TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kredi kartı harcamaları için yeni tedbirler alınıyor! Faiz kararları değerlendirildi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son belirlenen faiz kararına ilişkin yapılan değerlendirmede gevşemenin senenin üçüncü çeyreğinden itibaren başlama ihtimalini koruduğunu bildirildi. Öte yandan ekonomi uzmanları kredi kartı harcamalarında oluşan artışı engellemek adına yeni tedbirler alınacağıyla ilgili beklentisini sürdürmekte.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 15:47
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kredi kartı harcamaları için yeni tedbirler alınıyor! Faiz kararları değerlendirildi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son alınan faiz kararı metninde bulunan TL'deki reel değerlenmeye yapılan vurgu yabancıların özellikle dikkatinden kaçmadı.

BloombergHT' nin aktardığı bilgilere göre, Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Graffe ve Başak Edizgil tarafından hazırlandığı bilinen 22 Şubat 2024 tarihli olan notta TCMB'nin dezenflasyon için Türk Lirası’nda reel değerlemenin temel bir etken olduğuna dair vurgu yapmasının altı çizildi.

kredi kartı

Türkiye’de gevşeme yılın üçüncü çeyreğinde başlayacak

Ekonomi uzmanları daha önce belirttikleri gevşeme öngörüsüne dair görüşlerini korudu. Buna göre bankalar ülkemizde gevşeme durumunun senenin üçüncü çeyreğinden itibaren başlama ihtimaline ilişkin tahminlerde bulundu.

Banka ekonomistleri, son alınan faiz kararı ve belirtilen karar metninde verilen bazı mesajların ardından TCMB'nin politika faizinde bulunan mevcut seviyeyi yeterli gördüğüne ilişkin görüşlerini bildirdi. Goldman Sachs ekonomistlerinin de yükselen kredi kartlarına daha çok odaklandığı biliniyor.

Goldman Sachs ekonomistlerine göre TCMB acil bir yeni önlem planı ve araç sinyali vermiyor. Bu nedenle kredi büyümesine ilişkin ve mevduat faizlerinde oluşacağı düşünülen beklenmedik bir gevşeme durumu karşısında parasal aktarım mekanizmasını destekleyeceğini ifade ediyor. Ayrıca gerekli durumlarda sterilizasyon araçlarını da kullanacağını bir kez daha dile getirdi.

kredi kartı

Kredi kartı harcamalarındaki artış engellenmeli!

Verilen raporlarda "Bununla birlikte, TCMB'nin son günlerde kredi kartı harcamalarında yaşanan artış oranlarını engellemek adına yenilikçi tedbirler almasını beklemeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Raporda belirtilen Türk lirası ve rezervlerle alakalı pozitif anlamda beklentiler de bulunuyor. Goldman Sachs ekonomistleri yabancı portföy girişi ve daralan cari açık nedeniyle Türk Lirası’nda değer kaybının çekilmesinin gerekliliğini belirtti.

Bununla birlikte Goldman Sachs ekonomistleri TCMB'nin negatif durumda olan swap hariç net rezervlerinin 2024 senesinde pozitife dönebileceğini ekledi.

İlgili İçerikler

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.