TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Esmer’den EİB’e masa çağrısı: “Kazan-Kazan sistemini kuralım”

İTB’nin yaşaması için ihracatçıların en ufak bir katkı sunmadığı eleştirisinde bulunan İTB Kuru Üzüm Ajanı Esmer, EİB’e ‘Ortak bir masa etrafında toplanalım, kazan-kazan sistemini kuralım’ çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2023 13:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Esmer’den EİB’e masa çağrısı: “Kazan-Kazan sistemini kuralım”

BURAK AKDEMİR

İLKSES TV ekranlarında yayınlanan TOPRAĞIN İÇİNDEN programının bu haftaki konuğu, İzmir Ticaret Borsası (İTB) ile yıllardır kuru üzüm sektöründe emek veren, sektörün daha iyi noktalara taşınması için mücadele eden İTB Kuru üzüm Ajanı Mehmet Esmer oldu. Sektöre dair bütün sorulara içtenlikle yanıt veren Esmer, Ege İhracatçılar Birliği’ne herkesin kazanacağı bir sistemin kurulması çağrısında bulundu.  Esmer, İhracatçıların EİB’de kendi kabuğuna çekildiğini ‘Ben bilirim, ben doğruyu yaparım’ havasında olduğunun da altını çizdi.

İHRACATÇILAR ‘BEN BİLİRİM HAVASINDA’

İzmir Ticaret Borsası’nın yaşaması için ihracatçıların en ufak bir katkı sunmadığı eleştirisinde bulunan Esmer, ‘Buradan ihracatçılara ne söylemek istersiniz?’ Sorusuna, “Bu işin bir de borsa tarafı var. Borsa’da da işler çok ciddi şekilde yara aldı. Bunu söylemek çok acı ama 1924 yılında kooptasyona girmiş, yıl 2024’e geldiği zaman sanırım ki üzüm borsası ciddi yara almış olacak. İhracatçılara söyleyeceğimiz çok var. Geçen dönem İTB meclisindeydim, bu dönem başka bir arkadaşımızı gönderdik. İhracatçılara defalarca dedim ki ‘Gelin hep birlikte bir çalışma grubu kuralım. Birlikte bir masaya oturalım. Bu problem benim ya da senin problemin değil. Bu problem bizim problemimiz. Bugün baktığınız zaman pamukta Ulusal Pamuk Konseyi, Süt de Ulusal Süt Konseyi var. Neden bir üzüm konseyi olmasın, gelin üzüm konseyi kuralım’ dedik. Bu konseyin içinde tartışalım. Bizim ihracatçıdan istediğimiz ortak bir masada oturup, birtakım karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak. Ama ihracatçı hiçbir zaman buna yanaşmıyor. İhracatçı; İhracatçılar Birliği’nde (EİB) kendi kabuğuna çekilmiş ‘Ben bilirim, ben doğruyu yaparım’ havasında devam ediyor. Böyle olduğu sürece İzmir Ticaret Borsası yalnız kalıyor. Naçizane 50 tane fikrim olabilir, onların (ihracatçıların) önereceği bir tane doğru fikir olabilir, biz bu fikri kabul ederiz. İhracatçı, TARİŞ ve üretici birlikleri bir masanın etrafında toplayabilirsek doğrusunu bulacağımıza inanıyorum. İhracatçılara çağrımız bu olabilir. Kuracağımız sistemin içinde önemli olan herkesin kazanması. Bugüne kadar ihracatçının kazandığı yıl, üretici kaybetti. Üreticinin kazandığı yıl, ihracatçı kaybetti. Yani kazan-kaybet sisteminden ziyade kazan-kazan sistemine geçmek çok kolay. Hepimizin kazanacağı bir sistem olmalı” şeklinde yanıtladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.