TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tavuk etinde ihracatın engellenmesi üretimi azaltacak mı?

Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, beyaz ete yönelik ihracat yasağının sektöre zarar verebileceğini ve üretimin azalmasına neden olabileceğini ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2024 12:31
Kaynak: MERVE AĞRIÇ
Tavuk etinde ihracatın engellenmesi üretimi azaltacak mı?

Ticaret Bakanlığı’nın, beyaz et fiyatlarında yaşanan artışlarla mücadele etmek için adımlar atmaya hazırlandığı söyleniyor. Bu çerçevede, bakanlığın tavuk ihracatına yönelik kısıtlamaları gündeme alabileceği konuşuluyor. Ticaret Bakanlığı’nın beyaz ete ihracat yasağı getireceğine dair söylemlerin olduğunu ancak resmi bir açıklamanın da olmadığını belirten Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, “Üretici olarak ihracat yasağının yanlış olduğunu düşünüyorum. Üreticilerin satış fiyatları yılbaşından beri sabit, herhangi bir artış yaşanmadı. Tavuk etindeki fiyatlar arz talep dengesine göre değişiyor. Bu fiyatlar dünya pazarına göre belirleniyor. Bu nedenle yurt dışı yasağının ülkemize, sanayicilere ve üreticilere zararı olacak. İhracatın engellenmesi üretiminde azalacağı anlamını taşıyor. Üretilen ürün yurt dışına yeteri kadar satılamazsa ya da bazı konularda dünya piyasasıyla mücadele edilemezse sektör olumsuz etkilenecek. Devlet müdahale ederse üretim ister istemez kısa vadede etkilenmese bile uzun vadede kesin etkilenecek” dedi.

GEÇEN YIL TÜRKİYE’DE YETERLİ ÜRETİM YAPILAMADI

Yurt dışı piyasasındaki fiyatların dünya borsası tarafından belirlendiğini aktaran Koç, “Yurt dışı piyasa fiyatları gıda sektöründe olduğu gibi yukarı yönde hareket ediyor.  Ülkemizdeki sanayiciler de bu piyasaya uyarak devam ediyorlar. Şu anda fiyatların yüksek olmasının sebebi ise geçen yıl üretimin az olmasıydı. Geçen yıl Türkiye’de yeterli üretim yapılamadı. Normalde son 30 yıldır tavuk üretimi Türkiye genelinde yüzde 7 olarak artıyordu. Geçen yıl ise son 30 yıla kıyasla bir düşüş yaşandı. Yüzde 6 oranında bir üretim azlığı yaşandı. Baktığımız zaman toplamda yüzde 14’lük bir üretim kaybımız var. Bunun sebebi de geçen yıl yaşadığımız ekonomik sebepler. Sanayiciler üretimi kısmak zorunda kaldı. Üretim şu anda yeterli olmadığı için arz talep dengesine göre fiyatlar yukarı yönde hareket ediyor. Türkiye’de son 4 yılda ciddi bir şekilde batan veya el değiştiren büyük firmalar var. Bu firmalar zarar ederken devlet hiçbir katkı sağlamamıştı. Şimdi 3 kuruş para kazanmaya başladıkları zaman ihracat yasağı gibi bir müdahale gelirse Türkiye’de sektör büyüyemez hatta mevcut seviyede de kalamaz” diye vurguladı.

TÜRKİYE’DE SEKTÖRE YETERLİ TEŞVİK YAPILMIYOR

Tavuk etine ihracat yasağının gelmesiyle beraber Türkiye’nin dünya sektöründeki üreticilerle yurt dışında mücadele edemeyeceğini dile getiren koç, bu durumun yurt dışı piyasasında ihracatın sonlanmasına sebep olacağını belirtti. Bu durumda da Türkiye’nin, sanayicilerin ve üreticilerin zararlı çıkacağını vurgulayan Koç, “Türkiye’ye ihracat kaynaklı gelir gelmez. Üretim azalır.  Dünyanın neredeyse her yerinde kanatlı sektör üreticilerine yurt dışı satışı için teşvikler var. Türkiye’de bırakın teşvik yapmayı üstüne bir de ek vergi ve kısıtlama yönünde uygulamalar yapılıyor. Herkes bu işten zararlı çıkar. Bu nedenle devletin böyle bir hata yapacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

TAVUK FİYATLARI ALTIN FİYATLARIYLA KIYASLANIYOR

Televizyonda ve raflarda fiyatların tutmadığını aktaran Koç, “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde mesela Fransa ve Almanya'dan gelen sonuçlara bakacak olursak kırmızı et fiyatları şu anda 6-7 euro bandında. Kıyma olarak bakıldığında 7 euro, et parçaları olarak bakıldığında 6-8 euro arasında değişiyor. Beyaz etin fiyatı ise 5 euro. Fransa'ya bakıyorsunuz oran yine aynı. 3’üncü dünya ülkelerine bakıyorsunuz oran yine aynı. Kırmızı etle yetişen hayvan da beyaz etle yetişen hayvan da aynı yemle aynı ham maddeyle besleniyor. Türkiye’ye baktığımız zaman bütün tavuk eti şu anda 95 TL bandında. Kırmızı et minimum 400 TL. Beyaz ette performans ve yetiştirme modeli olarak dünyanın örnek gösterildiği ülkelerden bir tanesiyiz. Bugüne kadar devlet müdahale etmediği için hep konuşuluyorduk. Sektöre müdahale edilirse kırmızı et ve tarım sektöründeki paydaşlarımız gibi olmamızdan korkuyorum. Geçen yıla kıyasla bu yıl fiyat artışı yüzde 70-80 bandında. Geçen yıl 50 TL’ye satılan bütün tavuk şu an yaklaşık 93 TL’ye satılıyor. Ancak televizyonlarda bu fiyatlar yüzde 200 artmış gibi gösteriliyor. Tavuk fiyatları altın fiyatlarıyla kıyaslanıyor. Bunun sebebi ise ulusal medyaya reklam verilmemesi. Ulusal medyaya reklam vermek zorundasınız. Vermezseniz bu şekilde linç ediliyorsunuz. Televizyondaki fiyatlar ve marketlerdeki tavuk eti fiyatları uyuşmuyor” sözlerine yer verdi. 

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.