TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten enflasyonla mücadele mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonu kalıcı şekilde aşağı çekmek istiyoruz. Enflasyondan en çok etkilenenler sabit gelirlilerdir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2024 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2024 13:32
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten enflasyonla mücadele mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7 televizyonuna konuştu.

İşte Bakan Şimşek’in konuşmasından öne çıkanlar:

Belirsizlik bandı belirledik. Biz bandın içindeyiz. Ocak ayı enflasyonu program doğrultusundaydı. Şubat’ta bir puanın altı fark var. İlave tedbirler ile düzeltebileceğini düşünüyoruz. AK Parti hükümetlerinin en büyük başarısı mali disiplini sağlamaktır. 2002 yılında koalisyon hükümetinden kalan şuydu; bütçenin yüzde 43’ü faize gidiyordu. Şu an yüzde on.

ENFLASYONUN DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ

Enflasyonu kalıcı şekilde aşağı çekmek istiyoruz. Enflasyondan en çok etkilenenler sabit gelirlilerdir. Geçen sene deprem nedeni ile bütçede açıkla karşı karşıyaydık. Açığı azaltma yoluna gittik. Vergi artışlarının bir kısmı enflasyonist. 2024’te bu olmayacak. Enflasyonist yeni vergi olmayacak. Kurumlar vergisini artırmayacağız, rekabet gücüne ihtiyaç var. İndirimli oranları gözden geçireceğiz. Para politikası sıkılaştığı için enflasyonun düşmesini bekliyoruz.

Bu sene sadece emekli olanların yerine alım prensibini getirdik. Sağlık hariç. Tasarrufun özü kamunun büyümemesidir. Geçen gün Bingöl’deydim. Program yerine giderken valimiz, ‘Bize de bir Togg gelse.’ dedi. Biz size Togg veririz altınızdaki araç ne ise onu satışa çıkartın dedim. Togg harcamaları aşağıya çekiyor ve diğer araçlara göre ucuz. Yakıt giderleri olarak düşü. Tasarruf kararları konusunda tereddüt yok. Kamuda harcamaları kısacağız ve enflasyonu aşağıya çekeceğiz.

KAMUDA HARCAMALARI KISACAĞIZ

Kamuda harcamaları kısacağız ve enflasyonu aşağıya çekeceğiz. Bizim programın temeli sağlam. Temel nedir, siyasi istikrardır.

Geçen sene bütçe performansımız ortada bu sene daha iyi olacak. Gerekiyorsa Merkez Bankası gereğini yapacak. Kredi politikasında çok net şekilde kaynakların tüketime değil üretken alanlara, yatırıma yönlendireceğiz. Müdahaleci olacağız. İlave tedbirler gerekiyorsa aldık, alacağız.

3 TEMMUZ’DAN İTİBAREN ENFLASYON DÜŞECEK

Temmuz’un 3‘ünden itibaren enflasyon düşmeye başlayacak. Çıktı açığı eksiye düşünüyor. Baz etkisi var. Para politikasının etkisi gelişmiş ülkelerde bile 12 sonra etki gösteriyor. Aylık bazda enflasyondaki düşüş trendi başlamış durumda. Bir program var sabır ve kararlılıkla sürdüreceğiz.

MALİ DİSİPLİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Milletin düşüncelerine, eleştirilerine saygı duyuyoruz fakat makro ekonomik temeli olmayan bir pörtfoye doğru bir yönlendirmeyi biz çok net bir şekilde görüyoruz. Bunların seçim arefesinde yapılmasını siyasi amaçla olduğunu da düşünüyoruz ama biz programa odaklanacağız. Mali disiplini sağlayacağız.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.