TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mermer sektörüne yabancı işçi çözümü

Mermer sektöründe personel bulma sorununun artması ile atölyelerin kapanma riski yaşadığını vurgulayan Taşpınar, acil çözüm olarak yabancı uyruklu işçilerin kayıtlı olarak çalıştırılmasının önünün açılması gerektiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2024 08:04
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2024 08:04
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mermer sektörüne yabancı işçi çözümü

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- Türkiye’de son zamanlarda gündemden düşmeyen konuların başında personel bulamama sorunu geliyor. Hemen her sektörde kendini gösteren personel sorunu firmaların üretim süreçlerini sekteye uğratıyor. İnşaattan tekstile, fırıncılıktan oto tamirciliğine varana kadar birçok sektörün kanayan yarası olan kalifiye elman bulamama sorunu mermer sektörü de vurdu. Sektörde yüksek maaşlar verilmesine rağmen personel sıkıntısının her geçen gün arttığını belirten Ege Bölge Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Ahmet Taşpınar, “Şu anda çalışacak eleman yok. Personel bulamama sorunu özellikle mermer sektöründe giderek büyüyor. Kendi firmamda da yeterli eleman olmadığı için şu anda 3 makinemizi çalıştıramıyoruz. Bu şekilde devam edersek atölyeleri kapatmak zoruna kalacağız” dedi. Personel sorununa acil çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Taşpınar, bunun da yabancı uyruklu işçilerin kayıtlı çalıştırmanın önü açılarak sağlanabileceğini belirtti.

ZAMANINDA ÇARE OLMUŞTU

Türkiye’deki mermer rezervi, dünyanın en büyük rezervleri arasında yer alıyor. Bu nedenle sektörde yaşanan sorunlar başta sektör temsilcileri olmak üzere ülke ekonomisini de kötü yönde etkiliyor. Sektörde yaşanan personel sorunu için mesleki eğitimle ilgili çalışmalar başlasa da alınacak neticenin uzun bir süreç olduğunu vurgulayan Taşpınar, “Eğitimde yapılanma sürecini beklerken yıllarımızı kaybediyoruz. Şu anda çalışacak eleman yok. Personel bulamama sorunu özellikle mermer sektöründe giderek büyüyor. Kendi firmamda da yeterli eleman olmadığı için şu anda 3 makinemizi çalıştıramıyoruz. Meslek liseleri ve yüksekokullardaki eksiklik, bugünlere gelmemizde etkili olsa da öncelikle acil çözüm üretilmeli, yabancı uyruklu işçileri kayıtlı çalıştırmanın önü açılmalı. Avrupa ülkeleri de dışarıdan işçi alımına müsaade ederken, Türkiye neden yapmasın? Kriterler doğru konulursa, çalışma izni verilebilir. Afyonkarahisar’da yüzlerce yabancı uyruklu çalışıyor. Bunun önünü kapatmanın bir anlamı yok. Turgut Özal’ın başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde Bulgar uyruklu işçilerin çalıştırılarak yine o dönemin sorunlarından olan eleman sorununu büyük ölçüde azaltıldı. Ülkenin kalkınması üretim ve ihracattan geçerken, biz bunu insan gücü olmadan yapamayız” diye konuştu.

GEÇİNEMEYEN ÖĞRENCİ GERİ DÖNÜYOR

Türkiye’de farklı sektörlerde yaşanan personel sorunu çözmek adına Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) adıyla meslek liseleri, yüksekokulları kurularak sektörde yaşanan personel sorununa çözüm bulunmak istenmişti. Fakat geldiğimiz noktada öğrencilerin farklı meslek kollarına ilgi göstermemeleri veya yaşadıkları ekonomik zorlular sebebiyle bu okullara gidemediler. İzmir’de de öğrencilerin hem sektöre ilgi göstermediğini hem de kalacak yer bulamama gibi ekonomik sorunları olduğunu dile getiren Taşpınar, “Mesleki eğitimin cazip duruma getirilmesi lazım. 650 öğrencisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Meslek Yüksekokulu’nda mermer bölümünde kayıtlı 30 öğrenci var. Bunun sektöre dönüşü ise her yıl ancak yüzde 10 oluyor. Yani 650 öğrenciden 2’si sektörde kalıyor. Torbalı halkının ve gençlerinin okula itibar etmediğini, dışarıdan gelecek öğrencilerin ise ekonomik zorluklardan ve kalacak yer sorunundan dolayı kayıtlarını dondurduğunu duyduk öğretim görevlilerinden” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.