TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hasan Küçükkurt: Kırmızı ette destekleme yerine ithalat artıyor

Et ihtiyacı için üretimi desteklemek ve arttırmak yerine yapılan ithalatla yerli üretimi desteklemek yerine geçici çözümlere başvurulduğunu vurgulayan Küçükkurt, yerli üretimin daha fazla desteklenerek ithalatın azaltılması gerektiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2024 18:08
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hasan Küçükkurt: Kırmızı ette destekleme yerine ithalat artıyor

KEMAL ÖZKURT- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2024 yılı Nisan ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Halil İbrahim Gökçüoğlu idaresinde gerçekleşti. Toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, şehir dışında olduğu gerekçesiyle katılım göstermezken, ekonomiye dair güncel değerlendirmeleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Akdaş yaptı. Toplantıda söz alan Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı ve EBSO Hazır Yemek Sanayi Meslek Komite Üyesi Hasan Küçükkurt, son günlerde gündemde yerini koruyan et fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Küçükkurt, et ihtiyacı için üretimi desteklemek ve arttırmak yerine yapılan ithalatla yerli üretimi desteklemek yerine geçici çözümlere başvurulduğunu vurguladı.

HASAN KÜÇKKURT: HAYVAN VARLIĞI SON 6 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Gıda enflasyonundaki yükseliş ve özellikle et fiyatlarındaki artışların hem tüketici hem de üretici açısından ciddi endişelere yol açtığına dikkat çeken Küçükkurt, bu durumun, hayvancılık sektörünün karşı karşıya olduğu zorluklar ve tarımsal planlamadaki eksikliklerden kaynaklandığını belirtti. Üreticilerin en büyük sorunlarından birinin hayvancılık sektöründeki yatırımların yetersizliği ve sektörün düşük karlılığı olduğunu ifade eden Küçükkurt, “Türkiye'de gıda enflasyonunun yüksek seyretmesi, her birimizin günlük hayatını doğrudan etkileyen bir mesele haline gelmiştir. Özellikle et fiyatlarındaki artışlar, hem tüketici hem de üretici bazında ciddi endişelere yol açmaktadır. Bu durum, hayvancılık sektörünün karşı karşıya olduğu zorluklar ve tarımsal planlamadaki eksikliklerle yakından ilintilidir. Yem fiyatlarındaki yükseliş, doğrudan et fiyatlarına yansıyor ve bu durum tüketici fiyatlarına da olumsuz yansıyor. Türkiye'de hayvancılık sektörüyle ilgili 2023 yılında büyükbaş hayvan varlığı son altı yılda en düşük seviyesine geriledi. Bu durum da küçükbaş hayvan sayısında son dört yılda görülen en düşük seviyelere paralel bir durum oluşturdu” diye konuştu.

KÜÇÜKKURT: ÜRETİM DESTEKLENMELİ

Et ihtiyacı için üretimi desteklemek ve arttırmak yerine özellikle büyükbaş hayvan ithalatının, yerli üretimi desteklemek yerine geçici çözümlere başvurulduğunu gösterdiğini dile getiren Küçükkurt, “Türkiye’nin, geçen yıl aralık ayında sığır ithalatı 133,3 milyon dolar olurken, geçen yılın tamamında sığır ithalatının tutarı 1 milyar 163 milyon doları buldu. Aralık ayında sığır ithalatında en büyük pay 56,4 milyon dolarla Brezilya’ya ait olurken, bu ülkeyi 55,2 milyon dolarla Uruguay ve 7,8 milyon dolarla Almanya izledi. Yıllık enflasyona en büyük etki 18,51 puanla Gıda ve Alkolsüz İçecekler, 11,95 puanla Ulaştırma ile 8,07 puanla Konut gruplarından gelmiştir. Gıda enflasyonuyla mücadelede ise tarımsal planlamanın rolü büyük önem taşımaktadır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetişen tarım ürünlerinin çeşitliliği, bölgesel planlama ve coğrafi işaretlemelerle desteklenmelidir. Coğrafi işaretler, hem tüketiciye kaliteli ve güvenilir ürünler sunmakta hem de yerel üreticileri koruyup teşvik etmekte büyük bir role sahiptir. Bölgelerin tarımsal potansiyellerinin doğru değerlendirilmesi ve bu ürünlerin markalaşması hem iç pazarı güçlendirecek hem de ihracat potansiyelimizi artıracaktır” bilgilerini verdi.

COĞRAFİ İŞARETLER YERELİ KORUR

Gıda enflasyonuyla mücadeledede tarımsal planlamanın önemine dikkat çeken Küçükkurt, “Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetişen tarım ürünlerinin çeşitliliği, bölgesel planlama ve coğrafi işaretlemelerle desteklenmeli. Coğrafi işaretler, hem tüketiciye kaliteli ve güvenilir ürünler sunuyor shem de yerel üreticileri koruyup teşvik ediyor. Bölgelerin tarımsal potansiyellerinin doğru değerlendirilmesi ve bu ürünlerin markalaşması, hem iç pazarı güçlendirir hem de ihracat potansiyelimizi artırır” dedi. Gıda enflasyonu ve et fiyatlarındaki artışın, çok boyutlu ve kompleks bir problem olduğunu ifade eden Küçükkurt, bu sorunların üstesinden gelmek üzere geliştirilmesi gereken stratejileri şöyle sıraladı: “Tarımsal verimliliği artırma, tedarik zinciri iyileştirmeleri, destekleyici politikalar, ithalata yönelik politikalar, küresel ve bölgesel işbirlikleri, halka açık bilgilendirme ve eğitim.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.