TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EÜ’de bağımlılıkla mücadele konuşuldu

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde “Zihnin Esareti: Davranışsal Bağımlılık ve Mücadeleye Genel Bakış” konulu konferans düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2023 07:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
EÜ’de bağımlılıkla mücadele konuşuldu

Hemşirelik alanında akademik çalışmalar yürüten bilim insanlarına ve hemşirelik öğrencilerine davranışsal bağımlılık ve mücadele ile ilgili bilgiler vererek farkındalık yaratmayı amaçlayan konferansı Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şeyda Dülgerler verdi. Etkinliğe,  Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Eda Dolgun, Dr. Öğr. Üyesi Nazmiye Çıray, akademisyenler, idari çalışanlar ve öğrenciler katıldı.

Davranışsal bağımlılık ve mücadele hakkında önemli bilgiler veren Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şeyda Dülgerler, davranışsal bağımlılıklar hakkında mevcut durumun analizini yaparak insanların hayat tarzlarının değiştiğini belirtti. Bu değişimin eğitim sistemine ve çocukların-gençlerin hayatı karşılama şekline olan yansımalarından söz eden Dülgerler, değişimin gelişmek için şart olduğunu da dile getirdi.

Bağımlılığın tanımından, nasıl oluştuğundan, türlerinden ve bireylere verdiği zararlardan bahseden Doç. Dr. Dülgerler, “Davranışsal Bağımlılık; bir davranışın tekrarlayan aralıklarla gerçekleşmesi ve bireyin fiziksel, ruhsal ve sosyal problemler yaşamasına yol açmasıdır. Aynı zamanda fiziksel bir maddeye dayandırılamayan insan-makine etkileşiminin kurulduğu teknolojik bağımlılıkları kapsayan internet, oyun ve kumar gibi bağımlılıklardır” diye konuştu.

Davranışsal bağımlılığın tedavisinden de söz eden Doç. Dr. Dülgerler, tedavinin ilk basamağının bireyin sorunu tanımlaması ve kabul etmesi olduğunu söyledi. 2019-2023 Davranışsal Bağımlılıklar ile Mücadele Eylem Planı’ndan bahseden Doç. Dr. Dülgerler, bu eylem planının ana ve ara amaçlarının gerçekleştirilebilmesi için topluma yönelik; bilişim teknolojilerinin, internetin ve sosyal medyanın bilinçli, güvenli ve etkin kullanımında gençler başta olmak üzere toplumun farkındalığının ve bilgi düzeyinin artırılması, bilişim teknolojilerinin aşırı ve zararlı kullanımının önlenmesi, dijital oyun, bahis, şans ve kumar bağımlılığını önlemeye yönelik çalışmaların yürütülmesi, davranışsal bağımlılık yaşayan bireylerin danışmanlık, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine ulaşılabilirliğin artırılması ve çalışmaların ve hizmetlerin yürütülmesinde kurumlar arası eşgüdüm ve koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Konuşmasının sonunda sosyal medya bağımlılığı ile ilgili olarak Ördek Sendromundan söz eden Doç. Dr. Dülgerler,  “Sosyal medyada mutlu gözükmek için harcanan çok büyük bir gayret var. Ama ekranda bu gayret gözükmüyor. Sosyal medyada suyun altında kalan kısımlar da ekranda gözükse, aslında kimse kendini kötü hissetmez. Hiç kimsenin hayatı bir ördeğin suyun üzerindeki süzülüşü kadar hayranlıkla izlenesi değil. Kendinizi bir başkasıyla kıyaslamak ise suyun altındaki ayaklara yapacağınız en büyük kötülük olur” dedi. Ege Ajans

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.