TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meyvelerde yüzde 170’i geçti! Tarımda girdi maliyetleri yine arttı

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Mart ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre yağlı meyvelerde yıllık Tarım-ÜFE yüzde 170,17 oranında artış gösterirken tarımda maliyetler yine arttı.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 10:46
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Meyvelerde yüzde 170’i geçti! Tarımda girdi maliyetleri yine arttı

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Mart ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi(Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Kurum verilerine göre; tarımda ÜFE hem yıllık hem de aylık bazda artış gösterdi. Tarım üreticilerinin üretim maliyeti arttı.

Tarım-ÜFE'de 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,57, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,51 artış, bir önceki yılın Mart ayına göre ise yüzde 61,87 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,98 artış gerçekleşti.

BALIKÇILIKTA DÜŞÜŞ MEYDANA GELDİ

Sektörel bazlı verilerde ise en yüksek artış bitkisel ürünlerde meydana geldi. TÜİK verilerine göre; çok yıllık yani uzun ömürlü bitkisel ürünlerde yüzde 7,60 artış meydana geldi. Azalma yaşanan tek sektör ise balıkçılık sektörü oldu.

Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,84 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,52 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,18 azalış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 3,27 artış ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,12 artış gerçekleşti.

MEYVELERDE ASLAN PAYI

TÜİK verilerine göre; yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup ise yüzde 170,17 ile yağlı meyveler oldu.

Aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 13,54 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.