TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Esnafın son umudu ‘Costa Venezia’

Kemeraltı Çarşısı’nın bayram reçetesini paylaşan Başkan Girgin, esnafın, beklediği kazancı elde edemediğini belirterek İzmir limanına yanaşan Costa Venezia gemisinden umutlu olduklarını kaydetti

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2022 07:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Esnafın son umudu ‘Costa Venezia’

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Tarihi Kemeraltı Esnafı Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı Çarşısı’nın Kurban Bayramı’ndaki reçetesini bizlerle paylaştı. Çarşıdaki son durumu değerlendiren Girgin, “Alamancı dediğimiz gurbetçilerimiz bir nebze hareketlilik sağladı. Ama gerçek İzmirlinin esnafa kazandırdığı çok fazla bir şey yok” dedi. Çarşıdaki ticaret erbabının her zaman bir umutla kepengini açtığını kaydeden Girgin, “Kemeraltı için ne kadar yatırım yaparsanız yapın değişim esnafın elinden geçiyor. Esnafın kendini yenilemesi, revize etmesi, günün koşullarına göre kendini resetlemesi gerekiyor” sözlerine dikkat çekti. Öte yandan, İzmir limanına demir atan Costa Venezia gemisinin Kemeraltı’na çok fazla sayıda turist kazandırabileceğinin de altını çizen Girgin, “Ama bayram tatili olduğu için birçok dükkanımız kapalı. Yetkililer yönlendirmeleri doğru yaparsa en iyi şekilde hizmeti sağlarız” yorumunda bulundu.

GURBETÇİLER ÇARŞIYI HAREKETLENDİRDİ

“Her bir bayram esnaf için can suyu niteliğinde” diyerek sözlerine başlayan Başkan Girgin, “Ancak Kemeraltı esnafı bu bayram da umduğunu bulamadı. Çünkü hem insanların alım gücü düştü, hem de Kurban Bayramı’ndaki masraf Ramazan Bayramı’na kıyasla daha fazla. O yüzden bizlerin pek bir beklentisi yoktu fakat çarşı umut dünyası. Esnaf kriz ortamındaki açığını bir şekilde kapatmak için bayramı dört gözle bekliyordu. Sıkıntılarımız çözüme kavuşmuş değil halen devam ediyor. Almancı dediğimiz gurbetçilerimiz bir nebze hareketlilik sağladı. Ama gerçek İzmirlinin esnafa kazandırdığı çok fazla bir şey yok. Şu da önemli bir nokta. Gurbetçiler de şikayetçi. Eskiden çok rahat alışveriş yaparlarken ekonomik kriz dolayısıyla onlar da diledikleri ürünü uygun fiyata bulamıyor. Burada en karlı olanlar turistler. Turistler için daha karlı bir dönemdeyiz. Costa Venezia gemisi İzmir limanına yanaştı. Ama bayram tatili olduğu için birçok dükkanımız kapalı. Yetkililer yönlendirmeleri doğru yaparsa en iyi şekilde hizmeti sağlarız” cümlelerini kullandı.

ŞEHRE PARAYI KAZANDIRAN BİZİZ

“Kemeraltı için ne kadar yatırım yaparsanız yapın değişim esnafın elinden geçiyor” eleştirisinde de bulunan Girgin, “Esnafın kendini yenilemesi, revize etmesi, günün koşullarına göre kendini resetlemesi gerekiyor. Kemeraltı esnafı aidiyet duygusunu kazandığı sürece geri dönüşüm, kazanç kat ve kat fazla olur… Umutsuz yaşanmıyor. Çarşının ticaret erbabı her zaman bir umutla kepengini açar. İşlerin böyle gitmediğini, esnafın bu süreci hak etmediğini, hükümet kim olursa olsun yanlıştan dönülmesi gerektiğini düşünenlerdeniz. Alışveriş merkezlerinin, cep telefonlarındaki alışverişlerin kapasitesi, statüsü belli. Bir tarafta da biz varız. Bizim yük olamamamız lazım. Aile yapısını, gelenekleri biz tutuyoruz. Şehre parayı kazandıran biziz. Tüketicinin nefes aldığı, mutlu olduğu, binlercesi ile pazarlık yaptığı bizlerin yaşaması lazım. Ayakta durmak için elimizden geleni yapıyoruz. Fakat aynı hassasiyeti yetkililerin de göstermesini bekliyoruz” dedi.

BİZİM KÜÇÜK BİR HATAMIZ VAR…

Gittikçe artan alışveriş merkezlerinin varlığına da bir eleştiride bulunan Başkan Girgin, son olarak şunları ekledi: “Kalabalık var ama eksi kalabalığımız var. Çünkü rakiplerimiz çok. Biz ‘AVM’lere verilen şansı bize de verin’ diyoruz, o zaman zaten sıkıntı yaşamayız. Benim otopark, asfalt sorunum var, benim saatlerle ilgili sıkıntım var, esnafın denetlenmiyor olmasının getirdiği sıkıntılar var. Kemeraltı esnafı değişime uğrarsa bunların altından kalkarız. Değişime uğramazsa, rakiplerimizin müşteri memnuniyeti açısından yaptıklarını biz kendimize artı değer olarak katamazsak çok zorlanırız. Biz bir savaş içindeyiz. AVM’ye gittiğinizde müşteri memnuniyeti açısından gördüğünüz her şeyi Kemeraltı’ndan beklemek zorundasınız. Paran olsa da olmasa da en iyi itibarı görmek zorundasınız, mal iadesini de almak zorundasın, rahatsız edilmemek zorundasın, çayını kahveni içebilmelisin... Bizim küçük bir hatamız var, o hatayı bertaraf ettiğimiz zaman, Kemeraltı esnafı turisti de kazandığı zaman biz bunun arkasını getiririz” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.