TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GTIP kodu sorgulama işlemi nasıl yapılır? GTIP kodu sorgulama

GTIP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. GTIP kodu sorgulama nedir, ne işe yarar, GTIP kodu sorgulama işlemi nasıl yapılır detaylarını haberimizde derledik...

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2023 08:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
GTIP kodu sorgulama işlemi nasıl yapılır? GTIP kodu sorgulama

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltması GTIP'dir. Bu kavram gümrük veya gümrükleme sistemiyle ilgilidir. Her ülkenin kendisine ait bir gümrük sistemi bulunur. Bu yüzden bu kavram ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Trendyol'un yeni açmış olduğu mikro ihracat için satıcılar GTIP kodu sorgulamayı araştırıyor.

 GTIP Nedir?

Uluslararası ticarette yapmak için ürünlerin tanımını ve ayrımını yapmak amacıyla kullanılan dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünler için detaylı bilgiye ulaşmayı sağlayan bir cetvel şeklinde olan 12 haneli koddan meydana gelen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonuna GTIP denmekte.

GTIP kodu sorgulama nasıl yapılır?

GTIP 12 haneli kod sisteminden oluşur. Bir cetvel olması sebebiyle dünyanın herhangi bir yerinde üretilen herhangi bir ürünün kolayca tanınmasını ve ilgili ürünün diğer ürünlerden ayrılmasını sağlamaya yaramaktadır.

Aynı zamanda ilgili ürünle ilgili bu istem sayesinde çok daha ayrıntılı bilgi sahibi olunmaktadır. Ürünlerin sınıflandırılması ve kategorilere ayrılması da bu sistem sayesinde basit bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

12 haneden oluşan kodun ilk 6 hanesi ise armonize sistem tarafından standart şekilde belirlenmektedir. Bu yüzden de ilk 6 kodla ilgili ülkelerin değişiklik yapmasına izin verilmemektedir.

6 haneden sonra gelen 2 kod toplamda 8 kod olacak şekilde aynı bölgedeki ülkelerde kullanılan kodları ifade etmektedir. Malın hangi ulustan geldiğini belirten kod ise bundan sonra gelen 2 kod sistemidir. En sona kalan 2 haneli kod da ilgili malın istatistik kodunu ifade etmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.