TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘EXPO 2026’ Küçükada’da patladı!

Bir tarafta Bakanlık, diğer tarafta İzmir Büyükşehir Belediyesi... ‘Yeşil vadi’ için verilen mücadele Küçükada halkının uykularını kaçırıyor! Yıkık dökük evlerin içindeki vatandaş EXPO değil, yerinde dönüşüm istiyor

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2022 05:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘EXPO 2026’ Küçükada’da patladı!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA - ÖZEL HABER

İzmir’in izbe yerlerinden biri olarak bilinen Yeşildere bölgesi EXPO kurbanı mı olacak? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Vezirağa, Küçükada ve Lale mahallelerine ilişkin kentsel dönüşüm açıklaması ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in EXPO 2026 projesinin ortasında kalan bölge halkı, ‘yeşil vadi’de yok olup gitmek istemiyor! İ İzmir Büyükşehir Belediyesi, EXPO 2026’nın Yeşildere’de yapılmasıyla ilgili imar planı değişikliği önergesini meclisten geçirdi ancak vatandaşın, “Bu mahalleden ölümüz çıkar biz çıkmayız” sözlerini engelleyemedi… 18 yıl İZBAN mücadelesi veren halkın şu an ise evlerini yıktırmamak için mücadele gösterdiğini kaydeden Küçükada Mahalle Muhtarı Sabriye Karakaya, “Muhtarlar olarak belediyelerde hiçbir kıymetimiz yok… Nereye, ne olacak bilgim yok, tesadüf sonucu öğrendim… Cefasını biz çektik, sefasını kodamanlar sürecek!” dedi.

Daha çok hurdacılık yaparak geçimini sağlayan yurttaşın, imar verilmediği için evine bir çivi dahi çakamadığını, kiralanan evlerin ise rağbet görmediğini; terk edilen yapılarda uygunsuz işlerin gerçekleştiğini vurgulayan Muhtar Karakaya, “20-30 yıl önce 10-12 bin kişilik nüfustan oluşuyorduk. Şu an yaklaşık 4 bin kişiyiz. Mahalle terk edile, terk edile bu hale geldi. Belediye önceden imarı verseydi bu hale gelmezdik. Bizi insan yerine koyan yok” çıkışında bulundu.

3 AY ÖNCE BAŞIMIZI YAKMIŞLAR!

Yıkık gecekonduların arasında adeta yaşam savaşı veren Muhtar Sabriye Karakaya, gazetemize şu görüşleri verdi: “Doğma büyüme bu mahalleliyiz. 18 sene boyunca İZBAN istasyonunu (Kemer-Şirinyer) getirmek için mücadele ettik. ‘İZBAN istasyonu geldi, evlerimiz değerlenecek, rahat yaşayacağız’ derken İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Melez Çayı Rekreasyon Alanı adı altında, EXPO’ya yetiştirilmek üzere, benim de tesadüfen öğrendiğim kamulaştırma planları gündeme geldi. Önceden mahallemde yaşayan ancak şu an Bolu’da ikamet eden bir vatandaş aradı, ‘Muhtarım, beni yatırımcının biri arıyor, bizim orada bir evimiz var, almak istiyor’ dedi. Bu arkadaş aracılığıyla yersiz, yurtsuz kalacağımızı öğrendim. Meğer 3 ay önce bizim başımızı yakmışlar, haberimiz yok. Ben EXPO’nun ne olduğunu bile bilmiyorum.”

BELEDİYELERDE HİÇBİR KIYMETİMİZ YOK

Karakaya, sözlerine şöyle devam etti: “Bakan Murat Kurum Konak tünelinden çıkarken Yeşildere bölgesindeki atıllığı, mezbeleliği fark ediyor. ‘Lale, Vezirağa ve Küçükada mahalleleri derhal yerinde dönüşmeli’ diyor. Biz devletten beklerken, İzmir Büyükşehir Belediyesi EXPO belasını çıkardı başımıza. Yerinde dönüşümü beklerken, EXPO her şeyi bozdu. Biz 60 sene buranın pisliğini, rezilliğini çekelim, hiçbir hizmet gelmesin bize, fakat tam bir ‘oh’ çekelim derken EXPO’nun duyurusunu yapıyorlar. Cefasını biz çektik, sefasını kodamanlar sürecek! Bütün mahalle halkı olarak EXPO denen projeyi istemiyoruz, yerinde dönüşüm istiyoruz! Hiçbirimiz evimizi vermeyeceğiz. Muhtarları toplayıp bilgilendiren, ‘Mahalleli ne istiyor?’ diye soran yok. Muhatabımız yok. Bir muhtar olarak ben bile ne olduğunu bilmiyorum. Nereye, ne olacak bilgim yok, tesadüf sonucu öğrendim. Mahallemizde proje kapsamında mağdur olacak 150-200 ev var. Hiç kimsede vermeyecek. Cumhurbaşkanı diyor ya ‘Bu mühür bir bende var, bir de sizde’ diye. Ancak muhtarlar olarak belediyelerde hiçbir kıymetimiz yok.”

ÖLSEK KİMSE CENAZEMİZE GELMEZ!

“Belediye buralara imar vermediği için insanlar evlerini istedikleri gibi yapıp döşeyemiyor” diyen Karakaya, “Hal böyle olunca da taşınıp gidiyorlar. Bizim mahallemiz bundan 20-30 yıl önce 10-12 bin kişilik nüfustan oluşuyordu. Fakat durumu iyi olanlar evlerini kiraya verip gitti. Kiracı olarak girenlerin ise ne olduğu belli değil. Mahalle terk edile, terk edile bu hale geldi. Belediye önceden imarı verseydi bu hale gelmezdik. Bizi insan yerine koyan yok. Elimden ne gelirse yapacağım, gittiği yere kadar gider bu iş. Biz bir karış toprağımızı vermeyiz. Önce imarlı yerlerden konut yapacaklar bizi oraya taşıyacaklar, ondan sonra EXPO’sunu yapacak. Bizim elimize 5-10 kuruş para verip, sonra ‘gidin’ diyemez. 4 bin kadar insan kaldık. 5-6 mahallemiz heyelandan kaydı. Bizim yurdumuzu, yuvamızı dağıtacaklar. Gönderecekleri yerlerde ölsek kimse cenazemize gelmez… Tunç Başkan’a sesleniyorum, EXPO projesinden vazgeçin! Devlet Yeşildere’yi gündeme getirince mi EXPO akıllarına geldi?” açıklamasında bulundu.

DEĞİL, YERİNDE DÖNÜŞÜM İSTİYORU

Mahalle sakinlerinden Yıldız Hürcüoğlu, “Bizi yerimizden, yurdumuzdan edecek bir projeye razı değiliz. Verdikleri 3-5 kuruş para ile biz bu ekonomik krizde nasıl bir ev alabiliriz? Benim evimi ucuza alıp, değerinin çok çok üstünde satacaklar. İnsanlar çaresiz kaldıkları için evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Ne pazar yerimiz ne marketimiz ne de yolumuz var. Tam her şey oldu derken, göz koydular. Burayı bize yedirmeyecekler. Kiraya verdiğimiz evlerimiz bile alınmıyor. ‘Burada oturacağıma üzerine biraz daha ekler daha temiz bir mahallede yaşarım’ deyip kiralamıyorlar. EXPO’yu asla istemiyoruz, yerinde dönüşen kentsel dönüşümü destekliyoruz” dedi.

KEPÇENİN ALTINA ATARIM

Bir başka vatandaş da “Yarın bir gün ortada kalmayacağımızın garantisi yok. Köprünün altında mı yaşayalım istiyorlar? Eşim yok, evimi kadın başıma kendi elimle, emeğimle yaptım. Evimin akıbetini düşündükçe oturup ağlıyorum. Bizden ucuza alıp, başkalarına peşkeş çekecekler. Biz evimizden ölsek dahi çıkmayacağız. Bu mahalleden ölümüz çıkar biz çıkmayız! Gelip yıkmaya kalksınlar, yemin olsun ki kendimi kepçenin altına atarım” dedi.

SOYER KARARINDAN VAZGEÇSİN!

Kamulaştırma değil, yerinde dönüşüm istediklerini söyleyen bir mahalle sakini, “Bu yıkımlar olursa çoğu insan canına kast eder. Fındık tarlalarında çalıştım, mevsimlik işçi olarak Sakarya’ya gittim. Tam rahat bir nefes alacağım derken o nefesi de haram ettiler. Yol yakınken Başkan Soyer kararından vazgeçsin. Biz mahallemizden memnunuz. Ben CHP’ye oy vermiştim, ellerim kırılsaydı da vermeseydim. Öyle pişmanım ki. Böyle yaparlarsa halkın gözüne girmezler, halkın gözünden düşerler” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.