TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fiyatlar üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı

Pamuk ekim alanlarında geçen seneye göre yaşanan yükselmeler, pamuğa olan rağbeti arttırırken, başta girdi maliyetleri olmak üzere, pamuk fiyatlarının 63 TL’den 41 TL’ye düşmesi üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2022 05:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Fiyatlar üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Katma değeri yüksek, sanayi sektörlerine girdi sağlaması nedeniyle stratejik bir ürün olan pamuk üretimine çiftçiler yeniden ilgi göstermeye başladı. Ancak, ihracattan gelecek taleplerin hala yeteri kadar gelmemiş olması, enerji maliyetlerinin beklenenin çok üstünde artması, üretim aşamasındaki işçilerin asgari ücretlerinin yükseltilmesi ve işverenlerin üstünde yük olarak kalması gibi sebepler hem çiftçiyi hem de müstahsili kara kara düşündürüyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Bülent Uçak, “Burada devlet, üreticiye mutlaka destek vermesi lazım” dedi.

ÜRETİCİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

Geçen seneye oranla pamuk üretiminde yaşanan artışa rağmen üretici ve müstahsilin aynı oranda kazanmadığını belirten Uçak, “Ekim alanlarında geçen seneye göre yaşanan yükselmeler, pamuğa olan rağbeti arttırdı ama gelin görün ki her zaman aynı şeyleri yaşıyoruz. Bu durum müstahsilin sanki kaderiymiş gibi oldu… Biz yıllardır meclis başkanımız Barış beyle beraber bu konunun Ankara başta olmak üzere her türlü girişimlerimize devam ederken, bir noktaya çarpıp geri geliyoruz. Bu sene de rekora çarpıp oradan geri geleceğiz. Ben rekoltenin 1 milyon 100 bin ton olacağını düşünüyorum. Ancak ihracattan gelecek taleplerin hala yeteri kadar gelmemiş olması, enerji maliyetlerinin beklenenin çok üstünde artması, üretim aşamasındaki işçilerin asgari ücretlerinin yükseltilmesi ve işverenlerin üstünde yük olarak kalması gibi sebepleri üst üstte koyduğumuzda ve özellikle de pamuk fiyatlarının 63 TL’den (3,85 dolar) 41 TL (2,30 dolar) seviyelerine gelmiş olması üreticiyi hayali sükuta uğrattı. Üretici de ‘zaten siz hep böyle yapıyorsunuz. Biz ne zaman çok eksek fiyatları al aşağı yapıyorsunuz biz de zarar ediyoruz’ diyor. Bu geldiğimiz noktada çok enteresan bir durum. Burada devlet politikasının gerçekten üreticiye destek vermesi lazım” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.