Gelinlik ve abiyede pazar kayboluyor

Türkiye’de döviz kurunun yüksek enflasyonun altında kalması, gelinlik ve abiye sektörünü olumsuz etkiliyor. Üretim adetlerinin yüzde 35 oranında düştüğünü belirten İzmirli sektör temsilcileri, rekabetçilik ve pazarda kayıplar yaşadıklarını ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 09:03
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 09:11
Kaynak: HABER MERKEZİ
Gelinlik ve abiyede pazar kayboluyor

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER / Türkiye’de artan enflasyon karşısında döviz kurunun hareketsiz kalması ve yüksek üretim maaliyetleri birçok sektörde olduğu gibi gelinlik ve abiye sektörünü de olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye, 1 milyar doların üzerinde gelinlik ihracatı ile Avrupa’nın en büyük gelinlik imalatçılarından biri olarak biliniyor. Özellikle son dönemde döviz kurlarının enflasyonun altında kalması sebebiyle rekabetçilik ve pazarda kayıplar yaşayan sektörde üretim adetlerinde yüzde 35 oranında düştüğünü dile getiren Moda, Tekstil ve Konfeksiyoncular (MTK) Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Salkım, “Evlenenlerin de düğün yapma oranı azalıyor. Biz de geçtiğimiz yılın fiyatlarına bile gelinlik satamaz hale geldik. Kar oranlarımız düştü, sektör giderek küçülüyor. Üretim maliyetlerimiz artıyor ama biz yüzde 5 bile zam yapamıyoruz” dedi.

ABDULLAH SALKIM: YÜZDE 5 BİLE ZAM YAPAMIYORUZ

Artan üretim maliyetlerine rağmen bu artışları ürünlerine yansıtamadıklarını belirten Salkım, “Gelinlik ve abiyeye en fazla talebin olduğu düğün sezonu yaklaşsa da satışlarda beklenildiği gibi hareketlilik olmadı. İnsanların alım gücü çok düştü. Asgari ücretle çalışan iki kişinin bir ev kurması mümkün değilken, evlenenlerin de düğün yapma oranı azalıyor. Biz de geçtiğimiz yılın fiyatlarına bile gelinlik satamaz hale geldik. Kar oranlarımız düştü, sektör giderek küçülüyor. Üretimimizde yaklaşık yüzde 35 oranında bir düşüş yaşandı. Buna karşın üretim maliyetlerimiz artıyor ama biz yüzde 5 bile zam yapamıyoruz. Bir çıkmazın içerisindeyiz. Üretim maliyetlerinin artmasıyla beraber Ukrayna ve Polonya firmalarıyla başa çıkamaz duruma geldik.  İşçilik maliyetlerimiz ciddi oranda artarken, bunun karşılığında döviz kurlarının enflasyonun altında kalması rekabetçiliğimizi olumsuz etkiliyor. Pazarlarımızı elimizden kaçırıyoruz. Önümüzdeki yıl ekonomi toparlanırsa sektörümüz anca toparlanır” diye konuştu.

HAYATİ ERTUĞRUL: TOPARLANMA 2025’DE

Orta Doğu coğrafyasında yaşanan savaşların sektörü olumsuz yönde etkilediğini belirterek toparlanmanın 2025 yılı itibariyle olabileceğini söyleyen Ege Giyim Sanayicileri (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, “Filistin ve Ürdün’den gelen alıcılar gelemiyor. Bu ülkelerde düğünler de durmuş durumda, nikah oluyor. Satışlara çok olumsuz yansıması oluyor. Öte yandan ülkemizde de düğün maliyetlerinin artması nedeniyle sade nikah organizasyonları arttı. Bu da abiye sektörünü olumsuz etkiliyor. Gelinlik, abiye ve damatlıkta kiralamaların da arttığını gözlemliyoruz. Gençlerin yaşam tarzı ve hayata bakış açıları da değişiyor. Öncelik verdikleri konular değiştikçe bu da tüketim alışkanlıklarının değişmesine neden oluyor. Her firmanın üretim kapasitesi ve ihracat pazarı farklı, o nedenle genelleme yapmak çok doğru olmayabilir fakat geçen yıllara göre düşüş var. Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Avrupa fuarlarında yaklaşık yüzde 25 düşüş gözlemlendi. 2024 yılında durgunluk devam edecek. Toparlanma 2025 itibariyle olabilir. İZFAŞ ile paydaş olarak gerçekleştirmekte olduğumuz, Kasım ayında 18. si gerçekleştirilecek olan IF Wedding Fashion Gelinlik, Damatlık ve Abiye Fuarı mutlaka piyasayı hareketlendirecek. Bu yıl ziyaretçi çalışması için belirlenen hedef ülkelerde daha yoğun çalışma yapılmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.