TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Malatya kayısısı dünyaya yeni bir kapı ile açılıyor

Bu ayın sonunda hizmete girecek olan Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi, Malatya kayısısının dünya piyasasındaki konumunu güçlendirmeyi ve ihracatı artırmayı hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 16:48
Kaynak: AA
Malatya kayısısı dünyaya yeni bir kapı ile açılıyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı iş birliğiyle oluşturulan Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi, faaliyete başlamak için hazırlıklarını tamamlıyor. İşletmelerin taşınma sürecinin başladığı merkez, depremlerin ardından şehirde faaliyete geçecek en önemli tesisler arasında yer alıyor.

Malatya Ticaret Borsası Başkan Vekili Erhan Almendi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 Şubat 2023'teki depremlerin kentte büyük hasara yol açtığını ve depremin birinci yıl dönümünde şehrin yeni yeni toparlanmaya başladığını ifade etti. Almendi, Malatya'da yaklaşık 50 bin ailenin geçimini kayısı üretiminden sağladığını belirterek, bu alandaki faaliyetleri desteklemek amacıyla Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'nin 1,5 yıl önce temellerinin atıldığını aktardı.

Deprem sonrasında yaşanan işçi sıkıntısı nedeniyle inşaatın geciktiğini söyleyen Almendi, merkezin 170 dönümlük bir arazi üzerine kurulduğunu ve içerisinde 460 dükkan, 100 depo ve 85 ofis bulunduğunu belirtti.

Almendi, bu yıl merkezde 500-550 milyon dolarlık bir ticaret hacmi beklediklerini vurgulayarak şunları belirtti: "Yeni pazarımıza doğru ilerliyoruz. Şubat ayının sonuna kadar, Malatya'daki tüm kayısı ticaretini yapan ihracatçılarımız ve esnafımız burada faaliyete başlayacak. İhracat rakamlarımız geçen yıla göre biraz düşük olsa da, yeni yeni toparlanıyoruz ve daha iyiye gideceğiz. Bu merkez, Malatya kayısısına büyük bir katma değer sağlayacak. Taşındıktan sonra ihracat rakamlarında yeni hedeflerimiz olacak. İlerisi için umutluyuz."

Merkezde faaliyet gösterecek olan Akdağlar Gıda firması sahibi ve Malatya Ticaret Borsası Meclis Kurulu Üyesi Cevdet Akdağ ise firmanın yaklaşık 40 ülkeye ihracat yaptığını ifade etti. Şu anda Büyük Şire Pazarı'nda iş yaptıklarını belirten Akdağ, "Ancak pazarın eski ve atıl olması nedeniyle yoğunluğu kaldıramıyor. Yeni pazar, köylülerimiz ve çiftçilerimiz için daha uygun, daha iyi imkanlar sunuyor. Ayrıca yurt dışından gelecek misafirlerimiz için de daha elverişli bir ortam sağlayacak." dedi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.