TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En az 914 çocuk önlenebilir sebeplerle yaşamını yitirdi

FİSA Çocuk Hakları Merkezi tarafından 'Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2022 Raporu’ yayımlandı

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2023 11:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
En az 914 çocuk önlenebilir sebeplerle yaşamını yitirdi

SULTAN GÜMÜŞ KAYA 
FİSA Çocuk Hakları Merkezi ‘Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2022 Raporu’nu yayımladı. Rapora göre; 2022'de en az 914 çocuk önlenebilir sebeplerle yaşamını yitirdi.

FİSA'nın raporundan öne çıkan noktalar şöyle: “Cumhuriyetin 100. yılına girmişken hiçbir çocuk önlenebilir sebeplerle yaşamını kaybetmemeli, 23 Nisan çocuklar için gerçekten bayram olmalı… Elde ettiğimiz verilere göre 2022 yılında en az; 81 çocuk iş cinayetlerinde, 62 çocuk intihar sonucu, 60 çocuk şiddet sebebiyle, 37 çocuk şüpheli ölümler sonucu, 30 çocuk bireysel silahlanma nedeniyle, 5 çocuk karşıt gruplar arasında çıkan çatışmalarda, 4 çocuk doğal afetlerde, 2 çocuk patlama/bombalı saldırılarda, 541 çocuk ihmal nedeniyle yaşamını kaybetmiştir.”  

URFA, İSTANBUL, ANTALYA… 
Elde edilen verilere göre Türkiye genelinde en fazla çocuğun yaşamını kaybettiği iller sırasıyla Urfa, İstanbul ve Antalya olarak belirlenirken, mülteci çocuklara da dikkat çekildi: “2022 yılında en az 14 mülteci çocuk yangınlarda yaşamını yitirirken en az 2 mülteci çocuk gıda zehirlenmeleri sonucu yaşamını yitirdi. En az 19 mülteci çocuğun ise kentsel ve kırsal alanlarda yaşanan ihmaller sonucu boğularak, üzerlerine devrilen cisimler sonucu ezilerek ya da düşerek yaşamını yitirdiği öğrenildi. 2022 yılında yaşamını yitiren mülteci çocukların en az 14'ü sınırdan geçiş yaparken boğularak yaşamını kaybetti.” 

BİRÇOK ENGEL İLE KARŞI KARŞIYA
Raporda, Türkiye'de Ulusal Engelli Veri Sistemine kayıtlı çocuk sayısının yaklaşık 260 bin olduğu kaydedilirken, şu bilgilerde paylaşıldı: “Çeşitli özel gereksinimleri olan çocuklar, temel insan haklarına erişmede birçok engel ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Medya izleme yoluyla elde ettiğimiz verilere göre 2022 yılında en az 13 engelli çocuk; ev kazalarında, yangınlarda ve şiddet sonucu yaşamını kaybetmiştir.” 

HER BİR ÇOCUĞUN BARIŞ İÇERİSİNDE...
FİSA Çocuk Hakları Merkezi, rapor sonucuna göre şu açıklamayı yapıyor: “Biliyoruz ki hak ihlalleri raporları konuyu görünür kılarak, kamuoyunun dikkatini çekerek ve devletin yükümlülüklerini hatırlatarak, çocuk haklarına ilişkin politikalarda, otoritelerin tutum ve davranışlarını değiştirmede olumlu yönde değişiklik sağlayabiliyor. Elinizdeki rapor, 2022 yılında Türkiye'deki çocukların yaşam hakkı ihlallerini görünür kılmayı hedefliyor. Amacımız; Türkiye'de çocukların yaşam hakkı ihlaline uğramamaları için devletin yükümlülüklerini bir an evvel yerine getirmesine katkıda bulunmak. Buradan bir kere daha; bu türlü ihlal raporlarına gerek duyulmadığı, her bir çocuğun barış içerisinde, mutlu, sağlıklı, onurlu ve özgür şekilde yaşayabildiği bir dünya umudumuzu dile getiriyoruz... Bu can yakıcı verileri hazırlarken yararlandığımız medya kuruluşlarında çalışan, çocukların yaşadıkları hak ihlalleri haberleştiren, onları takip eden tüm gazetecilere de sonsuz teşekkür ederiz... Basın ve ifade özgürlüğünün çocukları da özgürleştireceğini biliyoruz.” 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.