TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hem Verimlilik Hem Gelir Artacak

Doç. Dr. Yusuf Doğan ve Dr. Öğr. Üyesi Veysi Acıbuca, GAP’ın tamamlanması ile bölgede tarımsal verimliliğin artmasını, üretim deseninin çeşitlenmesini ve üreticilerin gelir düzeyinin yükselmesini beklediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 14:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hem Verimlilik Hem Gelir Artacak

YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bugüne kadar ülkemizin geliştirdiği, plan ve programları arasında en etkin olarak uygulanan proje olarak karşımıza çıkıyor. Temel olarak bölgedeki illerde tarım ve enerji potansiyelini yükseltmeyi amaçlayan GAP, bu yükselme ile bölgesel kalkınmayı da arttırmayı hedefliyor. GAP’ın tamamlanması ile birlikte Türkiye tarımına olacak katkılarını, bölgenin su ile kavuşmasının önemini değerlendiren Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıtepe Meslek Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Yusuf Doğan ve Dr. Öğr. Üyesi Veysi Acıbuca, bu projenin sonunda kazanacak olanın bölge insanı olduğunu ve bölge insanının kazanmasının ülkenin kazanması anlamına geldiğini dile getirdi. Doğan ve Acıbuca, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulacak Ziraat Fakültesinin ise hem ulusal düzeyde hem de Mardin’de tarımsal faaliyetlerin gelişimine katkıda bulunacağını ifade etti.

GAP’ın tamamlanması ile Türkiye tarımına katkısı büyük olacak. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Temel hedefi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerde tarım ve enerji potansiyelinin yükseltilerek bölgede kalkınmayı gerçekleştirmek olan GAP başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan insanların refah düzeyini yükseltmek ve bölgenin diğer bölgeler ile olan gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alanda istihdam imkanlarını artırarak hem sosyal hem ekonomik ve kültürel katkıları olan çok önemli bir projedir. Bu projenin bizim için ziraatçiler açısından en önemli etkileri tarımsal boyutudur. Çünkü bu proje tamamlandığında bölgenin en önemli sıkıntılarından birisi olan enerji ile sulama problemi bir nebze olsun çözülecektir. Bölgede tarımsal verimliliğin artırılması, üretim deseninin çeşitlendirilmesi, üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarıma dayalı sanayinin gelişmesi istihdam olanaklarının artması, göçün önlenmesi ve ihracat miktarının artması gibi çok önemli katkıları olacaktır. Bölge ve insanının kazanması ülkenin kazanması demektir.

GAP Projesinin devamı olan Mardin’in (Mezopotamya Ovası’nın) su ile buluşmasının bölge için önemi nedir?

GAP suyunun Mardin ilinin tarım arazilerine ulaşması son derece önemlidir. Zira bildiğiniz gibi küresel iklim değişikliği tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de etkili olmakta ve 2020 yılında olumsuz iklim koşulları ilimizde önemli miktarda üretim ve verim kaybına neden olmuştur. GAP Mardin ayağı şu an Kızıltepe İlçe sınırlarına kadar ulaşmış olan su kanalının bitmesi durumunda yaklaşık 21000 hektarlık tarım arazisi söz konusu su ile sulanabilecektir. Üreticilerin en önemli sorunların başında sulama için kullanılan enerji ücretlerinin yüksek olması ve sulama suyunun yetersiz olmasıdır. GAP suyunun Mardin iline ulaşması durumunda sulanabilecek arazi miktarı artacak enerji kullanımı azalacak çiftçilerimizin gelir seviyesi yükselecek alternatif ürün üretimin yaygınlaşacak. Dolayısıyla tarım işletmelerinde verimlilik ve kalitenin artması ile birlikte üreticilerin gelir düzeyi de artacaktır 2020 yılında kuraklık nedeniyle birçok tarım arazisinde hiç Verim alınamadığı veya çok az ürün alındığı düşünüldüğünde GAP’ın tamamlanması bölge için ve ilimiz için hayati önem taşımaktadır.

Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlı Ziraat Fakültesinin kurulması bölge için hayati bir öneme sahiptir bu konuda neler söylemek istersiniz?

Tarım sektörü ülkemiz için en önemli iktisadi faaliyetlerden bir tanesidir. Tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak birim alandan elde edilecek verimi arttırmak, dolayısıyla tarım sektöründe gelişmenin en önemli unsuru eğitimdir. Tarım eğitimi sadece fakültelerde veya yüksekokullarda eğitim gören öğrenciler ile sınırlı değildir. Ziraat fakültelerinin bulunduğu gölgelerde tarımsal eğitim faaliyetlerini daha etkin yürüttükleri çiftçilerle birebir temaslarının daha yüksek olduğu ve çiftçilerin Ziraat fakültesinin bulunduğu illerde tarımsal danışmanlık faaliyetlerine daha çok rağbet ettikleri düşünüldüğünde Mardin ilinde ziraat fakültesinin kurulması ilimizdeki tarımsal faaliyetlerinin geliştirilmesi teknik ve ekonomik bilgilerin çiftçilere ulaştırılması ve dolayısıyla kırsal alanda yaşayan kişilerin sosyal ve ekonomik olarak kalkınmalarının sağlanması açısından önemli faydalar sağlayacaktır. Ziraat fakültelerinin temel işlevi nitelikli “eğitim” ve “uygulama” hizmetlerini yürüterek tarımsal alanda topluma hizmet yükümlülüğünü yerine getirmektir. Bu bağlamda ilimizde kurulacak ziraat fakültesi tarımsal faaliyetlerin öncelikli sorunlarına ve ihtiyaçlarına yönelik “araştırma” ve “eğitim” faaliyetlerini yürüterek hem ulusal düzeyde hem de ilimizdeki tarımsal faaliyetlerin gelişimine katkıda bulunacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.