TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Finans uzmanı Demirtaş, İzmir'de sanayicilerle buluştu

Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' ünlü finans uzman Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ı konuk etti

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2023 16:59
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Finans uzmanı Demirtaş, İzmir'de sanayicilerle buluştu

KEMAL ÖZKURT

Ünlü finans uzmanı, akademisyen, yazar Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen etkinlikle sanayicilerle buluştu. Yoğun katılımın olduğu etkinlikte, seyirciler salonu doldururken, salonun dışında kurulan ekranda yaklaşık 300 öğrenci Demirtaş’ı dinledi. Demirtaş hazırladığı sunumda, faizden, enflasyona, birçok konudan bahsederken, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Şimşek, hakkında da yorumda bulundu ve umutsuzluğa düşen gençlere tavsiyeler verdi. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, Cenk Karace, konuşmasının sonunda Demirtaş'a teşekkür plaketi taktim etti.

demirtaş

DÜNYADA BAĞIMSIZ ÜLKE YOKTUR

Konuşmasına ''Dünya'da bağımsız bir ülke var mıdır?' sorusunu sorarak başlayan Demirtaş, "Dünyada bağımsız bir ülke yoktur. Amerika, Çin, Almanya ve İngiltere'de dahil hiçbir ülke bağımsız değildir. Almanya'nın bağımsız olmamasının en büyük göstergesi para birimleridir. Almanlar Avrupa Birliğini kurarak Mark'dan Euro'ya geçip kendi mallarını ucuzlattılar, müşterilerinin para birimlerini değerlendirdiler. Fakat Avrupa Birliği olmasaydı Almanlar bu kadar fazla ihracat yapabilirler miydi? Avrupa Birliği yoksa Almanya'da yoktur. Yani bu da gösteriyor ki Almanya başta olmak üzere diğer büyük ülkeler tam olarak bağımsız değildir. Eskiden bağımsızlık belki biraz daha söylenebilirdi fakat, ticaretin değişmesi ve ihracat ve ithalat ilişkilerinin gelişmesiyle birlikte ülkeler birbirlerine bağımlı hale geldi " diye konuştu.

AMERİKA SAHTE DOLARI ENGELLEMEK İÇİN...

Ülkelerin birbirine bağlı olmasını gerektiren üç tane makro ekonomik değişkenden bahseden Demirtaş, "Türkiye'de diğer ülkeler gibi bağımlıdır. Türkiye'nin bağımlı olduğu konularda bu üç faktör neyin ne olduğunu bize anlatır. Birincisi piyasada ne kadar para var. İkincisi paranın fiyatı. Paranın fiyatına faiz denir. Faiz yüksekse para pahalıdır, parayı bulamazsın. Paranın miktarını ve faizini Merkez Bankaları belirler. Bir ülkenin parasını merkez bankası dışında başka biri basarsa bunun adına 'kalpazanlık' denir ve cezası idamdır. Geçmişte bunu yapanlar herkesin bildiği gibi Saddam Hüseyin ve Kaddafi'dir. Onlara da ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Amerika oralara özgürlük falan götürmedi. Amerika emperyalist bir ülkedir. Özgürlükle işi yoktur. Oraya petrol için gitti sözü de yarım bir sözdür. Girişken petrolü de içtiler. Oraya gitmesinin asıl amacı sahte dolar basımını durdurmaktır" dedi.

"ENFLASYON KANSERDİR"

Merkez Bankalarının işleyişinden ve enflasyonu oluşturan sebepleri anlatan Demirtaş, "Merkez bankaları işsizlik artmaya başladığı zaman para basmaya başlar. Bastıkları parayı bankalara verirler. Bankalarda bu parayı düşük faizlerle sanayi şirketlerine kredi şeklinde verir. Sanayi şirketleri de nu kredilerle yeni şirketler açıp istihdam sağlarlar. İşe giren insanlar maaş kazanıyor. Maaş kazanan insanlar harcama yapıyor ve milli gelir artıyor. Bunların hepsi nasıl geliyor kulağa? Çok hoş geliyor değil mi? Eğer diplomasızsan çok hoş gelir. Dünyada işler bu kadar kolay ilerlemiyor. Bunun önündeki en büyük sorun enflasyondur. Eğer siz işsizliği düşürmek için sürekli olarak para basarsanız enflasyonu yükseltmiş olursunuz. Eğer bu kadar para piyasaya sürülürse fabrikalar fazlalaşır, yükselen istihdamlarla birlikte arz talebi karşılamaz ve panikleyen vatandaşlar fiyatların yükselmesinden korktukları için stokçuluk yapmaya başlar ve mal fiyatları her geçen gün artar. Biz buna enflasyondaki yapışkanlık özelliği diyoruz. Enflasyon kanserdir. Eğer bir ülkede yüzde 10'un üstünde enflasyon varsa insanla taleplerinde çabuk davranırlar. Böyle oldukları zaman talebi öne çekerler ve hiç olmayacağı varsa bile enflasyon oluşur" diye konuştu.

demirtaş

"BİZİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Şimşek'in hakkında yorumlarda bulunan Demirtaş, "Mehmet Şimşek'in gelmesi gerekti ve geldiği de iyi oldu. Gelmeseydi eğer daha kötü şeyler olacaktı. Şimşek, eğer yerel seçimlere kadar istediklerimi tam olarak yaparsa eğer yerel seçimler kaybedilir, çünkü Şimşek, ciddi anlamda kemer sıkmaya gidecek ve bu halk tarafından çok olumlu karşılanmayacak. Fakat yapıyormuş gibi gözükürse de yapmazsa bu da başka sorunları doğuracak. Sonuç olarak maalesef ki bizleri zor bir süreç bekliyor" dedi.

"PANİKLE TİCRET YAPMAYIN"

Dubai, Abu Dhabi, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerin geçmiş yıllarındaki fotoğrafları gösterip gençlere tavsiyelerde bulunan Demirtaş, "Gençler endişelendiği zaman uzaklara odaklanmalıdırlar. Fırsatlar hiçbir zaman bitmez. Panikle ticaret yamayın. 2. veya 3. nesli ticarete çok iyi hazırlamak lazım. Çocuklar isteyecek öncelikle ama sizlerde iş ortamını onlara göre hazırlayın. Sanayiciler olarak halka açılmaya çalışın. Ortaklık Türkiye kültürüne çok uygun değil. Bu kültür bizi aşağıya doğru çekiyor. Ekosistem içerisinde yazılımdan kesinlikle faydalanın. Yapay zekâ bambaşka yerlere gidiyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.