TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merkez Bankası yıl sonu TÜFE beklentilerini açıkladı! 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahmini ne oldu?

Tüketicilerin genel olarak tüketmiş oldukları mal ve hizmetlerin fiyatlarında yaşanan değişimleri yansıtan Tüketici Fiyat Endeksi’nin 2024 sonunda kaç olacağına yönelik tahminler belli oldu. Bu kapsamda Merkez Bankası yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahminlerinin yer aldığı bir anketi vatandaşların bilgisine sundu. Yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahmini nedir? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2024 10:20
Kaynak: HABER MERKEZİ
Merkez Bankası yıl sonu TÜFE beklentilerini açıkladı! 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahmini ne oldu?

Vatandaşlar tarafından büyük bir dikkatle takip edilen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, belirli dönemlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyu ile paylaşılıyor. Merkez Bankası tarafından belirlenen verilere göre aylık ve yıllık TÜFE miktarı ortaya çıkarılıyor. Her yılın sonunda ise yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi verileri belli oluyor. 2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi tahmini nedir? Birlikte inceleyelim.

Tüketici Fiyat Endeksi nedir?

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), belirli bir dönemde tüketicilerin genel olarak tüketmiş oldukları mal ve hizmetlerin fiyatlarının değişimini ölçen bir ekonomik göstergedir. TÜFE, bir ülkenin enflasyonunu ölçmek ve fiyat seviyelerindeki değişiklikleri izlemek için kullanılır. TÜFE'nin hesaplanması için belirli bir temel dönem seçilir ve bu dönemdeki fiyatlar 100 olarak kabul edilir. Daha sonra, belirli aralıklarla (genellikle aylık veya çeyreklik) temel döneme kıyasla mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimler kaydedilir. Bu değişimler, endeksin yeni değerlerini belirlemek için kullanılır.

Yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi

Yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi nedir?

Yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), belirli bir yılın sonunda tüketicilerin genel olarak tüketmiş oldukları mal ve hizmetlerin fiyatlarını ölçen bir endekstir. Bu endeks, bir ülkenin ekonomik sağlığını değerlendirmek, enflasyon oranlarını izlemek ve fiyat seviyelerindeki değişimleri belirlemek için kullanılır. Tüketici Fiyat Endeksi, çeşitli mal ve hizmet kategorilerini içerir ve belirli bir dönemdeki fiyat değişimlerini ölçer. Bu endeks, temel tüketim mallarını ve hizmetlerini kapsar. Bu da genellikle yiyecek, konut, ulaşım, sağlık hizmetleri, eğitim gibi alanları içerir. Yıl sonu tüketici fiyat endeksi, bir yıl boyunca bu mal ve hizmetlerin fiyatlarında görülen değişiklikleri yılın sonunda bir önceki yıla göre yüzdelik olarak ifade eder. Bu, enflasyon oranlarını belirlemek ve fiyat istikrarını izlemek için önemli bir göstergedir.

2024 yılına TÜFE açısından nasıl başladık?

2024 yılının ilk ayı olan ocakta yıllık TÜFE değişim oranı 64.86 olarak açıklandı. Bu oran aylık olarak ise 6.70 şeklinde kaydedildi. Bu oran Şubat 2024 yıllık 67.07 olurken, aylık değişimi ise 4.53 olarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi

2024 yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi anket sonuçları nedir?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayında piyasa katılımcılarının beklentilerini içeren anket sonuçlarını açıkladı. Gelecek 12 ay için TÜFE beklentisi 2024 yılı başında yapılan ankette yüzde 39,09 olurken, bu dönemde yüzde 37,78’e düştü. Bununla birlikye, gelecek 24 ay için TÜFE beklentisi de bir önceki ankette yüzde 23,69 iken, bu dönemde yüzde 23,05'e geriledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.