TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırmızı etin ulaşılabilir olması için üretim artmalı

Kırmızı et üretiminde, üretim ve talebin dengelenmesi gerektiğini belirten İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, “Üretimin desteklenmesi ve üreticinin heveslendirilmesi gerekiyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 15:51
Kaynak: MERVE AĞRIÇ
Kırmızı etin ulaşılabilir olması için üretim artmalı

Kırmızı et fiyatlarının artmasıyla beraber düşük gelirli vatandaşlar için giderek ulaşılamaz hale geliyor. Et fiyatlarının kontrol altına alınması ve ulaşılabilir olması için üretimde verimliliğin artırılması ve talebi karşılayacak şekilde arzın genişletilmesi gerektiğini söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, üretim ve talep konusunda dengenin olması gerektiğini belirtti. Şenkara, “Üretimin çok fazla olduğu yerde talebin de olması gerekiyor. Yani talebin üzerinde üretim varsa fiyat o zaman düşer. Fiyatların normal ve ulaşılabilir hale gelmesi için kırmızı et üretimi artırılmalı. Bu durumda da üretimin desteklenmesi ve üreticinin heveslendirilmesi gerekiyor” diye aktardı.  

ET FİYATLARINDA ARTIŞIN OLMAMASI HAYALPERESTLİK OLUR

Kırmızı et fiyatlarında stabilize bir fiyattan bahsedilemeyeceğini vurgulayan Şenkara, et fiyatlarının her ay aşağı yukarı değiştiğini söyledi. Son dönemlerde et fiyatlarında bir düşüş eğiliminin olduğunu dile getiren Şenkara, üreticinin elindeki malı düşük fiyattan vermeyi reddettiğini aktardı. Geçtiğimiz yıla kıyasla kırmızı et fiyatlarını değerlendiren Şenkara, “Her şeyde olduğu gibi kırmızı et fiyatlarında da yüzde 100’ün üzerinde bir zam oldu. Ancak bunu bir tek et fiyatlarına yormamız yanlış olur. Et temel tüketim maddesi olduğu için çok ilgi çekiyor. Aslında günlük hayatta birçok şeye bu oranlarda zam geldi. Her şeyde bir fiyat artışı olurken, et fiyatlarında bir artışın olmaması hayalperestlik olur. Et fiyatlarının artışı enflasyona bağlı bir durum. Daha önceki yıllarda enflasyonun yüzde 7-10 arasında seyrettiği zamanlarda et ürünlerine 3 yıl zam gelmediğini biliyoruz. Hiçbir şeyin fiyatı bu kadar artmıyordu. Şu anda tam dersi durumda. Günlük hayatta her şeyin maliyeti artıyor. Hükümet olabildiğince et fiyatlarını dengede tutmaya çalışıyor. Et fiyatları arz talep dengesine göre hareket eden bir piyasa. Ancak vatandaşın ekonomik durumu sürekli geriye doğru çekildiği için ürüne olan talepte daralma yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

ET FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI YİNE DE BESİCİYİ TATMİN ETMİYOR

Ticaret Bakanlığı’nın, beyaz et fiyatlarında yaşanan artışlarla mücadele etmek için tavuk ihracatına yönelik kısıtlamaları gündeme alabileceği konuşuluyor. Bu durumun kırmızı et fiyatlarında olumsuz bir etki yaratmayacağını belirten Şenkara, “Türkiye’de son dönemlerde zaten beyaz ete yönelim var. Yani dar gelirli gruptaki vatandaşlar beyaz et fiyatının, kırmızı et fiyatına kıyasla daha uygun olmasından dolayı beyaz ete yöneliyor. Ancak kırmızı et ve beyaz et fiyatları vatandaşa fazla geliyor. Diğer yandan fiyatlar ne kadar yüksek görülse de besiciyi de tatmin etmiyor. Şu an sektör her tarafı çıkmaz bir sokak gibi” dedi. 

BESİCİLERİN PROBLEMLERİ ET FİYATLARINA YANSIYOR

Sektördeki temel problemin girdi maliyetleri olduğunu ifade eden Şenkara, “Hayvancılık yapan besicilerimizin büyük bir kısmı sebze ve meyve üretimi de yapıyor. Yani tarımla da ilgileniyor. Mazot ücretleri de bir hayli arttı. Girdi maliyetleri çok fazla. Yakıt ve yem besici için büyük bir problem. Bir noktada besicilerin bu problemleri de et fiyatlarında yansıyor. Türkiye yurt dışına ithalat yapıyor. Normalde ithalat elindeki fazlalık malı değerlendirmek için yapılıyor. Ancak biz eksik olduğu için ya da fiyat regülasyonunu dengelemek için ithalat yapıyoruz. Türkiye’de ithalatı besicilik olarak değerlendirmek gerekiyor. Şu an Türkiye’de yapılan ithalat, hayvan ithalatı. Biz kesinlikle ırk geliştirme taraftarıyız. Irk geliştirme amacıyla küçük besici desteklenmeli. Kaliteli hayvan ırkı ülkemize girmeli. Bu uygulama daha önce 1960 yılında yapılmış. Tekrar yapılabilir” sözlerine yer verdi.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.