TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yusuf Öztürk: Kalkınma Yolu Projesi şimdiye kadarki en doğru ticaret yolu

Mayıs ayı olağan meclis toplantısında konuşan, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Kalkınma Yolu Projesi’nin şimdiye kadarki en doğru ticaret yolu olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 17:51
Kaynak: Semi Tektaş
Yusuf Öztürk: Kalkınma Yolu Projesi şimdiye kadarki en doğru ticaret yolu

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde gerçekleştirildi. Toplantı, Nisan ayı faaliyet raporunun kısa bir sinevizyon gösterisi ile başladı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinde Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Kalkınma Yolu Projesi hakkında bilgi veren Başkan Öztürk, bu projenin şimdiye kadarki en doğru ticaret yolu olduğunu söyledi. Ayrıca Başkan Öztürk İstanbul’a yeni bir liman daha yapılması hususunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bilgi verdiklerini belirtti.

Kalkınma Yolu Projesi

Türkiye ile Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi hakkında bilgi veren Başkan Öztürk, ticaret yolunun alt yapı çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini ifade etti. Öztürk, “Ortadoğu’da füzelerin ve SİHA’ların havada uçuştuğu, bölgedeki ülkelerin misillemede bulundukları bir dönemden geçiyoruz. Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırılar devam ediyor. Soğuk savaşın yerini bölgesel sıcak savaşlara bıraktığı bu zor dönemde denizcilik yapıyor, ülkemizin dış ticaretini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Dünya ekonomisinde görece bir iyimserlik yaşanıyor. Ancak zayıf verimlilik artışı, artan ticaret savaşları ve bölgesel çatışmalar, finansal risklerin devam etmesi nedeniyle küresel ticaret diken üstünde devam ediyor. Rakip ülkeler, ticaret koridorları ve küresel ulaşım yolları üzerinde egemenlik mücadelesi veriyor. İran ile İsrail/ABD çatışmasını ulaşım koridorları üzerinden değerlendiren yorumlar artıyor. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’ne göre Kızıldeniz’deki saldırılardan dolayı gemilerin Süveyş Kanalı geçişi Nisan’ın ilk haftasında yüzde 66 geriledi. Panama Kanalı’nda ise beklenen yağış tahminleri çerçevesinde Haziran’dan itibaren geçişine izin verilen gemi sayısında yüksek artışa gidileceği açıklandı. Ülkemiz de Anadolu’yu ticaret koridorlarına bağlayacak yeni arayışlara devam ediyor. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ziyaretinde Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı. Kalkınma Yolu ve Hazar Projeleri ile ülkemizin Asya ile Avrupa hattında Orta Koridor ve Güney Koridor’da önemli bir lojistik merkez olarak konumlanacağına inanıyoruz. Limanlarımız ve ulaşım bağlantılarımız başta olmak üzere buna uygun altyapı çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Enflasyonla mücadele kapsamında ekonomi yönetiminin adımları devam ediyor. Yüksek faiz politikası ve kısıtlamalar dolayısıyla konut ve taşıt kredilerindeki artış durma noktasına geldi. Kamuda tasarruf açıklamalarının yanı sıra vergi denetimleri artıyor. İş dünyası olarak bizlerin vize kolaylığı ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusundaki taleplerimiz devam ediyor.

Navlun fiyatlarında düşüş

Çin çıkışlı navlunlarda önümüzdeki haftadan itibaren artış beklenmediğini söyleyen Öztürk, “Gemilerin rotalarını Kızıldeniz yerine Güney Afrika’yı dolaşarak uzatmaları nedeniyle oluşan yüksek navlunlar, yerini gevşemeye bırakmış durumda. Dünya Konteyner Endeksi geçtiğimiz hafta 2,706 dolar ile stabil kaldı. Şangay-Cenova hattında 40’lık bir konteynerin navlunu 3,615 dolar oldu. Dökme Yük Navlunları için ana gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi ise 1,684 puanda bulunuyor. Dökme Yük yeni gemi siparişleri ve ikinci el gemi fiyatları güçlü seyrini sürdürüyor. BIMCO ise kuruyük piyasasının 2024’te güçlü kalmasını, 2025’te zayıflamasını bekliyor.

Ülkemiz, ilk çeyrekte yüzde 3,6’lık artışla 63,6 milyar dolarlık ihracata imza attı. İthalat ise yüzde 12,6 azalarak 84,1 milyar dolara geriledi. Dış ticaretteki azalma cari dengeye olumlu katkıda bulunuyor.

Limanlarımızda ise yılın ilk çeyreğinde elleçlenen yük miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 artarak 134 milyon tonu geçti. Elleçlenen konteyner miktarı ise yüzde 18 civarında artarak 3 milyon 350 bin TEU oldu” diye konuştu.

Kruvaziyer sezonu

2 Nisan’da ilk geminin Alsancak Limanı’na gelmesiyle kruvaziyer sezonun başladığını TCDD İzmir Limanı’na şimdiye kadar altı gemi ve 7 bin 927 yolcu geldiğini söyleyen Öztürk, “Egeport Kuşadası Limanı’na ise 39 gemi ile 37 bin 39 yolcu geldi. Kuşadası’na bugün de iki gemi yanaştı. Nisan başı itibariyle başlayan kapıda vize uygulaması ile Ege kıyıları ve Yunan Adaları arasında feribot seferleri de hızlandı. Ülke turizm gelirlerinin yaklaşık dörtte birini, yani 15 milyar dolar hedefini yakalamak için çalışan sektör temsilcilerine, yeni deniz turizm sezonunda başarılar diliyoruz” değerlendirmesinde bulundu" dedi.

Kapıda vize

Türkiye ile Yunanistan arasında karşılıklı olarak uygulanan kapıda vize uygulamasında Türkiye hattına ayrılan kontenjanın yeterli olmaması hakkında konuşan Öztürk, “Bana göre mevcut durum şu anlık geçiş süreci gibi ilerliyor. Normal vizede sıkıntı yaşıyoruz hatta randevu bile alamıyoruz. Böyle sorunlar olacak. İlk başlangıçta 10 ada için anlaşılmıştı ama şu an 5 ada ile süreç yürütülüyor.  Kotalar gerçekten düşük ama kısa sürede düzelecektir" ifadelerine yer verdi.

Toplantı Narkotik Suçlarla Mücadele ekiplerinin uyuşturucu ile mücadele hakkında yaptığı sunum ile son buldu.

Kaynak: Semi Tektaş

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.