TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhuriyet’in En Büyük Kalkınma Projesi GAP

Bölgedeki önemli tarımsal faaliyetleri değerlendiren Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özcoşar, GAP’ın tamamlanmasının tarıma büyük katkıları olacağını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 11:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Cumhuriyet’in En Büyük Kalkınma Projesi GAP

ADNAN AVUKA

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özcoşar, GAP’ın birçok alanda ülke için kalkınma projesi olduğunu söyledi. Prof.Dr. Özcoşar, “Cumhuriyet tarihinin en büyük kalkınma projelerinden olan GAP, tarımdan sanayiye, ulaşımdan yenilenebilir enerji ve sosyal yatırımlara kadar birçok alanda entegre bir büyüme ve kalkınma projesidir. Projenin tamamlanmasıyla birlikte başta bölgemiz olmak üzere ülkemizin refah düzeyi ve ekonomik gelişimi ile sosyal istikrarında gözle görülür bir iyileşme olması beklenmektedir. Projenin tarıma ve tarıma bağlı sanayiye de ciddi bir katkısının olacağı açıktır. GAP başlayana kadar bölgemizde sadece kuru tarım alanları mevcut olduğu için ürün çeşitliliği de sınırlıydı. Geçmişte sadece arpa, buğday ve mercimek yetiştirilirken GAP’ın devreye girmesiyle birlikte ürün deseni değişti, çeşitlilik artmaya başladı ve daha önce yetiştirilemeyen pamuk, mısır ve meyve-sebze de yetiştirilmeye başlandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte halihazırda sulama imkanlarına sahip olmayan arazilerde de ürün deseni ve çeşitliliğinde artış görülecektir. Bu da doğal olarak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

REFAH DÜZEYİ ARTACAK

GAP Projesi kapsamında Mardin Mezopotamya Ovasının su ile buluşmasının bölge için önemine değinen Özcoşar, “Biraz önce bahsettiğim gibi, GAP’ın Mardin’e ve dolayısıyla Mezopotamya Ovasına ulaşmasıyla birlikte şu anda kuru tarım uygulamaları bulunan arazilerin sulama imkânlarına kavuşması sayesinde yöremizde de ürün çeşitliliği artacak bu da ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Ayrıca diğer bir önemli nokta da, halen sulama için elektrik kullanmak zorunda kalan ve bu yüzden gelirinin önemli bir kısmını elektrik giderlerine sarf etmek zorunda kalan çiftçilerimizin bu yükten kurtulmasıyla birlikte gelirleri artacak, dolayısıyla bölgenin refah düzeyinin artmasına ciddi katkısı olacaktır” dedi.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTIRILACAK

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin kurulmasının bölge için hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Özcoşar, “Tarımın önemli bir gelir kaynağı olduğu şehrimizde bu alanda ihtisaslaşmış bir akademik kuruluşun olmaması aslında bir eksiklik olarak değerlendirilebilir. İlimizin tarımsal üretim değeri 2018 yılı rakamlarına göre yaklaşık 4 milyar TL’dir. Ayrıca ilimizin yüzölçümünün yüzde 35’inden fazlası işlenebilir tarım arazilerinden oluşmaktadır. Mardin’in arazi varlığı, tarımsal işletme sayısı, üretilen ürün deseni ve tarımsal üretim değeri göz önüne alındığında Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin kurulması, ilin tarımsal faaliyetlerine önemli katkılar sağlayacaktır. Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin kurulması ile hem ürün çeşitliliği arttırılarak yapılan faaliyetlerin riskleri azaltılabilecek hem de bölgede ekonomik değeri yüksek olan ürünlerin üretimi yaygınlaştırılabilecektir. Kurulacak fakülte çiftçilere rehberlik ederek verimlilik ve kaliteyi arttıracağı gibi, tarıma dayalı sanayinin gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin açılması; hem yetiştirilecek ziraat mühendisleri ile hem de yapılacak bilimsel çalışmalar ile tarımsal üretimin nicelik ve niteliğini arttıracaktır. Dolayısıyla özelde ilimiz genelde ülkemiz tarımının gelişmesine önemli katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.