TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ticari Araç Sürücülerinin "Yaş Şartı" Düzenlemesinde Süre Uzatıldı

Kovid-19 salgınıyla birlikte ticaret hacminde artış ve ticaret koridorlarında yaşanan değişiklikler gibi nedenlerle yük ve yolcu taşımacılığında sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla, 69 yaş sınırıyla belirlenen yaş şartı düzenlemesi, bu yıl sonuna kadar uzatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2024 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2024 12:09
Kaynak: AA
Ticari Araç Sürücülerinin "Yaş Şartı" Düzenlemesinde Süre Uzatıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilgili yönetmelikleri gereği, kara yoluyla ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin mesleki yeterlilik belgeleriyle çalışabilecekleri sürelere ilişkin yaş sınırı uygulaması, Eylül 2021'e kadar 66 olarak belirlenmişti. Ancak Kovid-19 salgını sonrası ticaret hacminde yaşanan artış ve ticaret koridorlarının değişmesi, sektörde mesleki yeterlilik belgesi sahibi sürücü ihtiyacını artırdı.

Bu doğrultuda, ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan mesleki yeterlilik belgesi sürücüler için belirlenen yaş sınırı, 31 Aralık 2023'e kadar "69 yaşından gün almamış olmak" şeklinde değiştirilerek uygulamaya konuldu. Bu süreçte ticaret koridorlarının değişmesi ve Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremler gibi faktörler, ticari taşımacılık faaliyetlerinde sürücü ihtiyacını artırdı.

Bu bağlamda, olası mağduriyetlerin önüne geçebilmek için düzenlemenin süresi 2024 sonuna kadar uzatıldı. Ayrıca, bu düzenleme kapsamında, mesleki yeterlilik belgesi süresi dolan veya dolacak olan sürücülerin, başvurularını sağlık raporu ve psikoteknik değerlendirme raporu ile yapabilecekleri belirtildi. Önceden başvuru yapmış sürücülerin süreleri ise ikinci bir başvuruya gerek kalmadan bu yıl sonuna kadar uzatıldı.

Bu süreçte, mesleki yeterlilik belgesi süresi tekrar uzatılan sürücülerin sayısal takograf kartlarını da yenilemeleri gerekecek. Uygulamada yapılan bu düzenlemelerle, ticari taşımacılık sektöründe yaşanan değişimlere ve ihtiyaçlara uyum sağlanması amaçlanmaktadır.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.