TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fuar İzmir’de görkemli çifte açılış!

TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi ile geçen yıl İzmir’de ilk kez düzenlenen TTI Outdoor Kamp, Karavan, Tekne, Outdoor ve Ekipmanları Fuarı, Fuar İzmir’de kapılarını açtı

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2022 09:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Fuar İzmir’de görkemli çifte açılış!

NURETTİN BAKİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, TÜRSAB desteği, İZFAŞ ve TÜRSAB Fuarcılık ortaklığında düzenlenen 16. TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi, dünyanın dört bir yanından turizm profesyonelleri ve ziyaretçileri ağırlamaya başladı. Bu yıl onur konuğu ilin Antalya olduğu TTI İzmir, ticari ve yatırım fırsatlarının yanı sıra etkinlikleri ve sağlık turizmi ile kruvaziyer turizmi alanlarıyla da dünya turizm trendlerini Fuar İzmir’de bir araya getirdi. TTI İzmir’in tecrübesini arkasına alarak doğaseverlerin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla geçen yıl ilk kez düzenlenen TTI Outdoor Kamp, Karavan, Tekne, Outdoor ve Ekipmanları Fuarı ise dört gün boyunca halkın ziyaretine açık olacak. Aynı anda yapılan iki fuarın açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve sektör paydaşları katıldı.

TURİZMDEN ALDIĞIMIZ PAY YETERSİZ

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’nin dünya turizminden aldığı payın yetersiz olduğunu vurgulayarak, “İnsan uygarlığının kaderini belirleyen her ne varsa, bugün üzerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin yükseldiği bu topraklarda ortaya çıkmış. Tarım, yerleşik hayat, ilk metropoller, paranın kullanımı, deniz ve kara ticareti, tiyatro, tıp, felsefe, edebiyat ve demokrasi… Bugün yaşadığımız coğrafyada inşa edilmiş ve insan uygarlığının geleceğini belirlemiş. Bu yüzden dünyadaki her insanın bir yanı Anadolu’dur. Türkiye’ye gelmek insanın köklerine yolculuğudur. Nerede doğmuş olursa olsun… İşte bu yüzden ülkemiz, dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesi olmak zorunda. Çünkü Anadolu’muz, turizm sektörü açısından asla aşılamayacak bir mukayeseli üstünlüğe sahip. Yazık ki biz bu potansiyeli kavramakta ve bu değerden bir turizm ekonomisi inşa etmekte yeterince başarılı değiliz. Sadece deniz, güneş, kum üzerine kurulan ve rekabetin çok yüksek olduğu turizm anlayışımız nedeniyle bugün dünya turizminde aldığımız pay son derece yetersiz. Dahası Türkiye’ye gelen turistlerin büyük kısmı sadece tek bir ilimize ve çok kısa bir sezona sıkışmış durumda. Biz İzmir’de bunun tersini başarmak için Kent Vizyon Ortaklığı ile kapsamlı bir turizm stratejisi hazırladık. Tüm sektör paydaşlarımızla birlikle İzmir için somut bir hedef belirledik: İzmir’e gelen turist sayısını dört milyona yükselterek 12 aya ve 30 ilçeye yaymak” ifadelerine yer verdi.

12 AY TURİZM HİZMETİ VEREBİLİYORUZ

İzmir’de 12 ay turizm hizmeti verdiklerini belirten Başkan Soyer, “İzmir’in kültür, doğa, gastronomi ve inanç destinasyonları ve rotaları sayesinde kıyı şehrimizde 12 ay turizm hizmeti verebiliyoruz. İzmir’de tüm bu açılımları yaptık çünkü turizm hem istihdamı hem de döviz gelirlerini artırmak için hayati bir noktada duruyor. Yaptığımız çalışmaları daha da geliştirmek için bir diğer önceliğimiz, İzmir’e yapılan doğrudan seferler. Bu konuda İzmir’e uçuş düzenleyen havayolu şirketleri ile yakın bir ortaklık içinde çalışıyoruz ve bu kapsamda Direct İzmir programını başlattık. Ne var ki bu çabamız tek başına yeterli değil. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bu konuda şehrimize olan desteğini artırması İzmir turizmi adına en büyük beklentimiz” diye konuştu.

ÜLKEMİZİN HER YERİNE DALGA DALGA YAYILIYOR

Başkan Soyer, “Biz İzmir’de, yerel ölçekte turizm alanında atacağımız adımları planlarken küresel ölçekteki bu değişimi anlıyor ve İzmir’i bu değişimle uyumlu hale getiriyoruz. İki yıldır TTI fuarımızla birlikte düzenlediğimiz ve büyük teveccüh gören Outdoor fuarımız bu kararlılığımızın bir yansıması. Şunu belki de açıkça kabul etmek gerekiyor: Kent ekonomisine, esnafa, taksiciye faydası olmayan bir turizm anlayışı dünya genelinde ömrünü tamamladı. Türkiye’nin ucuz destinasyon haline gelmediği, yerelin kendi gücü ve bereketinden beslenen yeni bir turizmi ülkemizin tüm kılcallarına yaymak zorundayız. Bu konuda yaşadığımız heyecan Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken her an daha da çoğalıyor ve ülkemizin her yerinde dalga dalga yayılıyor. TTI İzmir’in ve TTI İzmir Outdoor’un turizm sektörünün tüm temsilcileri için verimli geçmesini ve ülkemizin turizm ekonomisini daha da büyütmesini diliyorum” dedi.

ANTALYA’YA 2022’DE 13 MİLYON TURİST

Fuarın onur konuğu olan Antalya’nın Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, fuarın açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Turizm çağımızın en önemli endüstrilerinin başın da geliyor. Önemli istihdam ve doğrudan döviz girişi nedenleriyle önceliklidir. Ülkemizde turizm denince akla Antalya gelir. Tarih bakımından da büyük zenginliğe sahiptir. 640 kilometre sahili, koyları, kumsalları, yaylaları, akarsuları, otelleriyle yerli ve yabacıların turizm merkez konumundadır. Antalya turizmin her alanında hizmet vermektedir. 2022’de 13 milyon yabancı turist ilimize gelmiştir.”

25 GEMİ 48 BİN YOLCU

Son dönemde artan kruvaziyer turizme dikkat çeken İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Limanı’na 25 gemi ile 48 bin yolcunun ayak bastığını söyledi. Başkan Öztürk, “2022’de hızlı çıkış yaşayan İzmir eşsiz doğası ve zengin kültürüyle, bu yıl 50 milyon turist 4 milyar dolar hedefine ulaşacağımız aşikar. Güzel İzmir’e gelen turist sayısı rekor kırarak 1.4 milyara ulaşmış durumda. Mavi yolculuğa artan ilgiyle tekne trafiği yoğunlaştı. Kruvaziyer gemilerimiz faaliyete tekrar başladı. İç Marmara, Karadeniz limanları hariç Çeşme’ye 53 gemi, Dikili’ye 27 ve Kuşadası’na 423 gemi uğradı. İzmir’e ise 25 gemiyle 48 bin yolcu ayak bastı” dedi.

ÖZGENER’DEN AYRI BİR SAĞLIK TURİZM FUARI ÖNERİSİ

Sağlık turizminin artan talebine işaret eden İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise ayrı bir sağlık turizm fuarının yapılması önerisinde bulundu. Başkan Özgener, “Yurtiçi ve yurtdışından 246 katılımcının iştirak ettiği çok önemli bir turizm platformundayız. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İzmir yabancılar için çok keyifli ve her türlü turizm alternatifine olanak sağlıyor. Somut kültürel mirasın en etkili alanları arasında UNESCO alanları geliyor. Biz de UNESCO alanları için elimizden gelen katkıyı veriyoruz vermeye devam edeceğiz. İnsana değer veren butik hizmet anlayışımızla özel bir kentte yaşıyoruz. İTO olarak TTI İzmir fuarının şehrimizin sahip olduğu önemli bir değer olarak kabul ediyor ve destek veriyoruz. Turizmde de hep birlikte ortak akıl prensibiyle hedeflerimize ulaşmak için paylaşımcı bakış açısına sahibiz. Hizmet ticareti, sağlık turizmi çalışması yaparak 24 ülkeden 66 turizm profesyonelini fuarımızda ağırlayacağız. Önümüzdeki yıllarda ayrı bir sağlık turizmi fuarının düzenlemesi gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.

BU FUARI TURİZM BORSASI YAPMAYA KARARLIYIZ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya da yaptığı konuşmasında: “İzmir Türk turizmin koçbaşıdır. İzmir hepimizin hayatında özel yeri olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın evidir. Turizm sadece endüstriyel faaliyet ya da ticaretin türü olarak değerlendirilemeyecek kadar önemlidir. Turizm barıştır, kardeşliktir, işbirliğidir, dayanışmadır. Turizmcinin hedefi sadece para kazanmak değildir, hedefi hizmet verdiği insanları mutlu etmektir. Turizm kendisiyle birlikte 60’a yakın sektöre, kente, ülkeye kazandırır. Turizm İzmir’e çok yakışıyor, barış kokan havası, 4 mevsim turizm iklimini besliyor. Bir yanda İzmir Valiliğimiz, bir yanda Büyükşehir Belediyemiz, bir yanda İTO ve tüm kurumlarıyla İzmir fuarının başarısı için çalışıyor. Bu fuarı turizm borsası yapmaya kararlıyız. Kimse ülkeye hizmet aşkımızın önünde duramaz. Ülkemizin en büyük 2 turizm fuarından birinde bulunmak turizmle ilgili herkesin ödevidir, görevidir. Yerel idare bölgenin tanıtımını belirlemelidir. Yabancı ziyaretçi sayısına göre şehirleri sıraladığımızda İstanbul 10, Antalya 12. sırada yer alıyor. İstanbul 8, Antalya 7 milyar doları anca aşabiliyor. Bu sayılar önemli. İzmir’e sadece 650 bin yabancı ziyaretçi gelmiş, 1,4 milyar dolara ulaşabilmiş. Yolumuz uzun ama illa ki başaracağız” şeklinde konuştu.

EDİRNE’DE TURİST SAYISI 6 MİLYONA YAKLAŞTI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, “Ne iş yaparsanız yapın doğru insanlarla doğru yolda yürürseniz başarıya ulaşırsınız. 2014’de Edirne olarak, büyük bir sınır kapısına sahip kent olarak 2 milyon olan turizm sayımızı TÜRSAB’la 6 milyona çıkardık. Doğru projeler yaptık. Bugün Edirne 6 milyona yaklaşan turistiyle yeni bir paradigmaya koşuyor. Türkiye turizmin başkenti olan Antalya farklı bir alan ama Edirne de Osmanlı imparatorluğuna başkentlik yapması ve Balkanların başkenti olmasıyla turizm yatırımlarına açık bir kent. Burada olmaktan mutluyuz İzmir ne yaparsa güzel yapar” dedi.

TTI İZMİR’DE VE TTI OUTDOOR İZMİR’DE NELER VAR?
A ve B hollerinde bakanlıklar, valilikler, belediyeler, seyahat acenteleri, tur operatörleri, turizm büroları, oteller ve konaklama tesisleri, havayolları, turizm taşımacılığı, seyahat teknolojileri ve yazılımları gibi birçok kurum ile sektörden katılımcı yer alıyor. Fuarda ayrıca gösteriler, sergilerin yanı sıra alanında uzman isimlerin yer aldığı söyleşilerle Türkiye ve dünya turizmine ışık tutuyor.
DOĞA TUTKUNLARI İÇİN ETKİNLİKLER
Sağlık turizmi özel alanında sağlık kurum ve kuruluşlarının stantları yer alacak. Üç gün boyunca katılımcı hastane ve klinikler forum alanında kendi sunumlarını yapabilecek. Fuarın ana sahnesinde ise yarın gün boyunca sağlık turizmi oturumları düzenlenecek. Fuarda İzmir Ticaret Odası öncülüğünde ve Ticaret Bakanlığı destekleriyle Sağlık Turizmi Alım Heyeti Programı da var. Ağırlanacak heyet, fuar katılımcıları ile randevularını oluşturabilecek. Alım heyeti İzmir’deki sağlık kurum ve kuruluşlarını da ziyaret edecek. Kruvaziyer turizmi bölümü sektörün önde gelen paydaşlarını buluştururken katılımcılarıyla özel bir oturum da düzenleyecek. B salonunda yer alan TTI Tech sahnesinde de seyahat teknolojileriyle ilgili sunumlar olacak. TTI Outdoor Kamp, Karavan, Tekne, Outdoor ve Ekipmanları Fuarı ise karavan park alanında kamp ateşi yakılarak başlatıldı. Fuar boyunca doğa tutkunları için birçok etkinlik düzenlenecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.