TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eskinazi: Kur ithalatı destekliyor

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2022 yılını değerlendirdiği ve 2023 için öngörülerini açıkladığı toplantıda “Bugünkü döviz kuru ihracatımızı değil, ithalatı destekler noktada” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2023 09:01
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eskinazi: Kur ithalatı destekliyor

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2022 yılı ihracat ve ekonomi değerlerini paylaşıp 2023 beklentilerini Hyatt Regency İzmir İstinye Park’ta düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. EİB Birlik Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2023 yılını ihracatçılar ve Türkiye açısından kayıp bir yıl olarak gördüklerini belirtti. Konuşmasına 2022 yılında, 18 milyar 300 milyon dolar ihracata ulaşmak için yaptıklarını özetleyerek başlayan Eskinazi, “Çin, ABD, Japonya, Fransa, İtalya ve Almanya’da 8 fuara milli katılım organizasyonu yaptık. Yüzlerce ihracatçı firmamızın katılımını sağladık. Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle, ihracatçı firmalarımızın uluslararası rekabetçiliklerini kümelenerek artırdığımız 16 URGE Projesi yürüttük. Gıda sektöründe yıllık 160 milyar dolarlık ithalatla dünyanın en büyük ithalatçısı olan Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik sürdürdüğümüz TURQUALITY Projemizde başarılı etkinliklere imza attık. TURQUALITY Projemizde 6 gıda birliğimiz yer aldı. Bu birliklerimizin ürün gruplarında ABD’nin dünya genelinden ithalatı yaklaşık yüzde 24 yükseliş gösterirken, Türkiye’den ithalatı yüzde 46 artarak 700 milyon dolardan 1 milyar doların üzerine çıktı. ABD pazarında Türk gıda ürünlerini tanıttığımız TURQUALITY Projemize önümüzdeki dönemde devam edeceğiz. Hazırgiyim, Maden ve Mobilya sektörlerinde Tasarım Yarışmalarımızı 2022 yılında da düzenledik. İhracatçı sektörlerimize yeni vizyoner tasarımcılar kazandırmaya devam ettik. 2022 yılında onlarca sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti organizasyonu yaptık. İhracatçılarımızın, ithalatçı firmalarla binlerce ikili iş görüşmesi yapmasını sağladık. Yüzlerce, eğitim programları, çalıştaylar, uluslararası toplantılar organize ettik” dedi.

FİYAT TUTTURAMAZ NOKTADAYIZ

2023 yılının ihracatçılar ve ülke açısından “Kayıp Yıl” olacak bir görüntü sergilediğine dikkat çeken Eskinazi, “Global ekonomideki resesyon, Dünya ekonomilerindeki büyüme rakamlarının, 2022 büyüme rakamlarının gerisinde kalacağı beklentisi, toplumsal huzuru bozar hale gelen enflasyon rakamları, finansmana erişimde yaşadığımız zorluklar, Türk Lirasının döviz kurları karşısındaki seviyesi, işçilik, enerji, hammadde fiyatlarındaki artış bizlerin rekabetçi olmasını engelliyor. İhracatçı bugün fiyat tutturamaz, sipariş kabul edemez noktada. Bugün pek çok iş insanımız fabrikaları açık kaldığında mı, kapattıklarında mı daha az zarar edeceklerinin hesaplarını yapıyor. 2023 yılının zor geçeceğinin sinyallerini 2022 yılının ikinci yarısında alıyorduk ve sizlerin aracılığıyla dillendiriyorduk. 2022 yılının ilk yarısında ihracatımız yüzde 21 artmışken, 2022 yılının ikinci yarısında ihracatımızı sadece yüzde 4 artırabildik. Pek çok sektörümüzün ihracatın 2022 yılının ikinci yarısında eksileri gördü. 2023 yılının daha zor geçeceğini öngörüyoruz. Bir önceki basın açıklamamızda da ifade ettiğim gibi, 2023 yılı için bir hedef koyamıyoruz. 2023 yılında hedefimiz, ‘Mevcudumuzu korumak’ olacak. Burada mevcudu korumaktan kastımız sadece ihracat rakamı değil, aynı zamanda firmalarımızı, çalışanlarımızı korumayı kastediyorum” ifadelerini kullandı.

İHRACAT YARA ALACAK

Asgari ücretteki artışların ve döviz kurunun yerinde saymasının sonrasında sadece sanayi sektörlerinde değil emek-yoğun tarım ve madencilik sektörlerinde de işçilik maliyetlerinin çok yükselmiş durumda olduğuna vurgu yapan Eskinazi, “Hazırgiyim sektöründe 800 TL günlük yevmiye ücreti konuşuluyor. Tarım sektörlerinde bu asgari ücret sonrasında yevmiye ücretleri 500-600 TL bandına gelecek. Bu şartlarda ihracatçı fiyat tutturamayacağı için ihracat yara alacak. İhracatın yara aldığı noktada özellikle tarım ürünlerimizin gerçek değerini bulması olanaksız. İhracatçımızın yaşayacağı kayıplar, Türkiye’nin kayıpları olarak karşımıza çıkacak. Bugünkü döviz kuru ihracatımızı değil, ithalatı destekler noktada. Döviz kurunun sabit kalması enflasyonu kontrol altına alıyor yaklaşımının da gerçekçi olmadığını 2022 yılında yaşayarak gördük. Bu tablo devam ederse, 2022 yılında 110 milyar dolar olan dış ticaret açığımız 2023 yılında 150 milyar doları aşabilir” diye konuştu.

İHRACATA DEVAM EDECEĞİZ

“Ekonomik tablo kötü olabilir. Tabii bu şartlarda enseyi karartmıyoruz” diyen Eskinazi sözlerini şöyle sonlandırdı: “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihinin 84 yılında var olan, üretmiş ve ihracat yapmış bir kurum olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da üretmeye ve ihracat yapmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin birinci yüzyılında olduğu gibi ikinci yüzyılında da büyümenin anahtarı yine ihracat olacak. 2023 yılında mevcudu korumak için ödevimize çalıştık. İş planlarımızı oluşturduk. Bu yıl daha fazla fuara gideceğiz, daha fazla sektörel ticaret heyetleri ve alım heyeti organizasyonları yapacağız. Daha agresip bir pazarlama stratejisi izleyeceğiz. Bu etkinlikleri yaparken Ticaret Bakanlığımızın 2023 yılı için ortaya koyduğu ‘Hedef Pazarlar, Uzak Ülkeler Stratejisi’ne uyumlu bir takvim oluşturduk. Ticaret Bakanlığımızın hedef pazarlar olarak belirlediği ülke sayısı 2022 yılında 24 iken, 2023 yılında 51 ülkeye çıkarıldı. Bu anlamlı destek ve Yeni Nesil Destek olarak tanımladığımız; E-İhracat Desteği için Ticaret Bakanımız Dr. Mehmet Muş nezdinde Ticaret Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. 2023 yılında geleneksel ihraç pazarımız Avrupa Birliği yanında, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya Federasyonu ve Suudi Arabistan’ın ihracatımızda öne çıkan ülkeler olmasını bekliyoruz.”

Fotoaltı: EİB başkanlar(fotoaltı)(soldan sağa) Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Tokatlıoğlu, Muhammet Öztürk, Birol Celep, Yalçın Ertan, Jak Eskinazi, Hayrettin Uçak, Mehmet Ali Işık, Bedri Girit,

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.