TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu Dosyadaki Çığlığa Kulak Verin!

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve maliyetli projesi olan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, yöre halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmek bunun sonucunda ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlayan GAP, 1989 yılında çalışmalarına başlamasına rağmen hala tamamlanmış değil. Yöre halkı GAP’ın tamamlanmasını talep ederek “bu çığlığa kulak verin” çağrısında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 10:47
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bu Dosyadaki Çığlığa Kulak Verin!

Prof.Dr. Mehmet Çelik 

İlk defa 1974’te Yukarı Mezopotamya tabir edilen Mardin, Ovasını gezmiştim… Mevsim yaz idi, her taraftan inilti sesleri geliyordu: Su, su, su!

1982’de Süryaniler üzerinde doktora yaparken, yaklaşık 5 yıl bu coğrafyayı karış karış gezdim. Bu toprakların su, su! İniltileri hala kulaklarımda çınlamakta, ruh dünyamı ürpertmektedir! GAP Projesi gündeme geldiği günden itibaren bir ümit ve heyecan tomurcuğu yeşerdi Mardin çiftçisinin yüreğinde.

Günler geçti, haftalar geçti, aylar geçti, mevsimler geçti ve nihayet yıllar geçti. İlk günkü o heyecan ve ümit yavaş yavaş ışığını kaybetmeye başladı. Artık, herkesin göz siluetinde Züğürt Ağa canlanıyordu. Artık herkesin bir gün bu toprakları terk edip gideceği toplumsal zihinlere işgal etmişti. GAP lafını işiten her kulak, gözlere bir hüzün silueti düşürüyordu. Tarihler 2002 yılını gösterirken, siyaset sahnesinde Kasımpaşalı bir delikanlı belirdi. Mardin Ovasında yeni bir ümit ışığı doğdu ve tüm gönüllere ‘Sabır edin’ ilhamının tomurcuğu oluştu.

Sabır, sabır,sabır! denilerek nihayetinde bu günlere gelindi.

2021 tarihinde Doğu ve Güneydoğu Kültür Sanat Derneği’nin 23 ilden sorumlu başkanı/koordinatörü Mardin sevdalısı iş insanı Sayın Halil Arslan’ın düzenlediği Adana toplantısında Mardin-GAP ve su konusu ağırlıklı gündem konusu oldu. O toplantıda konunun başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere sorumlu ve yetkili kişilere arz edilmesine karar verildi.

Düşünülen bilgi dosyasında konuyu işleyecek kişiler tespit edildi. Yazıları bu işe öncülük eden Sayın Halil Arslan’a teslim etmek üzere bana gönderildi. Başta Mardin Valisi Sayın Mahmut Demirtaş ve Artuklu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın…..

Konunun teknik detaylarıyla işlenmesi, adeta bir çığlık haline geldi. Sabır taşı da artık bu yükü taşıyamaz duruma dönüştü. Üstad, sanki bu çığlığı ve sabrın tükenişini hissetmişte, mısralara dökmüş:

Ne hasta bekler sabahı

Ne taze ölüyü mezar!

Ne de şeytan bir günahı

Seni beklediğim kadar!

Mardin Ovası, hizmetinizi bekliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.