TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Küresel piyasalarda negatif seyir hakim

Fed'in politika faizini değiştirmemesi ve Fed Başkanı Powell'ın erken faiz indirimine karşı çıkmasıyla küresel piyasalarda negatif bir seyir izleniyor. Bu durum, risk iştahının azalmasına neden olurken, yatırımcılar BoE'nin faiz kararını bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 09:38
Kaynak: AA
Küresel piyasalarda negatif seyir hakim

Dün, Fed, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25 ile yüzde 5,50 arasında sabit bırakarak beklentileri karşıladı. Powell, basın toplantısında, mart ayına kadar faiz indirimi için gerekli güvenin oluşmasının muhtemel olmadığını düşündüğünü belirtti.

Para piyasalarında, Powell öncesinde Fed'in martta ilk faiz indirimine başlama olasılığı yüzde 53 olarak fiyatlanırken, bu açıklamalar sonrasında yüzde 35'e geriledi. Mayıs toplantısında ise faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 92 olarak değerlendiriliyor.

Powell, enflasyonun istikrarlı bir şekilde düşmesi için daha fazla kanıt görmeye ihtiyaç duyduklarını belirtti ve ekonominin beklendiği gibi gelişmesi durumunda bu yıl faiz indirimlerine başlama konusunda uygun olacağını söyledi.

Bu gelişmelerin ardından tahvil talebi artarken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dördüncü işlem gününde de düşüş eğilimini sürdürerek yüzde 3,93 seviyesine geriledi.

Dolar endeksi, dün yüzde 0,1 azalışla günü 103,3 seviyesinden tamamladı ve şu anda önceki kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 103,6 seviyesinde işlem görüyor.

Altının ons fiyatı ise dün 2.060 ile 2.030 dolar arasında dalgalı bir seyir izledikten sonra günü yüzde 0,1 düşüşle 2.035 dolardan kapattı. Yeni günde ise yüzde 0,5 artışla 2.046 dolardan alıcı buluyor.

Orta Doğu'da artan jeopolitik risklerin etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı ocak ayını yüzde 4,6 artışla 80,4 dolara çıkarak üç aylık düşüş serisini sonlandırdı. Şu anda ise önceki kapanışının yüzde 0,5 üzerinde 80,8 dolardan işlem görüyor.

Piyasalarda yoğun bilanço dönemi yakından izlenirken, Alphabet ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka maliyetlerinin artacağına ilişkin tahminleri teknoloji hisselerini olumsuz etkiledi. Bugün ise Apple, Amazon, Meta, Deutsche Bank ve BNP Paribas'ın şirket finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Alphabet'in hisseleri, geçen yılın son çeyreğinde gelir ve karının artmasına rağmen reklam satışlarının beklentilerin altında kalması ve yapay zeka alanındaki yatırımlarının artması nedeniyle dün yüzde 7'nin üzerinde değer kaybetti.

Microsoft'un hisseleri, finansal sonuçlarının beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen şirketin yapay zeka geliştirme maliyetlerinin artacağına dair beklentiler sonrası dün yüzde 2'den fazla geriledi.

ABD'li havacılık şirketi Boeing'in hisseleri ise geçen yılın son çeyreğindeki kaybının beklenenden düşük olmasıyla birlikte dün yüzde 5'in üzerinde değer kazandı.

ABD'nin bölgesel bankalarından New York Community Bank'ın hisseleri, geçen yılın son çeyreğinde beklentilerin aksine zarar etmesi ve temettü kesintisine gitmesi nedeniyle gün içinde yüzde 45'e kadar düştü.

Dün açıklanan makroekonomik verilere göre, ABD'de özel sektör istihdamı, ocak ayında 107 bin kişiyle piyasa beklentilerinin altında artış kaydetti. Ülkede İstihdam Maliyet Endeksi de geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,9 artarak piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 2,23, S&P 500 endeksi yüzde 1,61 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,82 azalış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle başladı.

Avrupa'da dün İtalya hariç negatif bir seyir izlenirken, bugün BoE'nin faiz kararı ve BoE Başkanı Andrew Bailey'nin açıklamaları yatırımcıların odak noktası oldu.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda BoE'nin faizi sabit tutacağına kesin gözüyle bakıldığını belirtirken, bankanın mayısta faiz indirimlerine başlama olasılığının yüzde 71 olduğunu ifade etti.

Enflasyon ve resesyon endişelerinin en yoğun hissedildiği Avrupa'da açıklanan veriler karışık sinyaller vermeye devam ediyor.

Dün Almanya'da perakende satışlar aralıkta aylık yüzde 1,6 düşüşle beklentilerin altında kalırken, ülkede öncü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocakta yıllık yüzde 2,9 artışla tahminlerin altında kaldı.

İngiltere'de konut fiyat endeksi ocakta aylık yüzde 0,7 artış ve yıllık yüzde 0,2 azalışla beklentileri aştı.

Analistler, Avro Bölgesi'nde TÜFE'nin ocakta yıllık yüzde 2,7 artmasını beklediklerini belirterek, aralıkta yıllık enflasyonun yüzde 2,9 olduğunu hatırlattı.

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,47, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,40 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,27 azalış kaydederken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,40 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle başladı.

Asya'da ise yeni günde karışık bir seyir izleniyor.

Çin'de Maliye Bakan Yardımcısı Wang Dongwei'ın, Çin'in merkezi bütçe tarafından finanse edilen yatırımları uygun şekilde artıracağını, teknoloji ve çiplere odaklanacağının yanı sıra gerekli miktarda mali harcamayı sürdüreceğini söylediğine yönelik haber akışı bölge pay piyasalarında oynaklığı artırdı.

Öte yandan, bugün Çin'de açıklanan verilere göre, Caixin imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ocakta 50,8 ve Japonya'da imalat sanayi PMI 48,0 ile beklentiler doğrultusunda geldi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,7 yükseldi.

Yurt içinde dün alış ağırlıklı seyrini üst üste altıncı işlem gününe taşıyan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,26 değer kazancıyla 8.496,66 puandan tamamlarken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 8.577,35 puana taşıdı.

Dolar/TL, dün yatay seyirle 30,3456'dan günü tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,6360 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) metni ile haftalık para ve banka istatistikleri, dünya genelinde imalat sanayi PMI ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararının yanı sıra yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.570 ve 8.650 seviyelerinin direnç, 8.400 ve 8.250 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.