TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fuarlardan Kim Ne Bekler?

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2022 05:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2022 05:09

Elbette bu konu için sayfalarca yazı yazılabilir. Tüm yazdıklarım benim düşüncelerim ve fuarda yaptığım sohbetler sonucu oluşan kanaatimdir belirtmek isterim.

Önce okur açısından kısaca konuya değinelim mi? Okur, takip ettiği yazarlar ile sohbet etmek, onlarla tanışabilmek ister. Yazarından imzalı kitap almak ister. Hatta almayı düşündüğü kitap listesi elinde tüm stantları gezmek aradığı kitapları bulmak ister. Bu arada yeni çıkan kitaplara göz atar.

Belki biraz sosyalleşmek için kitap fuarına gelir. Belki arkadaşları ile güzel bir gün geçirmek için kitap fuarını tercih edebilir.

Kitap, dergi gibi eserleri incelemek, hatta sadece kapaklarına bakmak için bile fuara gelebilirler. Kitap fuarlarının olmazsa olmazı okurlardır tabii ki.

Bunun yanında fuar düzenleyen yerel yönetimler ve organizasyon şirketleri ne bekler sizce?

Ben yerel yönetimlerin fuarları halkına hizmet götürmek, kültürel bir faaliyetin vatandaşın kullanımına sunmak dışında bir amacı olduğunu düşünmüyorum, düşünmek istemiyorum. Çünkü yerel yönetimler kültürel faaliyetleri para kazanma amacı ile değil, halkına hizmet için yapıyor olmalı. Benim inancım bu yönde ve yerel yönetimlerin de bu yönde hareket ettiklerini varsayıyorum.

Ya organizasyon firması. Onlar doğal olarak bir şirket oldukları için kâr amacı ile bu işleri dahil olurlar. Eğer ki yerel yönetimler kültür müdürlüğü aracılığı ile bu işin üstesinden gelemiyorlarsa mecburen organizasyon şirketi ile anlaşmak durumundalar. Şirket için şu an bir şey söylemek istemiyorum. Onların adaletli bir şekilde stant tahsisi yapacaklarını hiç düşünmüyorum. Çünkü onlar kazanacakları paraya bakacaklardır. Fuarın ne amaçla kurulduğu sadece para açısından onlara önem kazandırır.

Peki fuarlarda sergilenecek olan eserlerin yazarları, acaba onlar ne bekliyorlardır?

Yazar ve şairler eserlerinin okurları ile buluşmalarından başka bir beklenti içinde değildir. Okuru ile sohbet edebilmek. Onların düşüncelerini duymak, eleştirilerine kulak vermek. Birlikte kısa da olsa sohbet etmek. En büyük amaçlarının bu olduğunu düşünüyorum. Elbette eserlerinin satılmasını, hatta çok satılmasını, gündemde yer almayı isteyeceklerdir. Bu onların yaptığı çalışmaların sonunda harcadıkları emeklerinin karşılığında isteyebilecekleri normal neticelerdir. Onları en mutlu eden unsurun okuru ile bir araya gelebilmesi olduğunu düşünüyorum.

Peki sivil toplum örgütleri… Birlikte olabilmenin verdiği güç ile fuarlarda yer almak en doğal hakları. Onlarda dernek olarak var olduklarını fuarlara katılarak ispatlamak isteyeceklerdir. Özellikle dernekler üyelerine fuarlarda kendilerini ve eserlerini tanıtma imkânı vermelilerdir. Dernekler üyelerinin memnuniyeti için çaba içinde olmalıdır. Her katıldıkları fuardan yeni bir tecrübe ile ayrıldıklarını ve bir sonra ki fuarda daha iyi hazırlanmış olarak döneceklerini düşünüyorum.

Gerçekten her etkinlik veya etkinlikler sırasında üyelerinden aldıkları geri bildirimler ile yeni çalışmalarına yön vererek çok başarılı çalışmaları birlikte yapabileceklerdir.

Dolayısıyla fuarlar her kesim için ayrı bir önem arz etmekte. Özellikle kitap fuarlarının çok ama çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Okur sayısının hızla artmasını temenni ettiğimi de söylemeden geçmek istemiyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.