TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelli bireyler, bağlantı destek ağı oluşturmalı

TMMOB İzmir İKK Afet Çalışma Grubu Üyesi Selma Nalbantoğlu, “Afette Engellilik” panelinde verdiği bilgide, engelli vatandaşların en az 3 kişiden oluşan bir bağlantı destek ağı oluşturması ve sms ile bu ağa ulaşmasının hayat kurtarabileceğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2022 07:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Engelli bireyler, bağlantı  destek ağı oluşturmalı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Konak Belediyesi, Konak Kent Konseyi Engelli Meclisi, TMMOB İzmir İl  Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği’nin iş birliğinde Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat  Salonunda “Afette Engellilik” konulu panel gerçekleştirildi. Paneler Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yanı sıra, partilerin, derneklerin yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Moderatörlüğünü İzmir Tabip Odası Afet Çalışma Grubu Üyesi Dr. Mübetcel İlhan’ın yaptığı panelde; TMMOB İzmir İKK Afet Çalışma Grubu Üyesi Selma Nalbantoğlu, İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyonu Üyesi Çiğdem Ateş, Sosyal Hizmet Uzmanı Mahmut Akkın ve önceki dönem Konak Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Engelli Meclisi Başkanı Seyit Çelebi konuşmacı olarak yer aldı.

ÇALIŞMALARI ORTAKLAŞTIRDIK

Panelin açılışında konuşan Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu Sözcüsü Çevre Mühendisi Emine Helil İnay Kınay afetleri konuşurken her afette çok ağır sonuçlarla ağır bedeller ödendiğini belirterek şunları söyledi: “Sağlıklı kentlerde sağlıklı yaşayabilmek için sözlerimizi dile getirirkejn bütün eylemler hedefler bu noktada yürürken biz kentlerin afetlere karşı ne kadar dayanıksız olduğunu, kent yaşamının aslında bu süreçlerde hazır olmadığını deneyimliyoruz. Ama bütün bu çalışmalar bu kentte yaşayan her şeye ulaşabilen bireyler için yapılmış çalışmalar. Biz bu sürecin içinde dezavantajlı grupları, engelli bireyleri hiç konuşmuyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarla İzmir İKK olarak kentimizde tüm afet süreçlerine yönelik olarak tam bilimsel teknik uzmanlık alanlarımızla beraber tüm odalarımızın katılımıyla hem de sahadaki yardım ve destek çalışmalarında yürüttüğümüz deneyimler, depremde yaşadığımız tecrübeler, orman yangınlarında yaşadığımız tecrübeler, kent mücadelesinde yaşadığımız tecrübeleri İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası’nın komisyonlarındaki çalışmalarla beraber ortaklaştırmaya karar verdik. Bu kapsamda üç meslek odasının katılımı ile bu yaptığımız çalışmaların kente nasıl yayılacağı, mücadeleyi nasıl büyüteceği üzerinden değerlendirme yapmaya çalıştık.”

EN ÖNEMLİ PROJEM

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Engelsiz Yaşam Köyü’nün kendisi için için en önemli proje olduğunu vurgu yaparak, “Burada yaklaşık 120 çocuğumuz günlük bireysel eğitimlerini görüyorlar. Onları evlerinden alıp yine evlerine bırakıyoruz. Bütün günlerini eğitimle geçiriyorlar. Engelsiz Yaşam Köyü’nü geliştiriyoruz ve faydalanan çocuk sayımızı artırmak üzere alanda bir çalışma yapıyoruz. 100 çocuğa daha hizmet vererek yani 220 kapasiteli bir alan haline getireceğiz. Bu bizim için önemli. Burada yetenekli çocuklarımız da var. Biz onu herşeyiyle destekliyoruz. Engelli vatandaşların yaşam biçimlerini kolaylaştırmak için Engelsiz Yaşam Köyü ile insanların her türlü aktivitesini sağlamış oluyoruz. Afet sırasında ve afet sonrasında belediye olarak buradan çıkacak neticelerde neler yapılabilmesi noktasında bizde elimizi taşın altına sokmaya hazırız” dedi.

AMACIMIZ DİRENÇ OLUŞTURMAK

Programın panel kısmında konuşan Moderatör Dr. Mübetcel İlhan, iş birliği anlayışını çok önemsediklerini ifade ederek, “Afetlerle mücadelede bu olmazsa olmaz. Nüfusun yüzde 13’ünü oluşturan engelli vatandaşlarımızı biz bu mücadelenin dışında tutmayacağız. Hepimizin amacı toplumsal bir direnç oluşturmak. Bu paneli bu ruhun bu anlayışın başlangıcı olarak görüyorum” dedi.

Yasal haklar konusunda bilgi veren İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyonu Üyesi Çiğdem Ateş,  Türkiye’deki yasalar ve mevzuatın çok donanımlı olmadığını belirterek, “Afet konusunda iyi bir düzenleme mevcut değil. Yasaları bilmemekten kaynaklanan,  hakları bilmemekten kaynaklanan sorunlar var” diye konuştu. Sosyal Hizmet Uzmanı Mahmut Akkın ise toplanma alanı ile donatıların yeniden tartışılması gerektiğinin altını çizerek, “Bütün kırılgan grupları ele alarak yeniden afete nasıl hazırlanırız başlığı altında tartışmaya ihtiyacımız var. Kalıcı, geçerli bir takım politika metinlerine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Engelli bireylerin yapması gerekenler

TMMOB İzmir İKK Afet Çalışma Grubu Üyesi Selma Nalbantoğlu da engelli bireylerin ve yakınlarının afetlerde yapması gerekenler hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. Nalbantoğlu yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Afete hazırlık toplantısı yapın. Afet alarmları bulundurun. (Koku, su, yüksek ısı) Tekerlekli sandalye kullananlar için çıkış yollarının tahliyeye uygun olup olmadığına defalarca tatbikat yapılmalı. Büyük ağır eşyaları alf raflara koyulmalı ve eşyalar sabitlenmeli. Yatağa bağımlı iseniz yatağın pencereden uzak dolabın üstüne düşemeyecek şekilde olması gerekir. Yaşam destek cihazlarını güvenli bir şekilde korunmasına dikkat etmek lazım. Binadan tahliye planınız olsun. Engelli vatandaşların en az 3 kişiden oluşan bir bağlantı destek ağı oluşturması ve sms ile ulaşması hayat kurtarabilir. Tesisatları kapatmak önemli. Evde yangın tüpü bulunsun ve sık sık kontrollleri yapılsın. Toplanma alanları ile ilgili aileniz ile nerede buluşacağınızı konuşun. Bulunduğunuz mekanın içinde dışında buluşma yerleri belirleyin, toplanma alanlarınızı öğrenin, yakınlarınıza öğretin. Deprem anında sakin olun. Merdiven ve asansör kullanmayın.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.