TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Usta-çırak geleneği eriyor: Deneyimli terzi azalıyor

Çırak olarak terziliğe adım atan Ağırman, gün geçtikçe deneyimli terzi sayısının azaldığı konusunda dert yandı. Ağırman, usta-çırak ilişkisi kalmadığını belirterek 5-10 yıla mesleğin biteceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 08:46
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 08:46
Kaynak: HABER MERKEZİ
Usta-çırak geleneği eriyor: Deneyimli terzi azalıyor

YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER- Türkiye’nin ilk konfeksiyon kesimi mezunlarından biri olan ve Ankara’da gittiği kurs ile Türkiye Terziler Federasyonu Terzilik Tekamül Kursu diplomasını almaya hak kazanan İsmet Ağırman, İzmir’in Balçova ilçesinde 1972 yılından beri terzilik yapıyor. 65 yaşındaki İsmet Ağırman, mesleğin gün geçtikçe öldüğünü ve şu anda da usta-çırak ilişkisi kalmadığı konusunda dertli. Terziliğe çıraklıktan başladığını ve yıllarını bu mesleğe verdiğini söyleyen Ağırman, 5-10 yıl içinde deneyimli terzi kalmayacağına değinerek bu konuda acil olarak bir şeyler yapılması gerektiğini vurguladı.

terzi

MESLEK ÖLÜYOR

Ankara’da yetiştiğini ve 40 yıl önce İzmir’e geldiğini söyleyen Terzi İsmet Ağırman, 1972’den beri mesleğini yürütüyor. Ağırman, “Türkiye’nin ilk konfeksiyon kesimi mezunlarından biri de benim. Ankara’da kursa gittim ve Türkiye Terziler Federasyonu Terzilik Tekamül Kursu diploması aldım. Çıraklıktan yetiştim. Balçova’da benim gibi çıraklıktan yetişme terzi sayısı çok az. Usta çırak ilişkisi kalmadığı için de meslek ölüyor. Şu an kadın terzi sayısı fazla ama onların yaptıkları terzilik değil bana göre… Çünkü, konfeksiyonda çalışıp düz makine kullandıkları için terziliğin inceliklerini bildiklerini düşünmüyorum. Terziliğin temeli çıraklıkla başlar” ifadelerini kullandı. Aileler eskiden çocuklarını yaz tatillerinde meslek edinmeleri için farklı sektörde deneyimli insanların yanına gönderirdi artık bu kalmadı diyen Ağırman, “Artık çırak kalmadı. Bizim çocukluğumuzdan hep çıraklar vardı, ben de dahil. Son 20 yıldır terzilik bitmiş durumda” dedi.

terzi

50 TANE TERZİ YOKTUR

Mesleğin ölmemesi adına konuşan İsmet Ağırman, “Devlet el atabilir. Sanat okullarından terzilerin yanına haftada birkaç gün öğrenciler göndermeleri gerekir ki, o çocuklar meslekte deneyim kazanıp yetişsin. Benim bildiklerimin yarısını meslekte yeni yetişen biri bilse bu iş nesillere aktarılmış olur. Eğer mesleğimizin bitmemesi adına bir şeyler yapılmazsa bundan 5-10 yıl sonra çıraklıktan yetişen deneyimli terzi kalmayacak. İzmir’de işin inceliklerini tam anlamıyla bilen 50 tane terzi bulmak çok zor. Terzilerin çıraklıkta elleri bağlanır. Çünkü; takılan yüzük, parmağın rahat kıvrılması sağlar bu da çıraklıkta öğrendiğimiz temel bir kuraldır Parmağa yüzük takılarak iğne kullanmasını bilmeyen biri terzi olamaz” açıklamalarda bulundu.

terzi

ESKİDEN DAHA ZORDU…

Eskiden mesleğin daha zor şartlar altında idame ettirildiğini şu anda teknoloji ile birlikte gelişme gösterdiğini kaydeden İsmet Ağırman, “Mesleğe ilk başladığımda kömürlü ütü kullanırdım. Makineler elektrikli değil ayaklıydı. O zamanlar müşterinin omuz yapısına göre giyeceği ceketin pamuğunu biz kendimiz işlerdik. Şu anda hazır sünger konuyor zaten. Her şey daha kolay” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.