TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'den dünyaya Sevgililer Günü ihracatı

14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla Türkiye'den, başta Avrupa olmak üzere 30 ülkeye 70 milyon dal kesme çiçek gönderildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2024 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2024 15:25
Kaynak: AA
Türkiye'den dünyaya Sevgililer Günü ihracatı

Antalya'daki seralarda üretilen kesme çiçekler, ocak ayının son haftalarında başlayan "Sevgililer Günü" hareketliliğinde, yurt dışı satışları için hazırlandı. Dünyanın dört bir yanındaki sevgililer için özel olarak hazırlanan renkli kesme çiçek koleksiyonları, paketlenerek yola çıktı. İç piyasaya yönelik üretim ise seralardaki yoğun çalışmalarla devam ediyor.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Dumancı, Sevgililer Günü için yurt dışına yönelik siparişlerini tamamladıklarını belirtti. Sevgililer Günü için yapılan ihracatın değerinin 7 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Ahmet Dumancı, özel gün için 70 milyon dal çiçeği ihraç ettiklerini ve bunun karşılığında 7 milyon dolarlık bir döviz girdisi sağladıklarını belirtti. Geçen yılla benzer seviyelerde ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Dumancı, "Yurt dışı satışlarında Avrupa ülkeleri öncelikli olarak geliyor. İngiltere ve Hollanda, büyük bir bölümünü satın alıyor. Bunların yanı sıra Romanya, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkelerden de ciddi talepler alıyoruz" dedi.

Dumancı, çiçek sektörünün Sevgililer Günü, Anneler Günü, Kadınlar Günü gibi özel günlerde daha aktif olduğunu vurgulayarak, her özel güne uygun farklı renklerde üretim yapıldığını açıkladı. 14 Şubat'a özel olarak kırmızı ağırlıklı üretim yapıldığını belirten Dumancı, "İhracatta en önemli ürünümüz karanfil. Sevgililer Günü için üretimin yüzde 60'ı kırmızı karanfil üzerine yoğunlaştı. Sevgiyi ifade ettiği için 14 Şubat'ta daha çok kırmızı renk tercih ediliyor" şeklinde konuştu. Dumancı, sera ve yayla üretimiyle 12 ay boyunca yurt dışı satışı gerçekleştirebildiklerini ve sektör olarak bu yıl 180 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini ekledi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.