TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Günlük limit, maaşları parça parça ediyor

Bankaların, ATM’lerden para çekme işlemlerinde uyguladığı 5 bin TL’lik günlük çekim limitinin vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çeken TükoDer İzmir Şube Başkan Yardımcısı Avukat Kurdoğlu, bankaların bu şekilde ciddi oranda haksız gelir elde ettiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2024 08:53
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2024 08:53
Kaynak: HABER MERKEZİ
Günlük limit, maaşları parça parça ediyor

TUNAY AFYON/ÖZEL HABER

Milyonlarca banka kullanıcısı son dönemlerde ATM’lerden yaptıkları para çekimlerinde aynı sorunla karşılaşıyor. Bankamatiklerden yapılacak işlemlerde günlük para çekme üst limitini 5 bin TL olarak belirleyen bankalar, kullanıcıların bakiyelerinde para bulunmasına rağmen limit üstü çekimlerde de belli oranda para kesintisi uyguluyor. Türkiye’de milyonlarca kişinin banka kullanıcısı olduğunu belirten Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şube Başkan Yardımcısı Avukat Fatih Kurdoğlu’na göre bankaların yaptığı kesinti yasal değil.

SINIRLAMA TÜKETİCİLERİN ALEYHİNE

TükoDer olarak, bankaların belirlemiş olduğu günlük çekim limitleriyle ilgili vatandaşlardan çok sayıda şikayet ve başvuru aldıklarını kaydeden Avukat Kurdoğlu, “Üyesi olduğum İzmir İl Tüketici Hakem Heyeti’ne fazla kesinti olduğu ve limit aşımı durumlarında kesinti kaynaklı bedelin iadesi talebi ile şikayetler geliyor. Özellikle bazı bankalar, hukuken almaları gereken limitin üzerinde para kesimi yapıyor. Banka yönetmelikte alması gerekenin üzerinde kesinti yaparsa tespit ettiğimiz durumlarda bu kesintilerin hukuka aykırı olduğunu ve alınan bedelin tüketiciye iadesi yönünde kararlar veriyoruz” dedi.

Şu an bankaların belirlemiş olduğu 5 bin TL’lik günlük para çekme limitinin enflasyonist ortamdan dolayı çok düşük bir meblağ olduğunu ifade eden Kurdoğlu, “Bu sınırlamanın yapılması tüketicilerin aleyhinde bir durum, tüketicilerin acil ihtiyaçlarını giderme noktasında ciddi probleme sebep oluyor, aynı zamanda da bankaların haksız kazanç elde etmesi anlamına geliyor. Bu yönde de binlerce şikayet mevcut ama bu buzdağının görünen kısmı. Bu konuda uğraşmak istemeyen, uğraşmayan milyonlarca kişi var” diye konuştu.

BANKACILIK ŞİKAYETLERİ İLK 3’TE

Günlük çekim limiti sorununun çözümü için vatandaşların özellikle Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden şikayet yollarını kullanmaları gerektiğini söyleyen Kurdoğlu, “Eğer kesilen rakamın yüksek olduğunu düşünüyorlarsa, kesilen rakamın yüksek ve haksız olduğu ile ilgili, iadesi yönünde il ve ilçe hakem heyetlerine başvuru yapabilirler. Özellikle bu yıl, İzmir Hakem Heyeti’ne bankacılık hizmet sözleşmelerinden kaynaklanan şikayetler ilk 3’te diyebilirim. Bankacılık işlemlerinden çok ciddi şikâyet var, bankalar şu sıralar hukuk dışı çalışıyor diyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Bankacılık üst limit çekiminde de bir yönetmelik nedeniyle belli miktarda kesinti yapılabileceğini aktaran Kurdoğlu, “Bankalar genellikle bu yönetmeliğin üzerinde kesintiler yapıyor. Bundan kaynaklı olarak tüketici, hakem heyeti başvurusunda bulunursa lehine karar tesis olunacaktır” dedi.

HAKSIZ KAZANÇ EKONOMİSİ

Son zamanlarda gündeme gelen bu sorunun 2 yıldan beri devam ettiğini söyleyen Kurdoğlu, “Belki birim miktarı olarak kesilen 10-15 TL gibi ücretler küçük gelebilir ama Türkiye’de milyonlarca insan banka kullanıcısı, kartları ile avans çekiyor ve milyonlarca kişiden alınan bu rakamlar toplama vurduğunuz zaman aylık belki yüz milyonlarca TL’ye karşılık geliyor. Bunlar bizim için, bankaların ciddi haksız kazancı ve tüketicinin sırtına bindirilmiş ekstra bir yük. Bu durumda da bize göre bir ayda milyar TL’lik haksız kazanç ekonomisi oluşuyor” diye konuştu. Bankaların, günlük çekim limitini arttırabilme inisiyatifine sahip olduğunu ancak gelir elde ettikleri için buna yanaşmadığını dile getiren Kurdoğlu, mağduriyet yaşayan vatandaşların Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başta olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Bankalar Birliği’ne şikayet yoluyla farkındalık oluşturmak için başvuruda bulunmaları tavsiyesinde bulundu. Yakın geçmişte bu kadar enflasyonist bir ortam olmadığı için para çekme limitinin maaşlardan yüksek olduğunu hatırlatan Kurdoğlu, “Örneğin, asgari ücret 2 bin TL iken çekim limiti 3-4 bin TL’ydi ve bu durum kişinin gözüne batmıyordu. Ama şu an maaşın çok altında kaldığı için böyle bir durum söz konusu. Tahminimiz de işlemlerin havale üzerinden yapılması için bu duruma göz yumulduğu yönünde ve bankalar bundan çok ciddi gelir elde ediyor. Limitle ilgili şikayetler arttıkça, günlük çekim limitleri de yükselecektir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.