarının ve kendilerinin hayali olan GAP kanalının bitirilerek Mardin Ovası’nın GAP suyuna kavuşmasını istediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 12:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mardin Ovası Artık GAP Suyuna Kavuşsun

Tarımsal kalkınma ve ülkenin refahı için Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Türkiye için bir önemli bir hayal. Son dönemde dünyada yaşanan pandemi ve iklim krizi ile birlikte tarımsal kalkınma daha da çok önem kazandı. Konu ile ilgili konuşan Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, GAP suyunun bir an önce Mardin Ovası’na akıtılması gerektiğini söyledi. GAP suyunun ata toprağı Mardin için hayati öneme sahip olduğunu dile getiren Erbeyi, “47 yıldır babalarımızın ve bizlerin hayali olan GAP kanalı niye bitmiyor? Ülkemizin dört bir yanında büyük yatırımlar yapılırken Mardin Ovası ve bölge çiftçisi niye suya kavuşmuyor? Her seçim döneminde bahsi geçer ama maalesef seçim sonrası ya unutuluyor ya da hantal bir şekilde çalışmalar devam eder. Ama olan yine çiftçiye ve ülkenin tahıl ambarına oluyor. Ülkemizin tahıl ambarına yüzde 30 katkı sağlayan Mardin Ovası her seferinde söz verildiği halde o tarihte bitirilemiyor. Her yıl bütçeden gülünç bir pay ayrılana GAP bir türlü bitmiyor. Biz biliyoruz ki ülkemiz büyük ülke bunu yapabilecek güçte ama maalesef olan yine çiftçiye oluyor, ülke ekonomisine oluyor” dedi.

YETER ARTIK DİYORUZ

Devlet elinde olan elektrik işletmelerinin özel firmalara geçmesiyle çiftçinin büyük bir sıkıntı içerisine girdiğini dile getiren Mikail Erbeyi, “Bölgede elektrik iletim hizmetleri 2013 yılında özeleştirilerek özel bir şirkete verildi, özelleştirilen enerji çiftçiyi canından bezdirmiş durumda. Her gün ve her hasat döneminde enerji bin bir ve asılsız bahanelerle çiftçinin özelinde kesiliyor. Çiftçinin bin bir emekle yetiştirmeye çalıştığı mahsulünü kurutuyor ve verim düşüklüğüne sebep oluyor. Bu yapılan hem çiftçiye hem de ülkenin tahıl ambarına darbedir. Çiftçi her gün yükselen enerji fiyatları ile artık baş edemiyor. Dedesinden babasından kalan güzelim Mezopotamya Ovası’ndaki topraklarını, suyun olmayışından dolayı bırakma aşamasına gelmiştir. Yeter artık diyoruz. Bu güzelim yılda iki ürün veren Mardin topraklarına bu suyu ulaştırın” değerlendirmesinde bulundu.

ÜLKEMİZ ŞAHLANSIN

Pandemi döneminde tarımsal üretimin öneminin ortaya çıktığını belirten Erbeyi, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Mardin Ovası’na artık GAP suyu ulaştırılsın. Çiftçi değişik ürün çeşitlerine yönelsin. Bölge tarım zenginliği açısından şahlansın. Ülkemiz şahlansın, Türkiye kazansın, ithalattan kurtulsun. Koronavirüs pandemisi (Kovid-19) döneminde gıdanın ne kadar önemli olduğunu bütün dünya ve ülkemiz gördü. Kendi kendimize yetelim. Tarımın, üretimin olmadığı bir ülkenin sonu Allah muhafaza iflastır. Bize GAP suyunu getirin çiftçi tarlada çalışmaya ve ülkeyi doyurmaya hazır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.