TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ENSİA’dan İzmir’de temiz enerji etkinliği müjdesi

ENSİA 4’üncü Olağan Genel Kurulunda tekrar göreve seçilen ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, 11-13 Mayıs 2023’te İzmir’de Türkiye’nin en büyük temiz enerji etkinliğini düzenleyeceklerinin müjdesini verdi

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2022 12:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
ENSİA’dan İzmir’de temiz  enerji etkinliği müjdesi

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Türkiye’yi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında ekipman, teknoloji ve proje üreten uluslararası bir merkeze dönüştürmek vizyonu ile 2016 yılı Temmuz ayında kurulan Enerji Sanayici ve İş Adamları Derneği (ENSİA), 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı Wyndam Grand Özdilek Hoteli Konak Salonunda gerçekleştirildi. ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, yeni dönemde de göreve seçilirken derneğin tüzüğünde de önemli değişikliklere gidildi. Derneğin ismi alınan kararla Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği olarak değiştirildi. Ayrıca yeni şubeler açma konusunda yapılan tüzük değişikliği ile yönetim kuruluna yetki verilirken yönetim kurulu asil ve yedek üye sayıları da 9 asil 9 yedek üyeden 13 asil 13 yedek üyeye çıkartıldı. ENSİA Başkanı Alper Kalaycı aynı zamanda 2023’te İzmir’de temiz enerji konusunda İZTO’nun katkılarıyla ve İZFAŞ’ın önderliğinde 11-13 Mayıs tarihlerinde İzmir’de Türkiye’nin en büyük temiz enerji etkinliği olması iddiası ile bir etkinliğe start vereceklerinin müjdesini verdi.

GELDİĞİMİZ NOKTA YETERLİ DEĞİL

Toplantının açılış konuşmasını yapan ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, 25 yıldır enerji sektöründe olduğunu belirterek, “Sektöre ilk girdiğim gün ülkemizdeki rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücü 0 megavattı. Cüzi bir jeotermalimiz vardı. Temiz enerji olarak söylediğimiz ürün gruplarında neredeyse sıfır noktasındaydık. An itibariyle 4 tane temel enerji kaynağında 23 bin megavat kurulu güce sahibiz. Elektrik üretimindeki payı yüzde 20’li rakamlar görmeye başladı. Geldiğimiz nokta fena değil ama kesinlikle yeterli değil. Ülkemizin çok daha büyük kapasiteleri var. Ülkemiz dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırırsak sadece Amerika Çin’i kenara koyuyorum, konuştuğumuz kaynakların hepsine sahip olabilen tek ülke konumundayız. Rüzgar ve güneşimiz çok iyi, bunun yanında jeotermal kaynaklarımız var. bu 3 kaynağın bir arada olduğu kaynak zenginliği bakımından dünyadaki çok nadir ülkelerden biriyiz. Ülkemizin şöyle bir avantajı var. Kaynakların zengin olduğu bölgelerle elektrik tüketiminin zengin olduğu bölgeler birbiriyle eşleşiyor. Eski yıllarda olduğu gibi ülkemizin doğusunda barajlardan elektrik üretip, batısına taşımak zorunda kalmıyoruz. Tüketimin olduğu yerde elektrik üretmeyi başarmış durumdayız. ENSİA olarak önümüzdeki yılalrda konuştuğumuz kapsamda yapılması gereken ne varsa yapmaya çalışacağız. Sektörle ilgili her türlü proje içinde bir şekilde olmaya çalışacağız. Sayısal olarak Türkiye’deki en büyük temiz enerji kümelenmesi konumuna gelmiş durumdayız. Bunu daha da yukarı taşımak için elimizden geleni yapacağız” ifadelerinde bulundu.

TÜRKİYE DERNEĞİ KONUMUNA GELDİK

Türkiye’yi temiz enerji alanında bir üs haline getirmeyi hedefleyen derneğin, İzmir derneğinden ziyade Türkiye derneği konumuna geldiğini belirten Kalaycı, “Önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin de dışına çıkıp yurtdışında da ciddi çalışmalara katkı koyacak duruma geldik. Birçok farklı ilden 87 kurumsal üyemiz, 26 akademik üyemiz ve bireysel üyelerimiz ile 120 kişinin üzerinde bir topluluğa ulaşmış durumdayız. Ulaştığımız noktayı başarı olarak görüyorum. Bayrağı daha da yukarı çıkarmak için çalışıyoruz” diye konuştu. ENSİA’nın kurulurken proje derneği olma amacı olduğunu belirten Kalaycı, “Halihazırda devam eden İZKA’yla ortak olduğumuz Best For Energy Projesiyle Türkiye’nin sektördeki en büyük projesine imza atıyoruz. Önümüzdeki dönemde de farklı birçok proje ile proje derneği olma unvanını hak ettiğimiz yere taşıyacağımızı düşünüyorum” dedi.

HER ALAN ENERJİYE DOKUNUYOR

Sektördekileri çok şanslı gördüğünü söyleyen Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Mehmet Ali Kasalı, “Sanayileşmeyle beraber enerji önem kazandı. Sürdürülebilirlik diye bir sözcük kullanılıyorsa, enerjinin yol açtığı sorunlar nedeniyle olmuştur diye düşünüyorum. Enerjinin ne olup olmadığı konusunda tartışmalar bitmez. Şansınız şuradan kaynaklanıyor; sorunların kaynağı olması nedeniyle en fazla değişim ihtiyacı olan alan. Bu sektördeki mensupların akademisyen düzeyinde entelektüel yapıya sahip olduğunu düşünüyorum. Hangi alana girersek ucu enerjiye dokunuyor. En çarpıcı örneklerinden bir tanesi bugünkü otomotiv endüstrisi. Otomobiller şekil değiştiriyor, elektrikli hale geliyor. Sadece eskiden enerjiden anladığımız kömürdür barajlardır meselesi çok sofistike alanlara doğru yayılıyor. Enerjinin en önemli dönüşümüne hidrojenin sebep olacağı konuşuluyor. Enerji sektöründe çalışıyorsanız kimyager, fizik uzmanı kadar entelektüel düzeyde olunması gerekiyor” diye konuştu. 

İŞ BİRLİĞİNE DEVAM EDECEĞİZ

Enerjinin bütün insanlık ve uluslar için en önemli güç ve üstünlük alanı olduğunu dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Her şey enerji için tecelli ediyor. Nasıl bir enerji? Sizin üzerinde titrediğiniz ekipmanlarıyla üretimiyle, pazarlamasıyla; temiz enerji. Temiz enerji üzerine çalışılıyorsa, temizin karşılığı olarak diğer enerjileri geri plana atan, temiz en önemseyen bir toplulukla karşı karşıyayız. İBB olarak iklim kriziyle baş etmede kendi üzerimize düşen görevleri doğru şekilde yapmaya çalışıyoruz. İklim krizi dediğiniz zaman kuraklığı, kuraklık dediğinizde tarımı konuşuyoruz” dedi. İBB’nin 2 tane enerji şirketi olduğunu vurgulayan Özuslu, “Bizim de enerji yatırımlarımız var. Bu yıl ciddi oranda bütçemize koyduk. 2 tane enerji şirketimiz var. Sizin de paydaşınız olarak İZENERJİ ve İZELTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Bey de bundan sonraki çalışma sürecinizde yakın çalışma arkadaşınız olarak göreceğiz. Sadece söylemle değil, fiziki olarak da ENSİA ile iş birliğimize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İLERİ TAŞIYACAĞIMIZA İNANIYORUM

Yeniden başkanlığa seçilen Alper Kalaycı ise teşekkür konuşmasında şunları söyledi: “13+13 kişiden oluşan yeni yönetim kuruluna onay verdiğiniz için sizlere ayrıca teşekkürlerimi sunmak istiyorum. İlk konuşmamda söylediğim gibi yerli ekipman üzerinde ve temiz enerji üzerine yoğunlaşan derneğimizin hem yurt içi hem de yurt dışı çalışmalarına yeni yönetim kurulumuz ve sizlerin de katkılarıyla çok daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. Burada ufak da bir reklam yapmak istiyorum. İZTO’nun katkılarıyla ve İZFAŞ’ın önderliğinde 11-13 Mayıs tarihlerinde İzmir’de Türkiye’nin en büyük temiz enerji etkinliği olması iddiası ile bir etkinliğe start vereceğiz. Biz de ENSİA olarak sektördeki konunun tek partneri olan ana dernek konumundayız. İzmir’imizde çok önemli iki tane fuar var. Hatta bugünlerde Gelinlik Fuarı devam ediyor diğeri de mermer fuarı. Artık Türkiye dışına taşmış uluslararası fuarlar haline gelmiş etkinlikler. Temiz enerji konusunda da hep söylüyoruz ‘İzmir temiz enerjinin merkezi’ diyoruz. Temiz enerjinin merkezi İzmir olarak da Türkiye’nin en büyük hatta yakın coğrafyanın en büyük etkinliğine ev sahipliği yapıyor olmamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar başladı. Hepinizi 11-13 Mayıs’ta İzmir’deki etkinliğimizde aramızda görmek istiyoruz. Sizden aldığımız yetkiyle yeni dönemde yine sizlerin de katkılarıyla derneğimizi çok daha iyi yerlere taşıyacağımızı düşünüyoruz. Yönetim kurulunda veya kurullarda olan olmayan tüm arkadaşlarımızın; katkısına, bilgisine, yönlendirmesine ve önerilerine tamamen açığız. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum.”

ENSİA Yönetim Kurulu Asil ve Yedek Üyeleri

Genel Kurulda oy birliği ile seçilen ENSİA Yönetim Kurulu Asil Üyeleri; Alper Kalaycı, Murat Güler, Tibet Arbak, Murat Çekirdek,Onur Günduru, Bekir Girgin, Özgür Soysal, Samet Güldoğan, Osman Hisarcıklıoğlu, Erman Kaya, Ali Çamurdan, Mehmet Doğan, Ercan Türkoğlu’ndan oluşurken yedek üyeler ise şu isimlerden oluştu; Emre Ata, Elif Demirhan, Ozan Mamay, Serkan Çolakkaya, Hüseyin Devrim, Kardelen Vatansever, Ender Demirbaş, Ömer Koç, Cengiz Oğuzer, Enis Fakioğlu, Elvan Aygün, Zeynep Balca Yılmaz, Zeynep Şemsi Aysalar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.