TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomik kriz spotçular arasında hatır gönül bırakmadı!

İzmir’de ikinci el eşyaların merkezi olarak bilinen İkiçeşmelik yokuşu, alım gücünün ne denli düştüğünü gösteriyor. Birbirlerine borçlanan ticaret erbabı arasında hatır-gönül ilişkisinin bozulduğunu kaydeden spotçular, “Mesleğimiz ölüyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2022 08:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ekonomik kriz spotçular arasında hatır gönül bırakmadı!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

İzmir’in Konak ilçesi İkiçeşmelik bölgesinde bulunan ve yıllardır halka ikinci el eşya hizmeti sunan spotçular, kan kaybetmeye devam ediyor. Alım gücünün azalmasıyla vatandaşın en temel ihtiyaçlara ulaşımı dahi zorlaşırken, ikinci el ürünlere karşı ilginin artmadığını kaydeden yılların esnafı, tam aksine salgın ve dolar kurundaki yükseliş dolayısıyla satışlarda ciddi bir düşüş yaşandığını vurguladı. Spotçuların ev ihtiyaçları ile maliyet giderlerini karşılamak amacıyla birbirlerine borç vermeye başladıklarını ve ticaret erbabı arasında hatır-gönül ilişkisinin kalmadığını belirten esnaf, “E-ticaret siteleri sektörü iyice eritmişti. Tek dayanağımız öğrencilerdi. Fakat onlar da kendi aralarında eşya alıp satmaya başladı” dedi.

YERİNE ÜRÜN KOYAMIYORLAR

Öte yandan esnaf, sıfır eşyalara her geçen gün gelen zammın ikinci el ürünleri de etkilediğini söyleyerek, “Müşteri bizdeki fiyatı duyunca, ‘Siz spotçusunuz, eşyalar nasıl bu kadar pahalı olabilir?’ diyor. Fakat biz bugün sattığımızı yarın yerine koyamıyoruz. Bugün 2 bin TL’ye bir dolap satıp kar ettiğimizi sanıyoruz. Bu sefer alım yaptığımızda 2 bin TL’nin üzerinde alıyoruz” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ EŞYASINI CÜZİ FİYATA SATIYOR!

20 yıldır İkiçeşmelik yokuşunda faaliyet gösteren spotçu Evren Atmaca, “Vatandaş artık ikinci el eşya bile alamıyor. Elindekiyle idare etmeye çalışıyor. Eşyalarını satmaya gelenler çok. Şu an alış yok, satış var. Geçtiğimiz günlerde bir anne geldi. Çocuğunun bisikletini satmak istedi. Çocuğuna yiyecek alabilmek için bisikleti sattı. Koltuğundan beyaz eşyasına kadar satmak için gelenler var. Kullanılmayan, zaruri olmayan eşyalar, cüzi fiyatlar bile olsa nakit para için elden çıkarılıyor. Eşyalarını satmak için gelen vatandaşa, ‘Neden satıyorsunuz?’ diye sorduğumuzda ‘Asgari ücretle çalışıyorum. Geçinemiyoruz, başka çaremiz yok’ yanıtını veriyor” bilgisini paylaştı.

Ayrıca alınan ürünleri revizyon edebilmek için yedek parça bulmakta da zorlandıklarını vurgulayan esnaf Atmaca, “Yedek parçalara inanılmaz zam geldi. Bugün ben bir boya aldırdım. Bundan iki hafta önce 40 liraydı şu an 60 lira. Yani yüzde 50 düzeyinde bir zam geldi” dedi.

VAHİM DURUMDAYIZ

25 yıldır ikinci el satışı yapan esnaf Ahmet Dündar ise “Müşteri bizdeki fiyatı duyunca, ‘Siz spotçusunuz, eşyalar nasıl bu kadar pahalı olabilir?’ diyor. Fakat biz bugün sattığımızı yarın yerine koyamıyoruz. Ekonomi o kadar kötü ki… Vahim durumdayız. Bugün 2 bin TL’ye bir dolap satıp kar ettiğimizi sanıyoruz. Bu sefer alım yaptığımızda 2 bin TL’nin üzerinde alıyoruz. Bereket versin ekmek paramız çıkıyor ancak çok da cezbedici işler yok. Masrafları ancak çıkarabiliyoruz. Her şeyin fiyatı çok yüksek. Personel çalıştıramıyoruz. İki çalışanımız vardı, çıkarmak zorunda kaldık. Maaş, sigorta derken eldeki kazancımız gidiyor. Kiralarımız da yükseldi. Siftah yapmadığımız günler olmaya başladı. Biz bakkal dükkanı değiliz her gün ekmek satalım. İhtiyacı olan geliyor. Yeni evli çiftler de geliyor. Onlar da eşyayı süsleyip püsleyip evlerine götürüyorlar. Kendilerini bu şekilde mutlu etmeye çalışıyorlar. Eskisi gibi iş yok, çünkü alım-satım herkes sosyal medyayı, aplikasyonları kullanıyor. Mesleğimiz ölüyor. Biz hazır para ile iş yapıyoruz. Para tükenirse iş olmaz. Şu anki dönemde zor dönüyor” yorumunda bulundu.

Makul bir kazanç sağlayamadıkları için giderlerin üstesinden gelemediklerini; spotçuların birbirlerine borçlandıklarını belirten esnaf Dündar, ticaret erbabı arasında hatır-gönül ilişkisinin kalmadığını belirterek “E-ticaret siteleri sektörü iyice eritmişti. Tek dayanağımız öğrencilerdi. Fakat onlar da kendi aralarında eşya alıp satmaya başladı” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.