TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Emsal artışı’ davasında flaş gelişme: Mahkemenin kararı İstinaf’tan döndü

İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin ‘emsal artışına’ ilişkin verdiği “yürütmeyi durdurma” kararına ilişkin flaş bir gelişme yaşandı. 5. İdare Mahkemesi’nin kararı, İstinaf Mahkemesi’nden döndü.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2023 16:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Emsal artışı’ davasında flaş gelişme: Mahkemenin kararı İstinaf’tan döndü

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

İzmir gündeminin en çok tartışılan konularından biri olan ‘emsal artışı’ tartışmaları ve davasında flaş bir gelişme yaşandı.

30 Ekim 2020 depreminin ardından İzmirli depremzedelerin yeniden evlerine kavuşabilmeleri için gündeme gelen, gerek siyasi partiler gerekse odalar bazında kentte gerilime neden olan ve sadece Bayraklı’da geçerli olan emsal artışı kararı TMMOB tarafından yargıya taşınmıştı.

Geçtiğimiz aylarda ise mahkeme, bilirkişi raporları doğrultusunda geçtiğimiz hafta 5. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporları değerlendirmeleri sonucunda emsal artışı için “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti. Karar, depremzedeler ve bazı siyasiler tarafından tepkiyle karşılanırken hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Bayraklı Belediyesi, karara itiraz ederek konuyu geçtiğimiz haftalarda bir üst mahkeme olan İstinaf Mahkemesi’ne taşımışlardı.

ÜST MAHKEME KARARINI VERDİ

Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi itirazlarını inceleyen, bilirkişi raporunu dikkate alan mahkeme heyeti ise kararını verdi. Mahkeme heyeti, oyçokluğuyla Büyükşehir ve Bayraklı Belediyesi’nin itirazını uygun gördü ve 5. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu.

Mahkeme tutanağında karara gerekçe olarak "…itiraza konu karara dayanak alınan bilirkişi raporunda yer alan teknik açıklamalar, uyuşmazlık hakkında yapılacak hukuka uygunluk incelemesine esas alınabilecek yeterlilikte veri içermediğinden, İdare Mahkemesince yürütmenin durdurulması isteminin kabulü yolunda verilen kararda hukuki isabet görülmemiştir" ifadeleri yer alırken ile 5. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı.

BAŞKAN SANDAL'DAN AÇIKLAMA

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, emsal artışı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına ilişkin açıklamada bulundu. Başkan Sandal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Depremzedelerimizin konut ihtiyacını çözmek için hayata geçirdiğimiz “emsal artışı” kararı ile ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararı, mahkemeye yaptığımız itirazlar neticesinde kaldırıldı.

Mağdurdan yana gösterilen bu sağduyulu yaklaşım için teşekkür ediyor, depremzedelerimize hayırlı olmasını diliyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.