TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fiyatı dudak uçuklatıyor... Hasadı Mersin'de başladı

Örtü altı yetiştirilen erkenci şeftalide hasat başladı. Bu konuda en başarılı sonuçların alındığı Mersin'de şeftalinin kilosu dudak uçuklattı. Peki erkenci şeftalinin kilosu ne kadar ve Mersin'in erkenci şeftali için öenmi nedir? Detaylar için haberimize göz atın...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 15:25
Kaynak: HABER MERKEZİ
Fiyatı dudak uçuklatıyor... Hasadı Mersin'de başladı

Mersin'de örtü altı yetiştirilen şeftali hasadı başladı ve kilosu 300 liraya kadar çıkan fiyatlar dikkat çekiyor. Türkiye'nin şeftali üretiminde önemli bir paya sahip olan Mersin, yüksek kaliteli ürünleriyle hem iç pazarda hem de yurtdışında büyük talep görüyor. Peki Mersin’in erkenci şeftali için önemi nedir? İşte detaylar…

Erkenci şeftalide Mersin’in önemi

Mersin'de örtü altında yetiştirilen erkenci şeftali hasadı başladı ve fiyatlar adeta tavan yapıyor. Kilosu 300 liraya kadar çıkan şeftaliler, özellikle yabancı ülkelerin dikkatini çekiyor. Bu durum, Mersinli üreticilerin sevincini artırırken, tüketiciler içinse yüksek fiyatlarla karşılaşmak anlamına geliyor.

erkenci şeftali

Türkiye'deki şeftali üretiminin önemli bir kısmı Mersin'de gerçekleşiyor. Ziraat Mühendisi Deniz Gürbüz'e göre, Türkiye'deki toplam şeftali üretiminin yüzde 17'si Mersin'de gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl 200 bin tonun üzerinde şeftali ve nektarin üreten Mersin, bu ürünlerin yaklaşık yarısını ihraç ediyor. Mersin, Türkiye'nin toplam ihracatında önemli bir paya sahip olmanın yanı sıra bu yıl da 250 bin tonun üzerinde üretim öngörüyor.

Mersin, dünyada şeftali üretiminin başladığı ilk bölgelerden biri olmasıyla büyük bir avantaj sağlıyor. Güney yarım kürede şeftali hasadı tamamlanırken, kuzey yarım kürede Türkiye öne çıkıyor. Mersin'in subtropikal iklim koşullarına sahip olması, bölgeye büyük bir rekabet avantajı kazandırıyor. Bu durum, Türkiye'nin şeftali üretimindeki lider konumunu daha da güçlendiriyor.

mersin

Gürbüz, yüksek fiyatların normal olduğunu ve ilk ürünlerin genellikle lüks restoranlar ve yüksek standartlı otellere gittiğini ifade ediyor. Ancak, havaların ısınmasıyla birlikte verimin artması ve fiyatların düşmesi bekleniyor. Bu durum, tüketicilerin daha uygun fiyatlarla şeftaliye erişebileceği anlamına geliyor.

Mersin'de başlayan şeftali hasadı, üreticiler için umut verici bir dönemi işaret ediyor. Ancak, fiyatlar konusunda endişeli olmamaları gerektiğini belirten uzmanlar, ilerleyen günlerde fiyatların normale döneceğini ve şeftaliye daha uygun fiyatlarla erişilebileceğini vurguluyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.