TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’in ‘genç’ patronundan 'Girişimcilik Bakanlığı' mesajı

Ekonomi basınıyla bir araya gelen EGİAD Başkanı Yelkenbiçer, Türkiye’deki asıl sorununun ev gençleri olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2023 10:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’in ‘genç’ patronundan 'Girişimcilik Bakanlığı' mesajı

NURETTİN BAKİ

Alp Avni Yelkenbiçer Başkanlığındaki Ege Genç İş İnsanları Derneği, (EGİAD) Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan nezdinde ekonomi muhabirleriyle bir araya geldi. Toplantıda EGİAD Projeleri, Seçim süreci, Türkiye sosyoekonomik durumu değerlendirilerek beklenti ve öneriler sunuldu. Türkiye’nin son yıllardaki kanayan yarasın olan beyin göçünün uzun vadede ülkeye yatırım ve yatırımcı olarak geri dönebileceğini de sözlerine ekleyen Yelkenbiçer, girişimcileri desteklemek adına şehir fonu projesi hazırladıklarını ifade etti. Girişimcilerin iki farklı bakanlık arasında gidip-geldiğini ifade eden Yelkenbiçer, bu noktada işlerin kolaylaşması adına Girişimcilik Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini söyledi. Ev gençleri sıralamasında Türkiye’nin birinci sırada yer aldığını belirten Yelkenbiçer, “Türkiye’nin asıl beka sorunu budur” dedi.

120 YENİ ÜYEMİZ OLDU

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, öncelikle olarak kurum projelerinden bahsetti. 750 üyesi 3500 üye şirketi ve bu şirketlerdeki 150 bin çalışan ile gücünü üyelerinden aldıklarını ve derneğe son iki yılda 120 yeni iş insanının üye olduğuna dikkat çeken Yelkenbiçer, “Bu oran dernekler arasında önemli bir başarıdır. Gücümüzü üyelerimizden alıyor, yeni üyelerle yepyeni projelere imza atıyoruz. Z Kuşağı temsilcileriyle birlikte hareket ederek bu dönemki çalışmalarımızda bütünleştirme ve büyütme temasıyla ilerliyoruz. Derneğimiz çatısı altında yeni ve eski kuşağın birleşmesi ile köklü EGİAD projeleriyle yeni çalışma alanlarının bütünleşmesi ve paydaşlarla olan güven ilişkilerinin derinleşmesini önemsiyoruz” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR!

EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer önerileri şu başlık ve içerikle sıraladı: Siyaset arasındaki çatışmacı yapının artık bitmesi gerektiğini, birbiriyle rekabetin toplumu ve siyaseti aşağı çekmesi değil, hep birlikte kalkınma odaklı bir bakışın hâkim olması gerektiğini düşünüyoruz. Birçok alanda güven ihtiyacımız olduğu gibi toplumdaki çatışmaları dindirmek için, toplumsal barışı tahsis etmek için hukukun üstünlüğünü en öncelikli çalışma alanı olarak görüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği, demokratik gelişmişlik kapsayıcı büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz bakımından vazgeçilmez bir unsur. Kadınların ekonomik, siyasi ve toplumsala hayatta erkeklerle eşdeğer düzeyde katılıyor olmaları, yoksulluk ve gelir adaletsizliği sorunlarını çözebileceğine inanıyoruz. 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nun siyasete malzeme edilmesine şiddetle karşı çıkıyor ve İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ diyoruz. Ülkemizdeki en büyük sorunlardan birinin depreme dayanıklılık olduğunu düşünüyoruz. Fakat bunun rant ve gayrimenkul ekonomisiyle ele alınmasından da oldukça rahatsızız. Evet kentsel dönüşüm, deprem dirençli kentler için en önemli gereksinimlerden biri, fakat bunu planlarken daha yüksek katlar, kata büyük evler yerine, doğaya, çevreye uyumlu yeni kentlere ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Bununla paralel ülkemizde barınma sorunun da kentsel dönüşüm planlarına göz ardı edildiğini de üzülerek görüyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

ŞEHİR FONU ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Girişimcileri desteklemek adına şehir fonu projesi hazırladıklarını belirten Yelkenbiçer, “Aslında bir buçuk senedir bir şehir fonu üzerine çalışıyoruz. Bahsettiğim şehir fonu nedir? Kısaca açıklamam gerekirse; burada bir girişimci varsa tohum yatırımını bu fondan alsın ya da başka bir şehirde çok akıllı bir girişimci varsa gelsin girişimini İzmir’e taşısın, tohum yatırımını biz yapalım. Bu projemizin altyapısı aslında hazır ancak tahmin edersiniz önce oda seçimlerini bekledik, oda seçimleri bitti şimdi de genel seçimleri bekliyoruz. Birçok kurumla da bu konuda görüştük. Yani girişim sermayesi fonu kurmak için portföy yönetim şirketleriyle partnerlik yapmak için bir araya geldik. Hepsi de projemize talip. Ancak çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Buraya olan potansiyel yatırımcıların genelde deprem bölgesine yardım yaptığı ve bütçelerini buraya ayırdıklarını gördük. Belki bu sene içerisinde olmaz ama önce şehir fonu olarak değil de EGİAD içerisinde bir fon kuralım. Zaten bir oyun girişimciliği fonu tecrübemiz de var. Böyle bir tasarruf içerisindeyiz. Böylece farklı bir enstrüman olarak girişimciliği desteklemek için çalışıyoruz” dedi.

BEYİN GÖÇÜ YATIRIMCI OLARAK GERİ DÖNEBİLİR

Türkiye’nin son yıllardaki kanayan yarasın olan beyin göçünün uzun vadede ülkeye yatırım ve yatırımcı olarak geri dönebileceğini de sözlerine ekleyen Yelkenbiçer, “Beyin göçünden biz de açıkçası çok rahatsızız, sıkıntı yaşıyoruz. Yatırım yaptığımız girişimciler en kaliteli mühendislerini yurt dışına kaptırıyor. Bazıları hala İzmir’de oturuyor, dövizle maaş alıyor. Kurdaki bu sıçrayış böyle bir ortamın doğmasına sebep oldu. Ama bence bir taraftan da yurt dışındaki diasporanın güçlenmesinin çok büyük avantajlarını uzun vadede yaşayacağımızı düşünüyorum. Dünyada çok başarılı Türk girişimciler var. Eğer ülkede çatışmacı ortam biter, belli bir noktadan sonra ekonomi normale giderse bunları ülkemize yatırım olarak, yatırımcı olarak geri dönecekler diye ümit ediyorum” ifadelerine yer verdi.

GİRİŞİMCİLİK BAKANLIĞI ÖNERİYORUZ

Girişimcilerin iki farklı bakanlık arasında gidip-geldiğini ifade eden Yelkenbiçer, bu noktada işlerin kolaylaşması adına Girişimcilik Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini söyledi. Yelkenbiçer, “Girişimciliğin şöyle de bir sıkıntısı var aslında; bir taraftan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na akredite bir melek yatırım var. Dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan lisanslanıyoruz, BKS lisansı alıyoruz. Bir taraftan da girişimcilikle alakalı bütün konular Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda. Girişimci bazen Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gidiyor ama aslında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gitmesi gerekiyor. Yatırımcı eğer lisansını kullanmak isterse Hazine ve Maliye Bakanlığı’na düzenli raporlama yapıyor ama kendi alacakları teşviklerle vs. ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gidiyor ve burada aslında bir ikilem durum söz konusu oluyor. Bu yüzden bu konuların hepsinin bir arada toparlanabileceği bir Girişimcilik Bakanlığı öneriyoruz” dedi.

ASIL BEKA SORUNUMUZ: EV GENÇLERİ

Ev gençleri sıralamasında Türkiye’nin birinci sırada yer aldığını belirten Yelkenbiçer, “Türkiye’nin asıl beka sorunu budur” dedi. EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Arda Yılmaz ise,Global oyun piyasasında şu anda bir durgunluk var. Aynı zamanda yine globalde reklam tarafında da kısıtlamaya gidildi. O yüzden oyun sektörü bir küçülme içerisinde. Ancak bizim şu an halihazırda yatırım yaptığımız dört girişimci var. Yatırımlarımız bu konuda devam ediyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.