TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım makine üretim sektörü kısır döngüde

Karaoğlu Ziraat Aletleri A.Ş. yöneticisi Uğur Karaoğlu, tarım makine üretimi sektörünün ekonomik olarak zor bir dönemde olduğunu belirterek üreticiye ucuz kredi talebinde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2024 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2024 09:53
Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarım makine üretim sektörü kısır döngüde

TUNAY AFYON/ÖZEL HABER- Tarım sektöründe çiftçilerin etkilendiği olumsuz ekonomik şartlar, sektöre zirai alet üreten firmaları da etkiliyor. Makine üretim sektöründe faaliyetlerini yürüten Karaoğlu Ziraat Aletleri yöneticisi Uğur Karaoğlu, üretim sektörüyle ilgili mevcut durum ve sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sektörde ekonomik sorunların yanında işçi bulma sorunu olduğunu da vurgulayan Karaoğlu, yaşanan tüm sorunların ekonomik nedenlerle oluştuğunu dile getirdi.

MALİYET HESAPLANAMIYOR

Tarımsal makine üretim piyasasının ekonomik anlamda sıkışmış durumda olduğunu ifade eden Karaoğlu, “Şu an sektörde bir durgunlaşma mevcut, ancak bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Şu an için büyümeye ya da gelişmeye yönelik adım atmamayı düşünüyoruz, çünkü pandemi döneminden beri önümüzü göremiyoruz. Sektörel anlamda yaşadığımız sorunların tümü ekonomik durumlar. Satışlarımız var, çok yüksek ama her şeyin fiyatı her gün değiştiği için insan, maliyetini hesaplayamıyor, para kazanıp kazanamadığını hesaplayamıyor, kısır bir döngüdeyiz” dedi. İlaç ve tarım makinesi üretim sektörünün çok geniş bir hacme sahip olduğunu söyleyen Karaoğlu, 2024 yılına ilişkin beklentilerini dile getirdi. İhracatın da sahip olunan geniş hacmin parçası olduğunu belirten Karaoğlu, “2024’te sektör beklentimiz gelişmek, büyümek ve var olan ihracatı daha da arttırmak. Şu anda 8 ülkeye ihracat yapıyoruz ve ülke sayısının artmasını istiyoruz. Bu durumdan çıkılması için devlete görev düşüyor, üreticiler olarak ucuz krediye ulaşmamız gerekiyor, gerçek anlamda piyasa tıkandı. Bizler bir şekilde teşvik ya da ucuz kredi bulamazsak bu işler hep bir kısır döngüde gider” ifadelerini kullandı.

İŞÇİ BULMA SORUNU ÇOK BÜYÜK

İlaçlama ile sap ve dal parçalama makineleri ürettiklerini belirten Karaoğlu, sektörde işçi sorunu yaşandığını söyledi. İşçi bulma sorununun oluşmasında, endüstri meslek liseleri ile çıraklık eğitim merkezlerinin yetersiz kaldığını kaydeden Karaoğlu, “Yeni neslin bu mesleklere çok fazla yönelmediğini düşünüyorum. Yakın zamanda işçi bulma sorununun telafi edilebileceğini sanmıyorum, çünkü bu sorun her geçen gün daha da büyüyor. Teknolojiye uysak ve robotlaşsak da sonuç olarak o robotun düğmesine basacak çalışana ihtiyacımız var” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.