TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Foça'da Gaziler Günü törenle kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü İzmir’in Foça İlçesi’nde tören ve etkinliklerle kutlandı. İlçede yaşayan gazi ve gazi yakınlarının da yer aldığı kutlama programına çok sayıda vatandaş katıldı

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2023 13:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: BÜLTEN
Foça'da Gaziler Günü törenle kutlandı

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yapılan ilk tören Jandarma Komando Okulu Bandosunun çaldığı marşlarla başladı. Törene; Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Garnizon Komutanı Vekili Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdoğan, Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Ak Parti, CHP, MHP ve İyi Parti İlçe Başkanları, daire ve şube müdürleri, bazı STK temsilcileri, gaziler, gazi yakınları, öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı. Kaymakamlık, Türk Silahlı Kuvvetleri, Belediye Başkanlığı ve Foçalı Gaziler adına çelenklerin konulmasından sonra tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.  

Gaziler adına konuşma (4)

GAZİLERİMİZE MİNNET BORÇLUYUZ

Törende, Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapan Jandarma Teğmen Mehmet Ali Vural, şehitlik ve gaziliğin Türk askeri için elde edilebilecek en büyük rütbe olduğunu söyledi. Teğmen Mehmet Ali Vural; “  Şehitlik ve gazilik Türk Askeri için elde edilebilecek en büyük rütbe, kazanılabilecek en büyük şereftir. Bunun için her Türk genci vatana ve milletine olan kutsal borcunu ödemek maksadıyla sadece Türk milletine has bir gelenekle davul zurna çalarak askere uğurlanır ve ettiği yemine sadık kalarak, icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatını feda eder. Işte bu ahlaki kudret, yüce Türk milletini bugünlere getirmiştir ve gelecekte de hür ve bağımsız kalmasını sağlayacaktır. Türk milleti tarih boyunca istiklal ve birliğine kasteden her türlü saldırıyı yok etmeyi başarmış, bunun sonucu olarak bütün dünya uluslarının ibretle izleyeceği ve her Türk çocuğunun şerefle yad edeceği şanlı bir tarih yazmıştır. Bizleri bugünlere getirmiş olan asil ecdadımızla gurur duyuyoruz. Kurtuluş mücadelemizde Kore'de, Kıbrıs'ta ve halen yürütülen teröristle mücadele harekat alanında, vatanın bütünlüğünü korumak, asayiş ve huzuru temin için vazife esnasında yaralanan, sağlığını kaybeden bu yüce insanlara, gazilerimize minnet borçluyuz. Onlar milletinin kendilerine yüklemiş olduğu görevi layıkıyla yerine getirmiş ve milletinin gönlünde kahraman olmuşlardır. Onlara verilen gazi unvanını Türk milletinden bir armağan olarak görmekteyiz. “ dedi.

Gaziler adına konuşma (2)

GAZİLİK BİR FANİ  İÇİN EN BÜYÜK ÖDÜL EN BÜYÜK MAKAMDIR

Gaziler adına konuşmayı ise Emekli Korgeneral Gazi İsmail Hakkı Özkan yaptı. E. Korgeneral İsmail Hakkı Özkan; “Gazilerimize verilen önemi belirlemek üzere 2002 ‘de çıkan bir kanun ve yönetmelikle Mustafa Kemal Paşa’ya Gazilik ünvanının verildiği 19 Eylül  Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir. O günden beri çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Kutlanacaktır. Gazilik ve şehitlik ünvanı, devlet  tarafından verilen ünvanlardır. Devlet savaşa katılmış orada hayatını kaybetmiş olanlara şehitlik, savaşa katılıp başarı gösterenlere ve yaralananlara gazi ünvanı vermektedir. Gazilik bir fani  için en büyük ödül, en büyük makamdır.  Gazilik, gaziye bir şeref madalyası, evine bayrak, köyüne onur, mezarına şeref nişanı, mirasçılarına şeref abidesi olarak bırakılmaktadır. Türk milletinin milli ve dini inancına göre bir fani için en büyük rütbe şehitliktir, ondan sonra gaziliktir. Şehit yakını gazi ve gazi yakınları halk arasında itibar görmekte, sevilmekte devlet tarafından desteklenmekte ve getirdiği ayrıcalıklarla yaraları dindirilmekte ve geleceğe hazırlanmaktadırlar. Gaziye verilen bu değer vatan sevgisiyle birleşince ordular büyük bir manevi güç kazanmakta. Caydırıcı güç oluşmakta, cesaret ve huzur meydana getirmektedir. Bize canları pahasına bu vatanı armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere şehitlerimize ve ebediyete göçen gazilerimize, sevgi, saygı ve minnetle rahmetler, hayatta olanlara ise sağlıklı ömürler diliyoruz ” Dedi.

Konuşmaların ardından resmi tören sona erdi. Gaziler Günü dolayısıyla şehitler ve ebediyete intikal etmiş gaziler için Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği(TEMAD) Foça Şubesi tarafından lokma döktürüldü. İlçede yaşayan gazi ve gazi yakınları, ağırlandıkları yemekte ilçe protokolü ile bir araya geldi.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Foça Film Günleri başlıyor

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.