TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mehmet Ali Işık: Finansman sebebiyle stok yapamadı

Kuru meyvede yaşanan sorunların 2026 yılıma kadar devam edeceğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Finans, şimdi finans konusunda Türkiye’nin yaşadığı sorunlar ortada. Kuru meyve sektörü stokla çalışır ancak finansman bulamadığımız için stok yapamadık” dedi

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 16:28
Kaynak: HABER MERKEZİ
Mehmet Ali Işık: Finansman sebebiyle stok yapamadı

KEMAL ÖZKURT / Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin 2023 yılı olağan mali genel kurul toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri 7. Kat Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Birliğin 2023 yılında toplam geliri 26 milyon 979 bin 54 TL, gider ise 25 milyon 592 bin 860 TL oldu. Aynı zamanda 2023 yılı yönetim ve denetim kurulu oy birliğiyle ibra edildi.  Kuru meyvenin stoklarla çalıştığını fakat finansman sorunundan dolayı stok yapamadıklarını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “En önemlisi finans, şimdi finans konusunda Türkiye’nin yaşadığı sorunlar ortada. Kuru meyve sektörü stokla çalışır ancak finansman bulamadığımız için stok yapamadık. Devlet Bankası para veremiyor. Krediyi enflasyonla doğru orantılı veren devlet bankası para vermiyor” dedi.

STOK YAPAMADIK

Yeni politikalar üretmek gerektiğini dile getiren Işık, “En önemlisi finans, şimdi finans konusunda Türkiye’nin yaşadığı sorunlar ortada. Kuru meyve sektörü stokla çalışır ancak finansman bulamadığımız için stok yapamadık. Devlet Bankası para veremiyor. Krediyi enflasyonla doğru orantılı veren devlet bankası para vermiyor. Merkez Bankasının reeskont kredileri yüzde 32-36 civarında, fakat biz döviz endeksli kredilerde yüzde 10 – 8 faiz ödüyoruz. Bu çaresizlik içerisinde devletin yaptığı politikaları biz de nasıl destekleriz diye ciddi bir kaynak aktardık. Birliğimize burada 5 milyar civarında destek çıktı. Bunun yaklaşık 500 milyon doları bizim birliğimize çıktı. Bu kaynakların kullanılmasını istiyoruz. Bankalarla sektörümüzün dinamiklerini paylaşmak lazım. Banka müdürlerini buraya davet edeceğiz. Sektöre para vermemekle firmaları zayıflatıyorlar. Döviz bazında da kredi alamadığımızda bu sefer fiyatlar ya aniden yükseliyor ya düşüyor. Biz birlik olarak finansman konusunda tüm çalışmaları yapacağız” diye konuştu.

SORUNLARIMIZ 2026’YA KADAR DEVAM EDECEK

2023 yılının ihracatçılar için çok zorlu geçtiğini belirterek kuru meyve sebzede yaşanan sorunların 2026 yılına kadar süreceğini ifade eden Işık, “2023 genel kuruldan sonra sezonda mahsulü alıncaya kadar dünyada, ülkemizde, sektörümüzde birliklerimizde ve firmalarımızda inanılmaz değişiklikler oldu. Globalde pandemiden sonra yaşanan değişiklikler ve bunun getirmiş olduğu resesyon, dünya finansmanındaki daralmalar, faizlerin yükselmesi, paraların çekilmesi gibi birçok olumsuzlukların yanı sıra coğrafyamızda yaşanan savaşlar bizi olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’ye baktığımızda bundan çok daha ağır şartlarla mücadele ettik. Pandeminin getirdiği yükün yanı sıra seçim ekonomisi uygulandı. Dünyada görülmemiş bir şekilde yüksek enflasyonla karşı karşıyız. Bunun bedelini bütün ülke olarak ödüyoruz. Ama biz ihracatçılar çok daha zor günler geçiriyoruz. Yüzde 80 enflasyon olurken yüzde 30 kur artışını yaşadık. Ham madde de dolar bazında minimum yüzde 50 dolar artışıyla karşı karşıya kaldık. TL olarak yüzde 100 ün üzerinde artışlar ve insan kaynaklarına ücretlerin yüzde yüzün üzerinde artması bizleri maalesef sadece işimizi yürütebilir duruma getirdi. Biz maalesef ihracatçılar olarak ar yılını yaşadık. İliklerimize kadar hissettik ve hissetmemeye devam ediyoruz. Ve bu durumun 2026 yılına kadar devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

BAŞARI ÖYKÜMÜZÜ YOK SAYIYORLAR

İncirde geçtiğimiz günlerde yaşanan aflatoksin sorununa değinen Işık, “İncirde de aflatoksin kayısıda kükürtle ilgili aynı sıkıntılarımız vardır. Biz birlik olarak çiftçilerimize örnek pilot projeler ulaştırarak sahada destek veriyoruz. Bunları yapamaya devam edeceğiz. Çok hızlı bir şekilde başlayacağız çünkü bizleri nelerin beklediğini bilmiyoruz. Bu kadar hava dengesizliklerin olduğu bir yerde bu ürünleri pestisitsiz elde etmek mümkün değil. Dünyada ABC firmasına bakmıyorlar. Türk incirinde aflatoksin var diyorlar. Kaç tane çıkmış diye bakınca 5 tane diyorlar. 70 milyon kilo üründe parti olarak baktığımızda 40  tane üründe aflatoksin çıkınca dünya ayağa kalkıyor. Burada takdir edilecek bir durum var. Bir avuç ihracatçıyız. Bu ürünü dünyaya sunmak için tırnaklarımızla kazıyoruz. Ve burada bir başarı öyküsü yazmış Türkiye. Kayısıda incirde üzümde birinciliği yakalamış. İncir dediğimiz ürün 5 10 bin tondan geldi 70 bin tona. Dünya tüketicisiyle Türk incirini tanıştırdık. Biz müthiş bir pazarlama mücadelesi veriyoruz. Avrupa payını yüzde 40’lara düşürdük. Yapmaya da devam ediyoruz. Çünkü bu ürün kutsal bir ürün. Bize bahşedilmiş sadece dünyada Türkiye’de yetişiyor. Bize bahsedilmiş bu ürünü dünyaya sunmakla mükellefiz” dedi.

ALT YAPIMIZI GÜÇLENDİRMEK ZORUNDAYIZ

Pazarda önemli tanıtım faaliyetleri gerçekleştirdiklerini aktaran Işık, "Üretim aşamasında göreve geldiğimizden beridir bununla ilgili bir URGE projesi yaptık. Pandemiden dolayı pazara çıkamadığımızdan için bu URGE projesini alt yapımızı kuvvetlendirmek için yalın üretim tekniklerinin olduğu yalın üretim firmasından alıp sizlerle paylaştık. İşletmelerimizin altına uyun makine parkuru kurmak zorundayız. Devletin verdiği teşviklerin hepsinden faydalanıp işletmelerimizin alt yapısını eşit seviyeye getirmemiz lazım. EİB bünyesinde milli katılım organizasyonları düzenliyoruz. 6 tane tarım birliği ile bunu gerçekleştiriyoruz. Giderlerimizi de paylaşmış oluyoruz. Turquality projeleri yaparak ürünlerimizi tanıtıyoruz. Ayrıca URGE projeleriyle birlikte de ülke bazlı hedefler koyuyoruz.  Her birlik kendi içerisinde URGE projeleri yapıyor. Bugün milli katılım organizasyonlarında çok ciddi sayılara ulaştık. Urge projelerinde tarım birlikleri olarak çok iyi sayılara ulaştık. EİB olarak rakamımız 20 milyar dolara dogru gidiyor. 18 milyar doların üzerine çıktık. 1 milyar 610 milyon dolarlık ihracatımızı gerçekleştirdik. Bu da bizim bir rekorumuzdur. Aynı şekilde bu satışlarımız yüzde 20'nin üzerinde artarak devam ediyor. Yılbaşından itibaren yüzde 30 civarında değer olarak artış kaydediyor. Burada gerçekten bir başarı öyküsü var. İşletme yapılarımız aile işletmesi ve çok dinamik bir şekilde harekete geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.