TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hafize Gaye Erkan’ın istifasının piyasalara etkisi

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın istifa kararının piyasaları ne yönde etkileyeceği hakkında konuşan Ekonomist Toptaş, sürekli başkan değişikliğinin enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini belirterek istikrar vurgusu yaptı

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2024 08:54
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2024 08:54
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hafize Gaye Erkan’ın istifasının piyasalara etkisi

KEMAL ÖZKURT/ÖZEL HABER- Kötü giden Türkiye ekonomisinin toparlanması için genel seçimlerin ardından tam yetkiyle Hazine ve Maliye bakanlığına getirilen Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası koltuğuna da Hafize Gaye Erkan oturmuştu. Ancak Erkan’ın başkanlığı da bir öncekiler gibi uzun sürmedi. Merkez Bankası başkanı olarak 8 Haziran 2023 tarihinden bu yana görev yapan Hafize Gaye Erkan, geçtiğimiz günlerde görevinden affını istedi. İstifasının ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Hafize Gaye Erkan, “Kamuoyunun malumu olduğu üzere son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikastı kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum” ifadelerini kullandı. Hafize Gaye Erkan’ın görevinden affını istemesinin ardından Resmi Gazete’de yayınlanan kararla yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan oldu.

Erkan’ın istifasının ardından açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yürütülen ekonomi programının, kesintisiz ve kararlılıkla devam edeceğini vurgularken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise Orta Vadeli Program’ın kararlılıkla uygulanmaya devam edeceğini belirtti. Alınan kararın ekonomide nasıl bir etki yaratacağı konusunda açıklamalarda bulunan Ekonomist Dr. Ayhan Bülent Toptaş, Merkez Bankası başkanının sık değişikliği enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini fakat Hafize Gaye Erkan’ın istifa kararının para politikasına yapılan bir müdahale veya hükümetle yaşanan bir anlaşmazlıktan değil özel sebeplerden olmasından dolayı önümüzdeki günlerde piyasayı olumsuz yönde etkilemeyeceğini ifade etti.

ENFLASYONLA MÜCADELEYİ ETKİLER

Merkez Bankası (MB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın görevden affını istemesi gündemde şok etkisi yarattı. Bu gelişme, Türkiye’nin finans dünyasında önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilmekte ve ekonomi üzerindeki muhtemel etkileri merak konusu olmuştu. İstifa kararının piyasaları ne yönde etkileyeceği konusunda konuşan Toptaş, Merkez Bankası başkanının sık değişikliğinin enflasyonla mücadeleyi olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti. En başında doğru kişiyi getirip onunla devam edilmesinin en doğru karar olacağını dile getiren Toptaş, “Merkez Bankası başkanının sık değişmesinin sonucu enflasyondur. Dünyada yapılmış çok önemli araştırmalarda bunu kanıtlar nitelikte. Değişiklik Merkez Bankası’nın enflasyonla olan mücadelesinde güveni aşağı çekerken beklentileri de yukarı çeker. En önemli sonucu bu. Hafize Gaye Erkan’daki duruma bakacak olursak eğer işinin gitme sebebi biraz özel olduğu için istifasının piyasalarda etkisi biraz kısıtlı kalabilir. Çünkü para politikasına yapılan bir müdahale veya hükümetle yaşanan bir anlaşmazlıktan dolayı istifa etmedi. Bu yüzden hafta başında piyasalarda o kadar büyük bir etki göremeyebiliriz. Ama tabi enflasyonla mücadelede adına olumlu bir hareket olmadı. En başında iyi düşünülüp doğru bir kişiyi getirip onunla devam etmek çok daha iyi olurdu. Böyle bir şey yaşandı, umarım yeni gelen MB başkanında istikrar sağlanır” diye konuştu.

DAHA UYGUN BİR İSİM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın görevinden affını istemesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Fatih Karahan, TCMB’nin yeni başkanı olarak atandı. Fatih Karahan, hakkında da değerlendirmelerde bulunan Toptaş, “Fatih Karahan Merkez Bankası tecrübesi olan biri. New York’ta önde gelen bir merkez bankasında 10 sene kadar çalışmış bir isim. Hafize Gaye Erkan ile kıyaslandığında kariyer olarak Merkez Bankası Başkanlığına sanki daha uygun gözüküyor. Bu da bir telafi edici faktör. Hafize Gaye Erkan’ın özel sebeplerden gitmiş olması hem de yerine gelen kişinin Merkez Bankası tecrübesi olan biri olması nedeniyle, piyasalar buna çok tepki vermeyebilir” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.