TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomik sıkıntı ve sosyal medya evlilikleri zedeliyor

TÜİK verilerini paylaşarak İzmir’in boşanmada birinci sırada olduğunu söyleyen Av. Gülsevin, ekonomik sıkıntıların ve sosyal medya faktörünün en önemli etken olduğunu vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2022 10:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ekonomik sıkıntı ve sosyal medya evlilikleri zedeliyor

BURCU YANAR

Avukat Ezgi Gizem Gülsevin, İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programının konuğu oldu. TÜİK verilerini paylaşarak İzmir’in boşanmada birinci sırada olduğunu söyleyen Av. Gülsevin, ekonomik sıkıntıların ve sosyal medya faktörünün en önemli etken olduğunu vurguladı.

Gülsevin, şunları aktardı: “TÜİK’in analizlerine baktığımızda cidden İzmir’de özellikle pandemi döneminde bir artış yaşandığını gözlemliyoruz. Şu an boşanmada birinci sırada. Ve nüfusumuz İstanbul’a oranla 5 kat daha az olmasına rağmen… Dünya düzeni değişiyor. İnsanların istekleri değişiyor. Bunlar da sayıyı artıran nedenler. Hukuksal olarak bu duruma bakmak ise zor oluyor. Biraz ironik yaklaşacağım ama insanların boşanmalarının temel nedeni evlenmek. Evlilik müessesesini kurmak boşanma prosedürlerine göre daha kolay gerçekleşiyor. Gün alıyoruz, imzaları atıyoruz ve bir düzenin içerisinde yer almaya başlıyoruz. Ama boşanmanın süreçlerini kişiler düşünemiyor. Daha teferruatlı bir durum.”

TAHAMMÜL EŞİĞİ DÜŞTÜ

“İzmir dışarıdan çok fazla göç almaya başladı” diyen Gülsevin, şunları da ekledi: “Demagojik olarak da bir değişim yaşandı ne yazık ki. İnsanın yapısı değişiyor… Pandemi döneminde evlere daha fazla kapanmaya başladık. Esnafından tutun yönetime kadar bir kısır döngüye girildi. Para kazanamadıkça evden çıkmamak daha mantıklı gelmeye başladı. ‘En büyük etken sadece ekonomik sıkıntı’ diyemeyiz. Bu şekilde ‘sadece alt gelirli kişiler boşanıyor’ algısı yaratmış oluruz. Üst ve orta gelir sahibi kişilerinde sıklıkla yaşadığı bir durum… Aynı ev içerisinde saatlerce kalmak kişinin partneriyle uyumsuzluk, çatışma yaşamasına neden oldu. Tahammül eşiği düştü.”

BOŞANSAM DA HAYATIMI İDAME ETTİREBİLİRİM

Z kuşağı ile orta ve yaşlı kesimin çatışma halinde olduğunu aktaran Av. Gülsevin, “Evlilik kesinlikle bir saygı ve sevgi çerçevesinde ilerlemeli. Karşımızdaki kişinin özelliklerini daha da iyi anlayarak ilerlemeyi gerektiriyor. En ufak bir hatada evliliği sonlandırmak çok teferruatlı bir durum. Çünkü hukuki ve psikolojik sonuçları oldukça ağır. Eski toprak diye adlandırdığımız orta ve yaşlı kesim ise hazmedilemeyecek şeyleri dahi hazmetmeye çalışmışlar. Kadına şiddeti dahi ‘Bir şey olmaz, çocuklarının babası ya da annesi, gidecek başka kapın yok’ denilerek en aza indirgemişler. Ancak bizim dönemimiz bunu bu şekilde hazmetmek zorunda kalmıyor… Bir şeye sustuğumuz zaman neye sustuğumuzu ölçmemiz lazım. Artık ‘kol kırılır yen içinde kalır’ düşüncesi yok. Aldığı eğitim ve ekonomik bağımsızlığı nedeniyle ‘ben boşansam da hayatımı idame ettirebilirim’ diyen kadınlarımız var” bilgisini paylaştı.

LÜKS YAŞAM ALGISI…

“Sosyal medya boşanma sürecinin öncesinde inanılmaz etkili” ifadelerini kullanan Gülsevin, “Dizileri ya da filmleri izleyerek aldatıldığını düşünen, şüphelenen müvekkillerimiz var. Şüphelendikleri için eşlerinin ceplerine onları takip etmelerini sağlayacak casusluk programlarını indiren insanlar tanıdım. Ekonomik sıkıntı dedik ama sosyal medya evlilikler üzerinde ana nokta. Çünkü neredeyse yaşamımızın bir kısmı sosyal medyada geçiyor. ‘Arkadaşım bunu yapabiliyorsa ben de yapabilmeliyim, benim de hakkım’ düşüncesine giren yığınla insan var. Gerçeklik algımız bu mecralarda kayboluyor. Ve fenomenlerin yaşantısı dolayısıyla kolay yoldan para kazanabilme düşüncesi artıyor. Karşısındaki bu imkanları tanımayınca ya da tanımak istemeyince ciddi tartışmalar beraberinde geliyor. Sosyal medyadaki lüks yaşam algısı evliliklerin temelini zedeliyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.