TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TMO'dan enflasyonla mücadeleye bakliyat ile katkı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, bakliyat sektöründe ithalat yerine öncelikle yerli üreticilerden ürün tedarik ederek daha uygun fiyatlarla pazara sunduklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2024 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2024 15:57
Kaynak: AA
TMO'dan enflasyonla mücadeleye bakliyat ile katkı

Güldal, yaptığı açıklamada, 10 Şubat'ın "Dünya Bakliyat Günü" olarak ilan edilmesinin, bakliyatın sağladığı beslenme ve tarım faydalarını vurgulayarak farkındalığı artırmayı amaçladığını belirtti.

Baklagillerin protein açısından zengin olduğunu ve sürdürülebilir tarımın desteklenmesinde, gıda güvenliği, beslenme ve iklim değişikliği gibi konuların ele alınmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Güldal, sağlıklı, ekonomik ve uzun süre bozulmadan saklanabilen bakliyat ürünlerinin Türkiye için büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bakliyat üretiminde dünya genelinde öne çıkan ülkelerden biri olduğuna işaret eden Güldal, TMO'nun regülasyon göreviyle piyasalara güven verdiğini ve bakliyat ürünlerinde de bu görevi yerine getirdiğini ifade etti.

Güldal, TMO'nun geçmişte 1941'den 1994'e kadar zaman zaman bakliyat alımlarında faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, 2018'de 25 yıl aradan sonra tekrar bakliyat alımı yapma görevi aldığını söyledi.

Güldal, TMO'nun 2018'den sonra piyasalarda istikrarın sürdürülmesine ve üretimin artırılmasına katkı sağlarken, tüketicilerin uygun koşullarda bu ürünlere erişebilmesini de sağladığını belirtti. Özellikle üreticiler açısından piyasalarda zaman zaman fiyat istikrarsızlığı yaşandığı dönemlerde, ürünlerini daha rahat bir şekilde pazarlayabilme alternatifleri oluşturduklarını ifade etti. Güldal, şunları ekledi:

"Kurumumuz, sektörün ham madde ihtiyacı olduğu durumlarda ithalat yerine öncelikle üreticilerimizden tedarik yoluyla ürünleri daha uygun fiyatlardan pazara sunmuştur. Bu sayede bakliyat tüketiminin artırılması teşvik edilmiş, ürünlerin doğrudan üreticiden tüketiciye ulaşması sağlanarak ülkemizdeki gıda enflasyonuyla mücadeleye olumlu katkı sağlanmıştır."

Güldal ayrıca, TMO'nun bakliyat piyasasında fiyat dalgalanmalarının önüne geçtiğini ve şu şekilde devam etti:

"Kuruluşumuzun bakliyat piyasalarında görev alması, gıda fiyatlarındaki ani iniş ve çıkışların önlenmesini, yaşanan gıda krizlerinden ülkemizin en az seviyede etkilenmesini, ürünlerin sağlıklı depolanmasını, zararlılarla mücadeleyi, depolamadan kaynaklanan ürün kayıplarının minimize edilmesini ve güvenlik stokunun oluşturulmasını sağlamıştır. TMO, ülkemiz kültüründe önemli bir yere sahip olan bakliyatın üretim ve tüketiminin devam edebilmesi amacıyla piyasayı anlık takip ederek gerekli tedbirleri almaya ve üreticinin destekçisi olmaya devam edecektir."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.