TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EYT'lilere Kod 8 uyarısı! Başvurunun ertesi gün yapmanız gerekiyor...

EYT kapsamında emeklilik başvurusunda bulunan çalışanlar, işten ayrılış işlemlerinin “8” numaralı kod üzerinden yapılmasına dikkat etmeli... Eğer emekli aylığını alıp işe devam etmek istiyorlarsa, aylık bağlama işlemlerinin tamamlanmasını beklemeksizin, başvurunun ertesi günü işbaşı yapabilirler.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2023 09:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
EYT'lilere Kod 8 uyarısı! Başvurunun ertesi gün yapmanız gerekiyor...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının çıkmasının ardından emeklilik başvuruları sürerken, başvurularda yapılacak işlemler ile ilgili SGK’dan uyarı geldi.

BU BELGEYE DİKKAT

SGK’nın yazısında, halen çalışan EYT’lilerin “8” numaralı kod üzerinden işten ayrılış işleminin yapılarak hizmet akitlerinin sonlandırılması gerektiği belirtildi. Buna göre, emekliliğe hak kazanan çalışanlar, e-Devlet üzerinden “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesi” ile yaşlılık aylığı başvurusunda bulunabilecek.

Talepte bulunan sigortalılar, aylık bağlama işlemlerinin sonuçlandırılmasını beklemeksizin, başvuru işleminin ertesi günü sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya başlayabilecek. Ancak, bu şekilde çalışmaya başlayacak olan sigortalıların, giriş işlemlerinin “8” (SGDP-Sosyal Güvenlik Destek Primi) kodu ile yapılması önem taşıyacak.

EMEKLİ OLUR BELGESİNE GEREK YOK

Yaşlılık aylığına hak kazanan çalışanların, işten ayrılış işlemleri öncesinde sosyal güvenlik merkezlerinden “emekli olur” belgesi teminine etmesine gerek olmayacak. EYT’lilerin emeklilik durumunun belirlenmesi ve işten ayrılış işlemleri için, e-Devlet platformunda yer alan “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi” ve “Çalışma Hayatım” uygulamalarından ve SGK’nın internet adresinde yer alan “Ne Zaman Emekli Olurum” uygulamalarından indirilecek belgeler kullanılabilecek.

30 GÜNLÜK BAŞVURU SÜRESİ

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecekler için işverenlere de uyarıda bulunuldu. Buna göre, EYT kapsamında ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananların, işten ayrılış gününü takip eden 30 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmı, devlet tarafından karşılanacak. HABER MERKEZİ
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.