TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fiyatlar uçtu teker durdu

Geçtiğimiz yılların haziran aylarında günde 50 tane bisiklet sattıklarını ancak şu an günde 2-3 bisikleti zor sattıklarını söyleyen Turan Kuran, “Böyle bir haziran ayı hiç yaşamadım” dedi

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2022 14:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Fiyatlar uçtu teker durdu

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER

Okulların kapanması ve yaz aylarının başlaması ile birlikte çocukların yaz tatili başladı. Yaz aylarının vazgeçilmez aktitesi olan bisiklete binmek için ise çoğu çocuk karnelerini almayı sabırsızlıkla bekledi. Genellikle yaz aylarında ve karne hediyesi olarak alınan bisikletler bu sene çocuklarla buluşamadı. Fiyatların aşırı artması ve kurdaki dalgalanmadan dolayı geçen yıl ile bu yıl arasında bisiklet fiyatlarında 3 kata kadar ulaşan fiyat farkları oluştu.

AİLELER FİYATLARLA ZORLANIYOR

Çankaya’da 12 yıldır her çeşit bisiklet satışı yaptığını söyleyen Turan Kuran, “En ucuz 15 jantlı bisiklet 600 TL’den başlıyor. Geçen yıl 200 TL olan bisiklet bu yıl 600 TL’ye çıktı. Aileler bu fiyatlarla zorlanıyor. Bir kadın müşteri geldi ‘en fazla 300 TL verebilirim’ dedi ama istediği bisiklet bin 300 TL’ydi. ‘Benim verebileceğim en fazla 300 TL’ dedi. Gel de çık şimdi işin içinden. Satışlar çok durgun. Günde 2-3 tane bisiklet ancak satabiliyoruz. Ama geçen sezonlarda günlük 50 tane bisiklet satıyorduk. Geçen yıl 900 TL ile bin 200 TL arasında değişen yetişkin bisikletleri de bu yıl 2 bin TL’den başlıyor. Kurda artış oldukça fiyatlarımız her gün değişiyor. İstanbul’dan 10 TL’ye yazılan koli şu anda 50 TL’ye yazılıyor. Nakliyeciler de bize yakıt fiyatlarından dem vuruyor. Allah sonumuzu hayretsin. Nereye gidiyoruz nasıl olacak bu iş bilmiyoruz. Şu anda bisiklet olmasının kıymeti yok. Alamadıktan sonra daha kötü. Eskiden yokluk vardı. Ama şimdi varken alınamıyor” dedi.

BU KADAR HAZIRLIK NEYE YARADI?

“Okulların kapandığı hafta iğne atsanız yere düşmezdi” diyen Kuran, “Burası cıvıl cıvıl olurdu. Çankaya’nın göbeğindeyim burada. Burası bilinen bir yer. Bu kadar iş yeri var burada. Müşteriler geliyor ‘burada 4 tane dükkan var’ diyorlar ama seneye bu 4 tane dükkanı da bulamayacaklar belki. Para kazanamıyoruz, kiralar ağır, eleman çalıştırıyoruz. Geçtiğimiz senelerde biz gece 2-3’e kadar montaj yapardık. Ertesi günün malını yetiştirelim diye. Bu tezgah biterdi. Şimdi herşey hazır ama iş yok. Bu kadar hazırlık neye yaradı hiçbir şeye” diye konuştu.

BÖYLE BİR HAZİRAN GÖRMEDİM

Pandemide hareketlilik olduğunu ama orada da dükanlarını kapattıkları için zincir mağazaların iş yaptığına değinen Kuran, “Zincir mağazalarda A’dan Z’ye herşey satılıyor. Zincir marketlerde ayakkabıdan bisiklete her şey var. Küçük esnafı düşünen yok şu anda. Mahalle bakkalı kaldı mı? Bu seneki gibi bir piyasa görmedim. Körfez krizini de gördük, Çiller zamanını da gördük. Dolar’ın Mark’ın 10 bin 500 TL’den 25 bin liraya çıktığı günlerde bile o zaman beyaz eşya işi yapıyor, malımı yine de satabiliyordum. Kriz yok muydu vardı ama 3 binlik iş yapmıyordum 2 binlik iş yapıyordum. Ama bu kadar durgun değildi. Dün iki tane bisiklet satışı ile dükkan kapattım. Böyle bir haziran dönemi yok. 12 senedir aynı dükkandayım. Böyle bir haziran ayı hiç yaşamadım. Dün akşam 19.30’da dükkan kapattık. Türkiye’de hükümetin politikası küçük esnafı bitirdi. Zincir marketler anamızı ağlattı. Herkesin mahallesine bakkal olurdu. Şimdi bakkal kalmadı. Seneye bisikletçi kalmayacak. Bir sonraki sene terzi ya da kasap kalmayacak. Bu okul sisteminden dolayı çırak bile bulamıyoruz. Eli anahtar tutan sanatkar bir adam yok. Bizden sonraki nesle Allah yardım etsin. Kalifiye eleman ve ustayı geçtim biz çırak bile bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.